Křídla Vánoc – recenze

[singlepic id=5228 w=200 h=200 float=left]Zkusili jste někdy anděly prostě poprosit?

 

Od premiéry filmu Pusinky uběhlo již šest let a právě tak dlouho trvalo, než režisérka Karin Babinská natočila svůj další celovečerní snímek. Zatímco v dívčím road movie své útrapy snášely nezkušené mladice, nový film je už o něco starších lidech, kteří musí žít se svými minulými volbami a někdy nejistými vyhlídkami. Ještě však není ani zdaleka pozdě k nalezení řešení a příběh nás chce navnadit na sváteční atmosféru plnou naděje. Jak je pro naši dobu příznačné, odehrává se v nákupním středisku. To ale pouze upozorňuje na dnešní materialismus a překvapuje nás spirituální stránkou věci.

S optikem Tomášem (Richard Krajčo) se totiž údajně spojí andělský svět a poskytne mu možný klíč ke štěstí. Něco takového by nutně potřebovali hlavně Tomášovi přátelé – nepříjemná balička dárků Nina (Vica Kerekes), neúspěšný herec Zajíc (Jakub Prachař) a lehce frustrovaný manažer prodeje Ráďa (David Novotný). Každému z nich něco v životě schází, ale dokonce i nadpřirozená intervence si žádá lidskou výpomoc.

Hlavní mužský protagonista se dostává do lapálií.Tomáš získá jisté mystické schopnosti, které naruší jeho životní styl a mohou znamenat i obrat pro lidi, s nimiž se setká. Rozhodně jde o nejzvláštnější a nejriskantnější prvek Křídel, i když uvážíme jejich poselství o zázracích. Tomášovy vlastní nevysvětlitelné prožitky nijak nevnímáme, byť je pravda, že pro samotný scénář nejsou klíčové a překvapený optik reaguje realisticky, tzn., snaží se je spíš potlačit. Nastíněný zásah andělů cítíme díky náladě mezi osobami na zemi. Krajčo a Kerekes ze sebe hodně vydávají, když nechávají přátelství svých postav přerůstat v nesnadný románek. Hlavní mužský protagonista se dostává do lapálií, díky nimž máme postaráno o zábavu – nikoliv vaudevillovou, ale lehkou, jako ze života. Krajčo a jeho skupina Kryštof se podíleli na chytlavém emotivním soundtracku s pěknými českými i anglickými písněmi.

Všichni čtyři hrdinové si s sebou nosí nějaké trauma z rodiny a musí se s ním poprat, jak to ukazují hlavně Ráďa a Zajíc v méně romantické části snímku. Svátky poskytují možnost dát tyto všechny potíže do pořádku, každý však dospěje k nezapomenutelnému závěru a jak praví přísloví: „Konec dobrý, všechno dobré“. Ve velice milé dramatické komedii se naučíme jít za svými sny, ale také si dávat na vlastní přání pozor.

Na těchto křídlech může každý vnímavý divák doletět hodně daleko… Něžný snímek o naději, lásce a splněných přáních v naší kinematografii totiž nenalezneme moc často.

Komenský byl, pokud šlo o brýle, inspirativní.

[singlepic id=5925 w=400 h=300 float=center]

„Já Vánoce neignoruju! Já na ně se**.“

[singlepic id=5928 w=400 h=300 float=center]

Tomáš vysílá zprávu andělům, nebo okřídleným mimozemšťanům.

[singlepic id=5930 w=400 h=300 float=center]

0%

Na těchto křídlech může každý vnímavý divák doletět hodně daleko... Něžný snímek o naději, lásce a splněných přáních v naší kinematografii totiž nenalezneme moc často.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací