Kameňák 4 – recenze

[singlepic id=5467 w=200 h=200 float=left]Ne nadarmo se říká, že v nejlepším se má přestat.

 

 

Už je tomu deset let, kdy do českých a slovenských kin vlítl první Kameňák. I přes značně rozpačitý výsledek mu nelze odepřít určitý pokus o originalitu a nevšední zpracování vtipů rozmanité kvality do celovečerního snímku. Ovšem, když něco začne vydělávat, kuje se železo, dokud je žhavé a není důležité, jak vysoká je umělecká hodnota. To platí jak u nás, tak ve světě. Proto v krátkém sledu vzniklo druhé a třetí pokračování, jejichž hodnocení se nevyhnula klesající tendenci.

Letos se ale město Kameňákov vrací do kin znovu. Režie se tentokrát neujal ostřílený Zdeněk Troška, ale Jan Novák, který se kromě filmu Klíček věnoval především dokumentární a televizní tvorbě. Co myslíte, pomohla čerstvá krev sérii nebo se dočkáme ještě větší katastrofy, než byla trojka?

Pokud jste tipovali druhou možnost, měli jste pravdu. Ale hezky popořadě. I když se vrátila velká část herců z předchozích dílů, přibyly doslova mraky nových tváří. Na většinu z nich tak vyjde jen pár okamžiků na plátně, tudíž vám dá velkou práci zapamatovat si byť jen jejich jména, natož si k nim vybudovat nějaký vztah, který je pro prožitek z příběhu klíčový. Tím se dostáváme k dalšímu velkému problému – příběh. Děj tak nějak chybí. Je nakousnuto mnoho problémů a osudů, pořád máte pocit, že se snad i něco rozjíždí a najednou bum, přijdou závěrečné titulky s finálním songem jako facka z čistého nebe.

Stručně řečeno tu kvantita vyhrává nad kvalitou.A jak je na tom hlavní atrakce, vtipy? Nu, stručně řečeno kvantita vyhrává nad kvalitou. Je jich tu opravdu velké množství, bez většího ladu a skladu natěsnáno na sebe. Nad některými zůstává až rozum stát. Nebudeme ušetření ani prvoplánové, ničím neučesané nahotě a neopodstatněné vulgaritě nejhrubšího zrna.

Vzhledem k tomu, že je tu nasázeno skutečně nezměrné množství gagů, je téměř nemožné, abychom se alespoň jednou či dvakrát za celých 88 minut nezasmáli. A právě tento fakt posouvá průšvih jménem Kameňák 4 o pár milimetrů nad průšvih známý jako Babovřesky. Pokud se odhodláte a zajdete si na tuto „komedii“ do kina, neutíkejte (i když se vám bude s velkou pravděpodobností chtít) ze sálu při prvním náznaku titulků. Za pár vteřinek budete odměněni poměrně povedenou scénou inspirovanou Kill Billem.

Nahodit, vyprsit a jde se do útoku.

[singlepic id=5091 w=400 h=300 float=center]

„Rozmysli si to dobře! Chceš mě nebo ne?

[singlepic id=5094 w=400 h=300 float=center]

V Kameňákově neochvějně pracuje noha zákona.

[singlepic id=5099 w=400 h=300 float=center]

0%

Vzhledem k tomu, že je tu nasázeno skutečně nezměrné množství gagů, je téměř nemožné, abychom se alespoň jednou či dvakrát za celých 88 minut nezasmáli. A právě tento fakt posouvá průšvih jménem Kameňák 4 o pár milimetrů nad průšvih známý jako Babovřesky. Pokud se odhodláte a zajdete si na tuto „komedii“ do kina, neutíkejte (i když se vám bude s velkou pravděpodobností chtít) ze sálu při prvním náznaku titulků. Za pár vteřinek budete odměněni poměrně povedenou scénou inspirovanou Kill Billem.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací