Solomon Kane – recenze

Ďábel míří mezi nás.
 
 
Po dlouhé době tu opět máme hrdinu, který páchne krví a potem. Už se Vám zajídají ti vymydlení manekýni, kteří jsou čistí jak lilie? Mě ano. Proto jsem se na Solomona Kaneho těšila jak na smilování Boží. Animálnost a testosteron, který je doslova hmatatelný. Něco ve stylu Babrara Conana. Kde se Arnold Schwarzenegger bez skrupulí ohání mečem, mrští ženskou na podlahu pokrytou kůžemi a jde na věc. Proč jsem zvolila zrovna Conana? On i Solomon Kane jsou dítka spisovatele Roberta Ervina Howarda.

No, Solomon je po celou dobu dostatečně špinavý, i tělo má řádně ošlehané větrem a čepelemi mečů. Prostředí působí značně zatuchle, vlhce a nepřátelsky. Vše se zdá na první pohled v pořádku. Ale již na ten druhý je poznat, že to s tou syrovostí nebude až tak žhavé. Solomon se nám představí jako pořádný Bad Boy. James Purefoy je velice hodnověrný v této roli. Ale rychlé přelety mezi téměř světcem a opětovným surovcem jsou tak násilné, že jsou až k neuvěření. Ale ať už se Solomon nachází v poloze kruťase či mírumilovného tvora, jde cestou celibátu. I když jsem žena a toto by zaujalo více mužské publikum, nějakou tu ženskou, ať už jakýchkoliv mravů, by to opravdu chtělo.

Solomon si úvodem probíjí cestu k pokladu a na životě jeho mužů mu pranic nesejde. Až se setká s lovcem hříšníků samotného ďábla, dostane strach o svoji duši a vezme do zaječích. Ukryje se v jednom klášteře. Když ho doslova vykopnou na ulici, zvolí si roli poustevníka. Při svém cestování krajinou narazí na velmi pobožnou rodinu mířící do Nového světa. Jak jinak, rodinu postihne zkáza a on musí zachránit jejich dceru, která je prakticky ještě dítě. Na jejím přežití závisí osud jeho duše.

Ať již budete více či méně pozorní, zajisté Vám neunikne známá česká tvář. Marek Vašut zde ztvárnil zloděje a později posluhovače ďábla. Malá role to rozhodně není a vy si ho dosti užijete. Napínala jsem uši, jestli zaslechnu nějakou českou nadávku, jako například v Bladeovi, ale buď jsem ji propásla, nebo opravdu žádnou nezařval. Škoda.

Solomon Kane se podle mě zasekl někde na půli cesty. Chce být sice drsným hrdinou, od hlavy až k patě od bláta a krve, ale najednou zpanikaří a jde si umýt potřísněné ruce. Čekala jsem sice více, ale i tak se jedná o milé zpestření a zašpinění letošní letní nabídky.
 

K čemu poznámkový blok, stačí vlastní obličej.


 

Za příplatek poskytujeme cestování první třídou.


 

Když dítě škrtne zápalkou, co se nestane, oheň zaplane.


 

60%

Solomon Kane

Solomon Kane se podle mě zasekl někde na půli cesty. Chce být sice drsným hrdinou, od hlavy až k patě od bláta a krve, ale najednou zpanikaří a jde si umýt potřísněné ruce. Čekala jsem sice více, ale i tak se jedná o milé zpestření a zašpinění letošní letní nabídky.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací