Režisér Petr Nikolaev vypráví o Příběhu Kmotra

[singlepic id=5229 w=120 h=120 float=left]Příběh Kmotra zvýší tep mnohým divákům.

 

[singlepic id=5256 w=250 h=200 float=right]Nejen venkovní počasí, ale i stránky kalendáře nám dávají jasně najevo, že sezóna plná letních bezstarostných blockbusterů končí. S podzimem se ale můžeme těšit na naprosto odlišné filmové hody. Do kin totiž zamíří snímky, které chtějí divákům něco říci, odhalit jim pravdu a seznámit je s osudy opravdových lidí.

Jedním z nich je i Příběh Kmotra, který nám názorně předvede, že úsloví: „S čím kdo zachází, s tím také schází“, je více než pravdivé. Toto poutavé kriminální drama bylo inspirováno bestsellerem Jaroslava Kmenty „Kmotr Mrázek“. Ve filmu se nám představí Lukáš Vaculík jako policista Cajthaml, který neúnavně sleduje Kmotra s tváří Ondřeje Vetchého, jež si řád, při honbě za bohatstvím a mocí, přizpůsobuje svým vlastním potřebám.

[singlepic id=5254 w=250 h=200 float=left]Snímek plný ožehavých a aktuálních témat vstoupí do českých kin 24. října 2013. Než se ale budeme moci na vlastní oči přesvědčit, jak střet dvou světů – víra v právo silnějšího a chytřejšího x víra ve spravedlnost – dopadne, můžete se začíst do krátkých rozhovorů. Dnes se můžete těšit na režiséra, producenta a scénáristu v jedné osobě, pana Petra Nikolaeva a už zítra se o své názory a myšlenky podělí herecké hvězdy (Lukáš Vaculík, Vica Kerekes, Kristýna Frejová). Podařilo se nám totiž zúčastnit jednoho z posledních natáčecích dnů v Kladně, ze kterého vám přinášíme nejen zmíněnou zpověď herců a režiséra, ale i balík exkluzivních fotografií prostřednictvím našeho FB alba.

 

Petr Nikolaev[singlepic id=5253 w=250 h=200 float=right]

Červený koberec: Dobrý den, s jakými obtížemi jste se během natáčení musel potýkat? Co bylo nejobtížnější, popřípadě s kým byla nejtěžší spolupráce? A nemyslím tím s herci.

Petr Nikolaev: Já vím jaké potíže… No tak, já si myslím, že… nemůžu si víceméně na nic stěžovat, ani se vymlouvat. Nemáme tak vysoký rozpočet, jak bychom si přáli, takže musíme vlastně, bere se to z našeho pohodlí, nemyslím si, že by to bylo vidět na plátně, ale je to samozřejmě postavený, jsme nucení některé ty věci dělat ve větší rychlosti než bychom si přáli nebo…, ale myslím si, že ta potíž bude současně vytvářet určitý styl, že ta věc bude, myslím si, že bude taková jako pravdivější nebo intenzivnější, než kdybychom to dělali v nějakém přepychu.

Červený koberec: Takže štěstí v neštěstí.

Petr Nikolaev: Ano.(smích) Víte oni, ten nedostatek těch peněz, o kterých mluvím je způsobenej částečně tím, že je to vlastně takový jakoby ožehavý téma , který se vlastně objevuje periodicky a dá se říct čím dál častěji. A z toho důvodu se vlastně lidé, kteří mají peníze nebo mají tu rozhodovací pravomoc, se bojej do toho investovat a my jsme se rozhodli udělat tu věc prostě dobře i přes tuto nepřízeň a myslím si, že se nám to daří.

Červený koberec: Ti, co to uvidí, se určitě chytnou za nos.

Petr Nikolaev: Doufejme, doufejme.

Červený koberec: Vlastně za dva dny natáčení končí nebo mělo by, pokud půjde všechno podle plánu, jste spokojen se vším, co se natočilo?

Petr Nikolaev: Ano, za dva dny končí. A samozřejmě člověk má vždycky jako nějakou lítost, že tohle mohlo proběhnout třeba jinak, ale já se vůbec nechci rouhat a jsem prozřetelnosti vděčnej za to, jak to proběhlo a myslím si, že tam jsou krásný a silný momenty a já nemám žádný výčitky. Já jsem šťastnej, že to proběhlo tak jak to proběhlo.

Červený koberec: Příběh Kmotra by měl vlastně něco jako nastavovat zrcadlo české společnosti…

Petr Nikolaev: Ono je to trošku takové klišé. To se často říkalo v komunismu, že se nastavuje zrcadlo společnosti, ale ono to tak trošku jako je. Je tam prostě na příběhu, na dramatickým vzestupu a pádu velmi silný osobnosti člověka, který dokázal bez vlastně jako škol a vzdělání se dostat do těch nejvyšších pater politiky a mocenských struktur. Vlastně ukazuje to, jak naše společnost na tom švu dvou společenských systémů, jak se přetvářela, jak se… jak rostla a jaký mechanismy společenský a síly utvářeli a to že, ty mechanismy, který popisujeme v tomhle filmu, jsou přítomný, to je jistý. To znamená, že to, jako postava jakou byl například František Mrázek a vlastně postupy těhletěch lidí ovlivňují naše životy, jako každodenně dá se říct.

Červený koberec: A vy věříte ve spravedlnost nebo si myslíte, že boj s šedou eminencí české politiky je předem prohraný?

Petr Nikolaev: Já si nemyslím, že je to předem prohrané. Já si myslím, že s tím jako, ono je to prostě určitej, nekonečnej problém nebo jako ten ďábel, přítomnost toho ďábla v lidský společnosti nebo v lidských osudech je prostě odjakživa a myslím si, že nikdy nebude ďábel poražen, ale současně ta naděje nebo ten smysl toho boje se zlem je prostě evidentní a já se snažím být na tý straně, která se s tím zlem pokouší bojovat.

Červený koberec: Moc vám děkuji za rozhovor a přeji vám, aby měl film úspěch.

[singlepic id=5281 w=600 h=400 float=center]

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací