Tanec mezi střepinami / Tanec medzi črepinami – recenze

[singlepic id=5446 w=200 h=200 float=left]“Ty budeš tančit, jak my budeme pískat!“

 

Představte si, že posloucháte píseň, nebo delší báseň v jazyce, kterému nerozumíte, ale hlas a melodie vás přesto dokáží dojmout, romanticky naladit, nebo vám rozproudit krev v žilách. Umělecký záměr byl splněn, ačkoliv není jasný samotný text a je vám to jedno. Zhruba tak se mohou cítit někteří po zhlédnutí nového hudebně – tanečního filmu od Marka Ťapáka.

Většině slovenského dialogu pochopitelně budete rozumět, ale trochu horší to budete mít se snahou rozlišit skutečnost od představy, nebo přesně pochopit, kdy se co odehrává. Inu, události ve snímku jsou totiž skutečně rozházenými střepinami, totiž kousky života hlavního hrdiny v podání samotného Marka Ťapáka.

Mezi jednotlivými tanečními akty se dočkáme i lehce filosofických projevů doprovázených snovými výjevy.Co vyvažuje záměrnou nepřehlednost, je poezie přítomná v slovenské horské krajině, venkovské živelnosti, spontánních projevech lásky a sexuality a především takřka neustávajícím tanci s hudbou a zpěvem vyjadřujícími rytmus života v jeho vzestupech a pádech. Mezi jednotlivými tanečními akty se dočkáme i lehce filosofických projevů doprovázených snovými výjevy. Hlavní postava promlouvá zdánlivě čistě o sobě, přesto tak vyjadřuje pocity, jež nás mohou v nenadálou chvíli přijít na mysl, a proto s námi konvenují už teď.

Snímek si určitě vychutnáte, ať už díky romantické přírodě nebo díky podivuhodnému spojení tradičního světa venkovské kultury s moderními filmovými (a obecně uměleckými) postupy. Očekávejte odpočinek a potěchu ducha, nikoliv nalezení hlubšího smyslu.

Připravuje se slovenský Gangnam Style.

[singlepic id=5451 w=420 h=300 float=center]

„Kdo přežije, vyhraje i na StarDance.“

[singlepic id=5455 w=400 h=300 float=center]

„Ještěže, mě nikdo nebral za slovo, když jsem při tancování řekl, že chci Polku.“

[singlepic id=5448 w=400 h=300 float=center]

0%

Snímek si určitě vychutnáte, ať už díky romantické přírodě nebo díky podivuhodnému spojení tradičního světa venkovské kultury s moderními filmovými (a obecně uměleckými) postupy. Očekávejte odpočinek a potěchu ducha, nikoliv nalezení hlubšího smyslu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací