Tahle země není pro starý / No Country for Old Men – recenze

Malé ohlédnutí do minulosti
 
 
Tento kousek z roku 2007 sice není nejaktuálnější novinkou na trhu, ale je neméně zajímavou podívanou. Lákadlem by mohlo být, že pochází z dílny bratří Coenů, což je aspoň pro mne, zárukou kvality.

Film, který vás nenechá v klidu, po celý jeho průběh. Nutí vás být ve střehu, stejně, jako musí být ve střehu hlavní hrdina. Ten se totiž trochu nešťastnou náhodou připlete ke zdánlivě zapomenutému obchodu. Když na cestě pouští za lovem zvěře, narazí na místo, kde se sjednával špinavý obchod. Zvědavost mu nedá a místo prozkoumá, nachází tašku s obsahem, jenž nechce opustit, a proto ji odnáší s sebou. To bohužel ještě netuší, že o výsledek tohoto obchodu v poušti má zájem ještě pár dalších lidí, kteří použijí opravdu nevybíravé postupy, aby dosáhli toho, co jim patří.

Tím že si Lleywelyn Moss (Josh Brolin) odnáší nalezenou tašku s sebou, odnáší i zároveň ortel nad svým budoucím osudem. Lidé, kteří pátrají po tašce, kterou si přivlastnil, najímají Antona Chigurhe (Javier Bardem). Osbou nevybíravých způsobů, zvláštních zásad a s rozhodnutím dosáhnout svého za každou cenu, kterou nezastaví nic, před určeným cílem. Sledování a pátrání po Leywelynovi zvedá, v jinak poklidném městečku, trochu rozruch. Do celé situace vstupuje místní šerif Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones), který nemá daleko do důchodu. Na vzniklou situaci hledí s patřičnými starostmi a snaží se Leywelyna, který očividně netuší, jak velké sousto si vzal, ochránit, co jen může.

O tom, jak dopadne tento od počátku napínavý příběh, o tom jakou cestou se Leywelyn vydává, aby ochránil sebe, svou ženu a konečně tašku, se kterou prchá, také o tom jak zásadový může být lovec Anton a o životních zkušenostech šerifa Eda, se běžte přesvědčit, shlédnutím tohoto filmu. Filmu, kde nechybí napětí, vypočítavost, lidská nepozornost, naděje, překvapení a samozřejmě problémy.

Film považuji za podařený, ať už z důvodu dějové linie, tak spádu. Nečekáte na to co se stane, nýbř se toho trochu obáváte – v dobrém slova smyslu. Myslím, že pro někoho, kdo hledá trochu napětí a strhujícího děje je to to pravé. Film nejspíš nebude tím pravým pro romantické nebo hodně citlivé duše. Nevybíravé způsoby kamery občas odhalují surovou pravdu. Někdy možná, co hůř, nechávají jen tušit, co se stane/stalo. Prvky thrilleru se zde nezapřou.
 

Ale Lamborghini to nebylo.


 

Kdopak se to skrývá ve stínu?


 

Nerušit, teď si čtu noviny!


 

85%

Tahle země není pro starý / No Country for Old Men

Film považuji za podařený, ať už z důvodu dějové linie, tak spádu. Nečekáte na to co se stane, nýbř se toho trochu obáváte - v dobrém slova smyslu. Myslím, že pro někoho, kdo hledá trochu napětí a strhujícího děje je to to pravé. Film nejspíš nebude tím pravým pro romantické nebo hodně citlivé duše. Nevybíravé způsoby kamery občas odhalují surovou pravdu. Někdy možná, co hůř, nechávají jen tušit, co se stane/stalo. Prvky thrilleru se zde nezapřou.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací