Mafiánovi / Malavita (The Family) – recenze

[singlepic id=5737 w=200 h=200 float=left]Zvyk je železná košile. I neprůstřelná vesta?

 

Dodnes si živě pamatuji svůj zájem při čtení zprávy o natáčení krimikomedie podle francouzského románu, v niž si spolu zahrají Robert De Niro a Michelle Pfeiffer. Filmy mě stále víc učí, že si nemám dělat velké naděje.

Bývalý zločinecký boss Giovanni Manzoni (De Niro) žije s celou rodinou už šest let pod dohledem FBI v programu na ochranu svědků. Společně s manželkou Maggie (Pfeiffer), synem Warrenem (John D’Leo) a dcerou Belle (Dianna Agron) právě přijíždějí do nového úkrytu ve francouzské Normandii, aby je nedostihli zabijáci Dona Lucheseho (Stan Carp). Brzy poznáte, proč nemohou vydržet na jednom místě.

První, co vás asi napadne, je jejich tendence chovat se pořád jako zločinci. Bohužel, budete mít pravdu, je na tom založeno 90 % děje, který si každý člen povedené rodiny prožije ve vlastním subplotu. Z dcery se vyklube obávaná bojovnice, synek začne na škole nezdravě intrikařit, máma je ještě krutější ženská, než je člověk zvyklý a táta se o domácnost postará také po svém. Většině jejich eskapád schází skutečné následky bez ohledu na to, jak Giovannimu alias Fredu Blakeovi vyhrožuje agent FBI Stansfield (Tommy Lee Jones). Přijdete na to, že rodina nemá, ačkoliv se občas snaží, nárok na normální život, ale taťkovi mafiánovi se uleví, když dostane šanci k ospravedlnění. Jak stvořené pro případnou řachavou komedii v režii Chrise Columbuse.

Zkouší od všeho trochu a servíruje nesourodou kaši.Režisérem Mafiánových je ovšem Luc Besson, což zaručuje hektické, ale prvoplánové akční scény. Kromě toho se film neumí rozhodnout, jestli si chce zakládat na černém humoru, čistokrevné uvolněné legraci, polovážné studii zločinecké povahy, nebo akčním dramatu. Zkouší od všeho trochu a servíruje nesourodou kaši. Kromě hned několika druhů nekonzistence narušuje příběh také pár dosazených náhod, i když jedna z nich alespoň donutí Franka vyjádřit se ke slavnému Scorsesemu filmu, kde hraje jeho představitel.

Obě starší hvězdy nám přibližují své postavy v rovině vážné i humorné, každopádně velmi lidské. O to víc zamrzí, že Pfeiffer jako Maggie dostala z každodenního života ty nejméně dějové části. Hospodyňka zase ostrouhala… De Niro je nicméně také ve vynikající formě a má spoustu příležitostí to dokázat. On a zbytek ansámblu vás rozhodně osvěží, to ostatní se utápí v trochu lepším průměru.

„Musím vás seznámit s tradicí ze staré vlasti. Netýká se ovšem sportu a fair play.“

[singlepic id=5741 w=400 h=300 float=center]

V obchoďáku měli poznámky k Američanům.

[singlepic id=5744 w=400 h=300 float=center]

Kolik učitelů bude spát s rybami?

[singlepic id=5746 w=400 h=300 float=center]

0%

Obě starší hvězdy nám přibližují své postavy v rovině vážné i humorné, každopádně velmi lidské. O to víc zamrzí, že Pfeiffer jako Maggie dostala z každodenního života ty nejméně dějové části. Hospodyňka zase ostrouhala... De Niro je nicméně také ve vynikající formě a má spoustu příležitostí to dokázat. On a zbytek ansámblu vás rozhodně osvěží, to ostatní se utápí v trochu lepším průměru.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací