Rivalové / Rush – recenze

[singlepic id=4498 w=200 h=200 float=left]„Silnější než strach ze smrti je touha vítězit.“

 

Americký režisér Ron Howard má na svém kontě již úctyhodnou řádku filmů. Vidět jsme od něho mohli například Navždy a daleko, Apollo 13, Grinche, Čistou duši, Těžkou váhu, Šifru mistra Leonarda a spoustu dalších úspěšných snímků. Tento rok se nám pokouší přiblížit skutečný příběh z prostředí závodů Formule 1.

Jeho nejnovější počin Rivalové nás seznamuje se dvěma odhodlanými závodníky. Prvním z nich je James Hunt (Chris Hemsworth), charismatický hezoun a brilantní řidič, který si užívá život plnými doušky. Každý si o něm myslí, že je tak trochu neřízená střela. Jeho naprostým protikladem je Niki Lauda (Daniel Brühl). Ten sice miluje závody stejně jako James, ale na rozdíl od něho je zodpovědný a disciplinovaný profesionál, do kterého byste se stoprocentně na první pohled nezamilovali.

Budete si napjatě okusovat nehty a prožívat každou nebezpečně kluzkou zatáčku.Hunta i Laudu poznáváme ještě před tím, než proniknou do velkého světa F1. Jejich vzájemná „nenávist“ a rivalita totiž začala klíčit již během závodů nižší třídy. Tento fakt je ovšem hlavním hnacím motorem celého příběhu a sportovní kariéry borců. Během dvou hodin dlouhého snímku nahlédneme nejen pod pokličku smrtelně nebezpečného závodění, ale do života dvou nepřehlédnutelných postav. Seznamujeme se s jejich životním stylem, rodinnými a osobními problémy, milenkami i láskami. Z anonymních závodníků v „rakvích na kolečkách“ se tak postupem času stávají opravdu živé bytosti, kterým fandíme a o které máme strach. Ať již se ve světě Formule 1 orientujete či nikoliv, budete si napjatě okusovat nehty a prožívat každou nebezpečně kluzkou zatáčku.

Film poměrně vyváženě servíruje scény z okruhu i mimo něj, tudíž i při docela rozsáhlé délce neupadne do stereotypu a nezačne nudit. O atraktivitu se postarali i Chris Hemsworth a Daniel Brühl, kteří svoje postavy ztvárňují na jedničku. Zejména Daniel předvádí opravdový herecký koncert.

Rivalové jsou především sportovním akčním dramatem, ale nejsme ochuzeni ani o osvěžující dávku humoru a vtipnou výměnu názoru či střípky erotického vzrušení. Na své si zkrátka přijdou páni i dámy. Ron Howard jednoduše opět nezklamal.

Opravdu tento snímek pochází z filmu o jezdcích Formule 1?

[singlepic id=5404 w=400 h=300 float=center]

Tento záběr už vypadá uvěřitelněji, nemyslíte?

[singlepic id=5407 w=400 h=300 float=center]

James Hunt a Niki Lauda se připravují na adrenalinovou jízdu.

[singlepic id=5409 w=400 h=300 float=center]

0%

Rivalové jsou především sportovním akčním dramatem, ale nejsme ochuzeni ani o osvěžující dávku humoru a vtipnou výměnu názoru či střípky erotického vzrušení. Na své si zkrátka přijdou páni i dámy. Ron Howard jednoduše opět nezklamal.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací