Hra na hraně / Runner Runner – recenze

[singlepic id=4891 w=200 h=200 float=left] Kdykoliv riskujete, je to hazard.

 

 

Pokud zoufale potřebujete peníze a máte buňky na poker, je nasnadě, že pro vás karetní hra nebude jen hobby. Richie Furst (Justin Timberlake) to na začátku bere z bezpečnějšího konce a do hazardní hry pouze zasvěcuje ostatní. Jenže když mu to zarazí vedení univerzity, aniž by získal potřebné prostředky, musí použít své znalosti v praxi. Ztráta posledních peněz je jen začátkem podivného vztahu s vlastníkem pokerových internetových stránek, slizkým Ivanem Blockem (Ben Affleck).

Nemusím asi zdůrazňovat, že zde hráči budou riskovat více než jen svoje peníze. Střet Ivanova světa zločinu je konfrontován s představitelem práva, agentem Shaversem (Anthony Mackie) a Richie za chvíli neví, jaká strana je pro něj výhodnější a jestli vůbec má na vybranou. V situaci plné strachu o vlastní blahobyt, svobodu a bezpečí, mu život může pomoci, nebo možná uškodit, mafiánská kráska Rebecca (Gemma Arterton).

Ivan je uvěřitelným zločincem, bezskrupulózním a opulentním křivákem.Jinak řečeno, hrdinové a padouši tohoto příběhu jsou naprosto typickou sestavou každé béčkové fikce z podsvětí. Kromě toho jsou také nepopiratelně ploší, což o vedlejších postavách platí dvojnásob. A víte co? Mnohdy si toho ani nevšimnete. Timberlake sice příliš nedokáže vyjadřovat emoce, ale hodí se na chladného analytika a vypravěče. Mackieho agent neřekne vlastně nic zajímavého, ale podává to žoviálně s nadhledem, v některých chvílích jakoby se stával důstojnou verzí komického černocha. Affleck i Arterton dokáží vyjít s tím, co musejí ve svých rolích předříkat. Zvlášť Bena je radost sledovat, jelikož jeho Ivan je uvěřitelným zločincem, bezskrupulózním a opulentním křivákem.

Odhalení o Ivanově organizaci a z nich vyplývající zvraty také nejsou dvakrát ohromující, ale šel z nich očividně vystavět děj schopný vyvolat napětí a zakončený vtipnou pointou. Ne vždy se to ale se vzrušením podařilo. Prostor mezi  zajímavým úvodem a klimaxem se film pokouší vyplnit pomalým houstnutím atmosféry, z něhož si nezřídka odnášíme  nebetyčnou nudu, již se film snaží přehlušit zdánlivě brutálními scénami. Ty mají spíš vliv na uvažování hlavního hrdiny než na příběh jako takový. Přesto si zápletku po jejím skončení zamilujete, možná kvůli pocitu zadostiučinění, možná díky originálnímu motivu online hazardu  a taky asi i díky drsnému i krásnému prostředí svůdné Kostariky, plné pozlátka a nebezpečí.

„Mám tě rád. Jako první nechceš vidět můj nový batmobil.“

[singlepic id=5438 w=400 h=300 float=center]

Mařenka zaskočila za kámošku Karkulku.

[singlepic id=5437 w=400 h=300 float=center]

„Už ti někdo říkal o tom podezřelém skučení v zavazadlovém prostoru?“

[singlepic id=5441 w=400 h=300 float=center]

0%

Prostor mezi zajímavým úvodem a klimaxem se film pokouší vyplnit pomalým houstnutím atmosféry, z něhož si nezřídka odnášíme nebetyčnou nudu, již se film snaží přehlušit zdánlivě brutálními scénami. Ty mají spíš vliv na uvažování hlavního hrdiny než na příběh jako takový. Přesto si zápletku po jejím skončení zamilujete, možná kvůli pocitu zadostiučinění, možná díky originálnímu motivu online hazardu a taky asi i díky drsnému i krásnému prostředí svůdné Kostariky, plné pozlátka a nebezpečí.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací