Letadla / Planes – recenze

[singlepic id=5154 w=200 h=200 float=left]Zapněte si bezpečnostní pásy, odlétáme.

 

 

Víte, jaký je rozdíl mezi animákem a animákem od Pixaru? Originalita a preciznost. Společnost Walt Disney Studios se rozhodla vytěžit z popularity Aut co nejvíc a zamířila opravdu vysoko, doslova až do oblak. Hlavní hrdinové jejich nejnovějšího počinu jsou totiž letadla všeho druhu.

Vyprávění začíná v jedné zapadlé vesničce, která není ani na mapě. Ve Vrtulákově se potkáme s hlavním hrdinou Letadel a to s práškovacím letadlem Práškem, který má velké sny. Nalítal už sice tisíce kilometrů, ale všechny pouze v několikametrové výšce nad úrodnými poli. Jeho velkým snem je zanechat za sebou vůni hnojiva Vitamočky a zúčastnit se mezinárodního leteckého závodu Letem světem. Nikoho bezesporu nepřekvapí, že kvalifikací projde s odřenýma ušima, vlastně křídly. Jakmile se ocitne uprostřed tvrdé a nelítostné konkurence, zjistí, že bude muset pořádně zabrat a překonat sám sebe.

Velmi kopírují slavnější příbuzné – Auta.Říkáte si: „Toto jsem již někde viděl(a)“ a už teď víte, jak dopadne nejen on, ale i jeho prohnaní soupeři? Máte pravdu, příběh je opravdu jednoduchý a značně předvídatelný, ale to by se dalo Letadlům odpustit. Nebyly by první a zdaleka ani poslední. Horší je, že velmi kopírují slavnější příbuzné – Auta. Setkáváme se tu prakticky se všemi starými známými hrdiny, kterým akorát narostla křídla. Jen osobnost a ztřeštěnost Buráka nikdo nedokáže napodobit.

Co se týče samotného zpracování Letadel, jsou všechna hezky barevná a s pořádnými kukadly. Ale že by byl nějak na plátně poznat časový rozdíl mezi Auty 2 a Letadly? I těch drobných propracovaných detailů Auta nabízela více. Přesto je pořád, na co se koukat a dětem se budou bezesporu líbit. Přeci jen nás čeká multikulturní výlet. Docela mě ale překvapila celková atmosféra filmu, která byla i přes množství vtipů a nejrůznějších narážek vážnější, než jsem očekávala.

Letadla měla velké ambice, ale stín svých předchůdců rozhodně nepřekročila. Docela hezky se na ně kouká, ale žádný boom se nekoná. Třeba se tvůrci z chyb poučí a avizované druhé pokračování s podtitulem Záchranná akce bude propracovanější a nápaditější.

Věrní kamarádi a dobří rádci nenechají svého druha nikdy ve štychu.

[singlepic id=4944 w=400 h=300 float=center]

Konkurence sleduje své soupeře upřeným pohledem.

[singlepic id=4943 w=400 h=300 float=center]

Je to sladký sen nebo ještě sladší realita?

[singlepic id=4947 w=400 h=300 float=center]

0%

Letadla měla velké ambice, ale stín svých předchůdců rozhodně nepřekročila. Docela hezky se na ně kouká, ale žádný boom se nekoná. Třeba se tvůrci z chyb poučí a avizované druhé pokračování s podtitulem Záchranná akce bude propracovanější a nápaditější.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací