Jaký je Avatar ve 4DX?

avatar_2009_poster_v2Neytiri a Jakesully se opět vydávají na cestu za láskou.

 

 

Již to jsou čtyři roky, kdy poprvé do kin vstoupil legendární dobrodružný fantasy počin Jamese Camerona Avatar. I když třetí rozměr nebyl ve světě, ani u nás novinkou, dostalo se této moderní technologii dokonalé propagace, po níž nastal boom plastikových brýlí a dražšího vstupného.

Ovšem čas i pokrok nelze zastavit a nám se otevírají nové možnosti zábavy. Již to budou skoro čtyři měsíce, kdy kino Cinema City Nový Smíchov uvedlo do provozu sál s označením 4DX. Pohyb, světlo, vůně, vítr i voda atakují celé naše já. Bezesporu na naléhání fanoušků po celém světě se dočkal i Avatar svého upgradu. Od 19. září do 2. října 2013 tak můžeme v již zmíněném multikině zřít snímek všemi smysly.

Povedla se transformace do nového, extravagantnějšího formátu? Ať již jste nějakou projekci 4DX zažili nebo ne, musí vám být jasné, že ne každý film se pro podobnou modernizaci hodí. Avatar je někde tak na půli cesty. Přelety nad dechberoucí krajinou jak ve řvoucích strojích, tak na ochočených „domácích“ mazlíčcích jsou působivé. Souboje místních a Nebešťanů jakbysmet. Ale když vám sedačka vibruje uprostřed klidné a posvátné přírody, vyznívá výsledek trochu nepatřičně a nevhodně. Vzdušné efekty jsou naprosto jiná káva. Ty do děje zapadají naprosto přirozeně a zážitek z plátna dokonale prohlubují. Povedené jsou i světelné záblesky, spršky vody a svým způsobem i zřetelně cítící vůně. Trochu zklame absence slibovaných bublin. Když ale porovnte celkový zážitek z efektů Avataru a například z Rychle a zběsile 6, budete mít pocit, že někdo ubral na výkonosti 50 %. Že by za to mohl český dabing a očekávané mladší až dětské publikum? Fanoušci si ale možnost vychutnat si znovu Avatar v kině na velkém plátně, navíc s exotickým pozlátkem 4DX, bezesporu nenechají ujít a užijí si každou minutu projekce.

avatar_2009_foto_14

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací