Elysium – recenze

[singlepic id=3866 w=200 h=200 float=left]Budete normálně žít, než zemřete.

 

Po čtyřleté pauze se nám opět připomíná režisér Neill Blomkamp. Naposledy nás potěšil chuťovkou District 9 a i tentokrát nebudeme stát nohama pevně za Zemi. Sice nepřitáhneme mimozemskou rasu k nám, ale vydáme se do nebes my.

Film Elysium nás zavede do padesátých let 21. století, kdy život není již takový, jak ho známe. Zničenou Zemi obývají masy lidí, kteří doslova přežívají ze dne na den a jen toužebně upírají zrak k umělé kosmické stanici Elysium, kde si luxusní život mohou dovolit pouze ti nejbohatší. Sociální nůžky jsou zkrátka rozevřeny na maximum a je jen otázkou času, kdy přeteče pověstná kapka. O změnu se pokusí dělník v podmínce Max (Matt Damon).

Když zavítáme na domovskou hroudu, čeká nás tu neskutečná bída, beznaděj a teror od nesmlouvavých strážců pořádku. Několik záběrů jako by vypadlo z již zmíněného Districtu 9. Kdyby z poza rozpadlé chatrče vyskočil starý známý „kreveťák“, ani bychom se moc nedivili. Dle příběhu se proházíme po zdevastovaném Los Angeles, ale ve skutečnosti se natáčelo v Mexico City. Záběry z elegantního a téměř sterilního Elysia naopak pocházejí z Vancouveru.

Ať již se ocitneme v pověstném pekle či v nebeských výšinách, stojí ten pohled opravdu za to. Vše je vyladěno do posledního zrnka prachu a krajce na záclonce. Jen ty fyzikální zákony trochu haprují (hlavně na Elysiu). Že peněz nebylo zrovna málo, tu křičí do všech stran. Po technické a vizuální stránce se filmu nedá opravdu nic vytknout. A tuto stránku filmu si opravdu vychutnáme.

Těšíte-li se ale na originalitu a netuctový příběh, budete zklamáni. Recyklovaného materiálu tu je opravdu nespočet a ať již máte či nemáte nakoukáno tucty snímků s obdobnou tématikou, budete si v duchu říkat, to mi připomíná to a to zase ono.

Elysium nabízí opravdu skvělou techniku zpracování, ale bohužel mu chybí zajímavý příběh, který by celý film propojil v dokonalý celek. I když je po celou dobu co sledovat, není výsledek tak zábavný, jak by býval mohl být.

Sklenka na posilněnou je potřeba i v ruce 2154.

[singlepic id=4830 w=400 h=300 float=center]

Ještě utáhnu pár šroubků a je hotovo.

[singlepic id=4832 w=400 h=300 float=center]

Tato poloha nevypadá pro malou moc pohodlně.

[singlepic id=4836 w=400 h=300 float=center]

0%

Elysium nabízí opravdu skvělou techniku zpracování, ale bohužel mu chybí zajímavý příběh, který by celý film propojil v dokonalý celek. I když je po celou dobu co sledovat, není výsledek tak zábavný, jak by býval mohl být.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací