Preview Percy Jackson: Moře nestvůr

[singlepic id=4963 w=120 h=120 float=left]Poseidón zplodil vlastního Hérakla!

 

Trvalo to celé tři roky, ale pokračování Percyho Jacksona s názvem Percy Jackson: Moře nestvůr se vyhnulo stravujícím plamenům Tartaru a nemuseli jsme na něj čekat tak dlouho jako Řekové na dobytí Tróje nebo Odysseus na návrat domů. Podle mínění nejednoho kritika byla první adaptace knih Ricka Riordana nicméně danajským darem. Chris Columbus jako režisér z ní nevyvázl ani zdaleka s tak čistým štítem, jak se mu poštěstilo v případě prvních dvou Harry Potterů. Tentokrát musel tedy ustoupit ihned, co novou frančízu „načal“.

Fantasy spisovatelé Homér, Hésiodos i Vergilius se svým spin-offem mají i po tisíciletích zástupy následovníků mezi literáty. V roce 2005 se k nim připojil výše zmiňovaný autor inspirovaný synem Haleyem trpícím dyslexií a ADHD. Z jejich společné vášně pro řeckou mytologii se zrodilo její pokračování v přítomnosti, kde jsou nemoci typu dyslexie rysem skrytých polobohů, jejichž mozek je nastaven na řeč nadpřirozených zploditelů. Disfunkční dítě se Riordanovi bohatě vyplatilo. Na námětu již vystavěl řeckou, římskou a egyptskou sérii, přičemž se brzy vrhne i na báje skandinávské. Jen doufám, že nechtěl synkovi cosi naznačit…

[singlepic id=4960 w=250 h=210 float=right]Právě k severským mýtům by mohl mít blízko nový režisér Thor Freudenthal. Němec s izraelskými rodiči se po třech krátkometrážních animovaných snímcích podílel jako asistent ve vizuálních odděleních několika dětských filmů (Myšák Stuart Little, The ChubbChubbs!, Myšák Stuart Little 2) přičichl k režii jako „second unit“ komediálního hororu Strašidelný dům a od té doby započal plnohodnotnou sólovou kariéru. Další krátkometrážní snímek Motel byl patrně podvědomou přípravou na celovečerák Hotel pro psy, adaptaci dětské knihy od spisovatelky Lois Duncan. Přijetí se mu dostalo smíšeného, stejně jako dalšímu knižnímu projektu – Deník slabocha. Jinými slovy, jde o možná lepší volbu, než jakou byl Columbus, ale studio pořád mohlo vybrat i pečlivěji.

Mezi nové představitele obyvatel Olympu patří kanadský herec Nathan Fillion jako božský posel Hermes. Cizí mu nejsou vážná dramata, béčkové horory ani podivné komedie. Ve slavném Spielbergově eposu Zachraňte vojína Ryana se ukázal jako „špatný“ vojín Ryan, jehož si Tom Hanks splete s cílem své mise. Kněžské roucho navlékl v nepříliš akceptovaném pokračování Stokerova románu – Dracula 2000 a ke kontroverznímu námětu si přičichl jako bratr homosexuála v komedii Outing Riley. Sci-fi seriál Firefly a následný snímek Serenity díky němu získal populárního protgonistu, kapitána Malcolma Reynoldse. Jeho hlas pak zazněl v řadě animovaných příběhů, vycházejících z mytologie DC komiksů, převážně vydávaných rovnou na DVD. Svět superhrdinů však paroduje také hraný snímek Super, označovaný za variaci na Kick-Ass, kde se Nathan objevil jako Holy Avenger. Tradici animáků i strašidelných snímků narušila moderní variace na Shakespearův Sen noci svatojánské. Svým dabingem přispěl i v letošním hitu Univerzita pro příšerky.

Scénář tentokrát napsal Marc Guggenheim. Příbuznost s mizerným hercem z filmu Pane, vy jste vdova! zatím nebyla prokázána… Marc sbíral zkušenosti ve světě slavných komiksů (Marvel i DC), videoher a (ve funkci editora) televizních seriálů. První filmem natočeným podle scénáře, na němž se podílel, se stalo těžce neúspěšné superhrdinské dobrodružství Green Lantern z roku 2011.

Pozvánka na několikanásobnou dovolenou! Začínáme kempem, končíme vodáctvím a zubní hygienou!

 

V Bermudském trojúhelníku je Odysseova Nemesis
Percy Jackson (Logan Lerman) se v minulém díle dozvěděl, že jeho otcem je sám bůh moří Poseidón (Kevin McKidd) a už byl obviněn z krádeže blesku svému strýci Diovi (Sean Bean). Nedorozumění se podařilo napravit a Percy získal útočiště v Táboře Polokrevných, kde se o míšence stará bůh vína Dionýsos (Luke Camilleri, v druhém díle Stanley Tucci). Je vidět, že stará božstva jsou vskutku svobodomyslná, když z patrona všech ochlastů udělají vedoucího místní mládeže…

Leven Rambin, jejíž Clarissu La Rue zplodil sám horkokrevný Arés, se zvolna pozvedává z rozpačitých začátků představovaných neúspěšnou komedií Gigantický. I když to nemusel zrovna být kasovní trhák, hrála důležitou roli v dramatu Case 219 rekonstruujícího vražedné běsnění na škole. Minulý rok se ukázala v Hunger Games jako Glimmer, jedna z profesionálních splátkyň a v životopisném filmu Divoké vlny jako Kim, láska surfaře Jaye Moriaritiho. Tento sport zcela neopustila, jak je vidět na jejím dalším filmu – Isolated. O něco dospělejšímu námětu než Percy Jackson se bude věnovat romantická komedie Two Night Stand.

[singlepic id=4958 w=250 h=210 float=left]Percy a jeho nová láska, dcera Athény jménem Annabeth Chase (Alexandra Daddario) a nevlastní bratr Tyson (Douglas Smith) se do tábora vypraví po zkaženém školním dni, kdy na Percyho zaútočila skupina lidožravých obrů Laistrýgonů. Ani toto místo však už není úplně chráněné. Strom nesoucí duši Diovy dcery Thalie (Paloma Kwiatkowski) umírá (tím pádem je patrně ohrožena i možnost objektivně hodnotit české herce) a s ním mizí i magická ochrana místa. Z otravy je podezírán kentaur Chiron (Pierce Brosnan, v druhém díle Charlie Head), místní učitel a syn Titána Krona. Na jeho místo v knize nastoupil Tantalus… Chlap, který uvařil a bohům naservíroval vlastního syna. To už by skoro byl lepší nějaký provozovatel tradiční řecké pedagogické homosexuality. Vážně, Riordane, nemohl jsi třeba napsat, že Sókratés byl polobůh a tak ho dostat do děje? Hlavní hrdinové by rázem věděli, že nic neví a dětští čtenáři by se poučili o filosofii. Sny Percymu však napovídají, že strom by mohl zachránit jeho další nový kamarád – satyr Grover Underwood (Brandon T. Jackson).

Herci a wrestlerovi Robertu Mailletovi alies Kurrganovi musí být jeho Polyfémos blízký. Do řeckého prostředí se totiž vypravil právě svou první filmovou rolí. Díky filmu 300: Bitva u Thermopyl se předváděl jako jeden ze strašlivých „Nesmtelných“ sloužících perskému králi. Pak si, pravda, zahrál o něco přízemnější „gorilu“ Sherlocku Holmesovi z roku 2009 jako strach budící Dredger. Vysloveně nemohl chybět ve snímku Monster Brawl, kde zápasil jako Frankenstein. Dobře, o umělecké dílo nejspíš nejde, ale námět si prostě říkal o natočení. Filmem Válka bohů se opět vrátil mezi Helény, neboť ho tam jako tamější verzi Minotaura odkrágloval Théseus (dle klasické mytologie taktéž Poseidónovo plémě). Jeho přetrvávající zaměření je jasné i z účasti na hororové komedii A Little Bit Zombie a letošní příšerácké vybíjené Pacific Rim – Útok na Zemi. Za pouhý měsíc ho uvidíme jako Samuela Blackwella, jednoho ze záporáků fantasy Mortal instruments: Město z kostí. Sérii adaptací knih završí ještě tento rok účastí ve filmové verzi The Young and Prodigious Spivet.

Grover zřejmě totiž objevil bájné zlaté rouno, které inspirovalo jednu z největších legendárních námořních výprav, misi Argonautů. Bohužel, je třeba ho dostat z místa, které je někdy známo jako kosiště (nejen) mořeplavců – bermudský trojúhelník, ve světu bohů přezdívaný „moře příšer“ (Percy bude možná potřebovat usednout do Jaegera), kde vládne starší z Poseidónových potomků – Kyklop Polyfémos (Robert Maillet). Pokud ho neznáte, vězte, že to byl on, kdo ztratil své jediné oko, jelikož otálel se sežráním Odyssea a pak ze sebe udělal ještě většího blbce před ostatními Kyklopy, protože uvěřil jeho dřívější lsti a řval, jak ho oslepil „Nikdo“. Do hledání rouna jakožto jediného možného léku pro Thálii se vedle Percyho, Annabeth a Tysona pustí Clarissa La Rue (Leven Rambin), agresivní dcera boha války Aréa a zpovzdálí zákeřně intrikuje Luke Castellan (Jake Abel), jehož otcem je šejdířský Hermes (Dylan Neal, v druhém dílu Nathan Fillion).

Možná, že sám Polyfémos přišel k rozumu. Což ovšem automaticky neznamená klidnou plavbu. A ve hře je pořád taky Kronos, Percyho dědeček, jenž se chce pomstít svým dětem za to, že je kdysi musel vyzvrátit a pak jim odevzdat moc bez demokratického hlasování.

Češi poznají přátelské i nepřátelské Kyklopy 15. srpna 2013.

Trailery skoro ani nepotřebujete, vždyť jsem vám to všechno popsal!

Cože? Vy chcete víc? Tady máte zhuštěnou verzi.

 

Řečtí bohové patří v mezinárodním traileru již celému světu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací