Loki, Jane, Malekith a další v preview Thor: Temný svět

[singlepic id=5235 w=120 h=120 float=left]Ragnarök bude pokračovat výpadkem proudu.

 

Druhá vlna superhrdinů z Marvelu byla letos zahájena Tonym Starkem v jednom z nejzábavnějších filmů tohoto roku. Nyní pomalu přichází řada na Thora. Nebudu asi sám, když zadoufám, že se Thor: Temný svět bude snad podobat právě Iron Manovi 3 a méně Iron Manovi 2… Omlouvám se, ale mám omezené možnosti srovnávání.

Všechny mýty jsou prý pravdivé. Tedy alespoň ty o severských bozích z Asgardu, respektive v takové podobě, jaká se hodí do krámu autorům komiksů a filmovým scénáristům. Na konci prvního dílu z roku 2011 ztratil Asgard spojení s okolními světy, nicméně Thorova pozemská láska Jane Foster byla odhodlána svého milého opět najít. V nových dobrodružstvích úplně neplatí ani jedno z toho. Jak se ukázalo v Avengers, stačí, aby se Ódin (Anthony Hopkins) trochu „pochlapil“ a na Zemi se dají pořádat další výlety. Jane možná po Thorovi pátrala, ale její představitelka Natalie Portman návratem do série už tak nadšená nebyla. Podle některých drbů jí studio mělo razantně připomenout podmínky uzavřené smlouvy kvůli sporům o nového režiséra. Původní mistr Kenneth Branagh projekt sequelu opustil a dlouho to vypadalo, že jeho nástupcem bude Patty Jenkins, která by se tak stala první ženou režírující marvelovský snímek. Navzdory údajné nelibosti Natalie se studio nakonec s Jenkins také rozloučilo.

[singlepic id=5719 w=300 h=300 float=right]Pokračování poté dostal na starost Alan Taylor, poměrně překvapivý kandidát, jelikož se jedná hlavně o stále populárnějšího režiséra televizních pořadů. Kromě jiného režíroval i několik epizod slavného seriálu HBO Hra o trůny a jeho prvním příspěvkem zde byla devátá část první sezóny, kdy jistá důležitá postava ztratila životně důležitou část těla. Světu však také daroval pár celovečerních příspěvků. V polovině devadesátých let přišel s Palookaville, vřele přijatou komedií o bandě zlodějů. Na počátku nového tisíciletí jsme mohli vidět, jak vypadají Císařovy nové šaty, v tomto případě, jak vypadal alternativní konec životní dráhy Napoleona Bonaparta. Taylorův třetí snímek, Kill the Poor, vypráví o požáru v problémové části Manhattanu. Na rok 2015 připadá premiéra jeho nového, rebootového Terminátora.

Scénáristy Thor také obměnil a jejich tým se nyní skládá ze Christophera Yosta (animovaná dobrodružství nejen marvelovských postav) a dvojice Christopher Markus a Stephen McFeely (Letopisy Narnie, Captain America: První Avenger, Pot a krev, Captain America: The Winter Soldier, Guardians of the Galaxy).

[singlepic id=5709 w=600 h=500 float=center]

 

S elfím apartheidem je konec!

Příběh „Temného světa“ začíná jeden rok po událostech v Avengers. Veškerá stvoření ohrožuje Temnota, síla starší než sám vesmír, mocnější než Asgarďané. Thor (Chris Hemsworth) potřebuje každou pomoc a spojí se i s padoušským nevlastním bratrem Lokim (Tom Hiddleston), který snad ještě nezapomněl, že je jen „slabej bůh“, jak ho trefně nazval Hulk. Poté, co je infikována záhadnou energií, dostane se na Asgard k Ódinově nelibosti i Jane Foster. Pozemšťanka se nyní ocitá v situaci „ryby na suchu“, prožívanou kdysi Thorem ve vyhnanství.

Za vzestupem Temnoty stojí podle všeho samotní Temní elfové sídlící na světě Svartalfheim, poraženi kdysi Ódinovým otcem Borem (Tony Curran). Bylo už na čase, aby se tyto potvory konečně víc projevily a ukončily filmovou diskriminaci ze strany Světlých elfů v podání Weavinga, Blanchett nebo Blooma. V jejich čele stojí Malekith Proklatý s pobočníkem Algrimem Silným. Malekith ztratil svoji rodinu, a proto se velmi touží pomstít. Jako bonus neopovrhne ani mocí pramenící údajně z Éteru… Algrim je již připraven vzít na sebe ničivou formu, aby se mohl utkat se samotným princem Asgardu.

[singlepic id=4491 w=300 h=300 float=right]Malekitha hraje Christopher Eccleston, devátá inkarnace velkého hrdiny televizní sci-fi – Pána času (Doctor Who), jinak činorodý herec s mnoha různými rolemi v televizi, filmu i divadle. Při svých cestách časoprostorem může být v jednu chvíli Norfolkem v Královně Alžbětě a pak zase hrozivým Destrem v G. I. Joe.

Nechci znít jako rasista, ale britský herec nigerijského původu Adewale Akinnuoye-Agbaje vypadal jako Temný elf ještě předtím, než se z něj stal Algrim. Některým televizním divákům bude nejspíše známý jako pan Eko ze seriálu Ztraceni nebo Simon Adebisi z vězeňského dramatu Oz. Ve filmech se pozvedl od účinkování ve snímcích jako Kongo či Ace Ventura 2: Volání divočiny k sofistikovanějším dílům typu Zotročení: Příběh Fanny Kembleové. Stejně však zůstal věrný světu zábavy, takže se kromě jiného objevil i v Agentu bez minulosti, Mumie se vrací a opět v G. I. Joe. Příští rok jej uvidíme v Pompeii.

Trailer 1: Na Zemi dochází k poruchám gravitace. Ódin přináší revoluční poznatky z kosmologie. Věříte Lokimu? Já ne!

Od sequelů k epickým dobrodružstvím si žádáme, aby byla lepší než jejich předchůdci a, pokud je to možné, aby přinesla víc hloubky, temnoty a rizika pro své hrdiny. Nový Thor jedno z toho inzeruje už ve svém názvu. To zbývající pak přislibuje řada rozhovorů. Větší úlohu mají dostat například Ódinova manželka Frigga (Rene Russo), strážce Heimdall (Idris Elba) i Janeina asistentka Darcy Lewis (Kat Dennings) a poznáme toho víc z Asgardu. Když Temnota ohrožuje předivo skutečnosti, nikdo si již nemůže být ničím jistý. Loki se stává trochu jiným typem postavy a Thor možná bude muset přinést až příliš velkou oběť…

Skandinávský mytologický pantheon by nemohl být kompletní bez Tyra, jednorukého boha-válečníka. Podle některých odborníků se kdysi jednalo o nejvyšší božstvo rodiny, než mu místo uzmuli Ódin a Thor (takže, pozor na něj!). Tyrem se stane Clive Russell, veterán mnohých příběhů o barbarských a středověkých hrdinech.  Antonia Banderase mohl doprovázet ve filmu Vikingové,  menší roli získal v Králi Artuši, i když o něco slavnější pro něj bylo účinkování v dramatu Margaret´s Museum. Současnosti a fantastickému žánru bližší je postava Bryndena „Černé ryby“ Tullyho ve Hře o trůny.

Ačkoliv se vrací většina party z prvního dílu, vyjímkou je Fandral, člen Thorovy družiny. Joshua Dallas bohužel musel odcestovat do pohádkového městečka v seriálu Once Upon a Time, a tak ho nahradí Zachary Levi, jenž se o roli ucházel již v předchozím filmu. Levi, podobně jako Adewale, začínal skromně – v kraťasu Reel Guerillas a Agentu v sukni 2. Následoval thriller Temné stíny (Spiral), road movie Wyattovy párky nebo romantický snímek Shades of Ray. Jeho hlas pak zněl v Alvin a Chipmunkové 2 nebo v hlavní mužské roli animáku Na vlásku.

Trailer 2: Loki sám nedoporučuje, aby mu kdokoliv věřil. Jane si pamatuje Avengers. Thor opět dokazuje sílu svého kladiva Mjölnir.

 

Třeste se! Nero a romulanští horníci  Malekith a jeho armáda se probouzejí!

Na můj vkus jsou až moc bledí, co říkáte? Ale myslím, že nám brzy předvedou, co to znamená opravdová čerň. Ta nás zacáká tak, že už nebudou žádné komiksové obrázky, tudíž ani žádní superhrdinové. Nevím, jestli bude Thorovi stačit blesk a hrom k jejímu zastavení…

Češi vyrážejí bojovat s Temnými elfy 7. listopadu 2013.   

[singlepic id=5715 w=600 h=500 float=center]

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací