Spring Breakers – recenze

[singlepic id=3617 w=200 h=200 float=left]Zatkněte neposedné rozbíječky jara!

 

Na jarní prázdniny je asi ještě brzy (nebo možná pozdě), ale tip na jejich využití vám může dát čtveřice kamarádek z Ameriky. Dobře vám radím, využijte čas jinak než ony, jelikož tyto dívčiny neskutečným způsobem sešly na scestí! Brittany (Ashley Benson), Candy (Vanessa Hudgens) a Cotty (Rachel Korine) jsou samy o sobě pěkně zkažené a ke svému výletu svedou ještě Faith (Selena Gomez) dívku ze zbožné rodiny. Holky se potřebují pobavit, jenže na to nemají peníze. Tak si je ukradnou a mohou utéct do „Sodomy a Gomory“ na Floridě. Bohužel, tam jejich propad pokračuje.

V posledních několika měsících jsem si ověřil, že když točíte příběh o hloupých lidech, celý výsledný produkt bude do určité míry hloupý. Radovánky na pláži a v luxusním apartmá mohou kritizovat nezvladatelnou poživačnost mladých, ale především je cítit snaha ukázat hlavní hrdinky (a mnoho dalších lidí) pouze v plavkách a celkově se zavděčit širokým masám, aby daly filmu šanci, když už ne pro nic jiného, tak alespoň kvůli sex-appealu.

Scénář si k realismu často vypomáhá neustálým opakováním slov odvozených od základů s*** a mother******.Kromě erotického šílenství trápí Spring Breakers řada obvyklých „hříchů“ nezávislého filmu – hodně obecná charakterizace postav, děj zředěný tak, aby vynikla témata, nikoliv události a scénář si k realismu často vypomáhá neustálým opakováním slov odvozených od základů s*** a mother******. Paradoxně nejvíc vulgarit za sebou pronese nejtolerovatelnější z herců – James Franco v roli roztomilého dealera drog a zbraní Aliena.

Možná je na největší vině celková nekonzistence filmové nálady a tempa, s jakým se hlavní hrdinky řítí stále hloub do morálního bahna a postupně se, každá v jinou chvíli, s partou loučí. Ve zhruba poslední třetině na nás konečně přijde pocit, že se doopravdy něco děje a násilí z úvodu ladí s atmosférou, dlouhou dobu vyplňovanou chaotickými večírky a hédonismem s mlhavou výpovědí. Kdyby tak ještě divákovi záleželo na postavách, uznal bych Spring Breakers aspoň polovinu výkonu…
 
 

Syn Zeleného skřeta dopadl lépe než jeho otec.

[singlepic id=3618 w=400 h=300 float=center]
 
 

… nekecám!

[singlepic id=3620 w=400 h=300 float=center]
 
 

Jak mohly tak slušně vypadající holky skončit ve vězení?

[singlepic id=3625 w=400 h=300 float=center]

0%

Možná je na největší vině celková nekonzistence filmové nálady a tempa, s jakým se hlavní hrdinky řítí stále hloub do morálního bahna a postupně se, každá v jinou chvíli, s partou loučí. Ve zhruba poslední třetině na nás konečně přijde pocit, že se doopravdy něco děje a násilí z úvodu ladí s atmosférou, dlouhou dobu vyplňovanou chaotickými večírky a hédonismem s mlhavou výpovědí.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací