Husiti – recenze

[singlepic id=5905 w=200 h=200 float=left]Ochrání vás tato pravda?

 

Český národ po sametové revoluci nějak zanevřel na historické filmy. Když jsme se u nás v kinech vypravili specificky do období husitství, mělo to navíc nepříjemný propagandistický nádech. Pavel Koutský nám ve svém kresleném vydání ukazuje hezky cynicky, jak revoluci způsobil čachrováním Čeněk z Vartenberka (Václav Postránecký). Ten měl ke svým záměrům využít hloupoučkou dvojici přátel – zpustlého neurozence Záboje (Jiří Lábus) a chudého šlechtice Mlhoše (Oldřich Kaiser). Nedobrovolně se stávají pěšáky ve hře mezi králem Václavem IV. (Otakar Brousek ml.) a Zikmundem Lucemburským (Jan Přeučil). Nicméně hlavním katalyzátorem potíží má být idealistický kazatel Jan Hus (Viktor Preiss, Miroslav Kořínek).

Prvních dvacet minut jsem chtěl odejít ze sálu. Film sám neví, jak se jmenuje, neboť v úvodních titulcích se představuje starým názvem „Hus i ti husiti“. Primitivní kresba a animace se dala skousnout jen tak tak a dialogy zněly vyloženě prvoplánově. Nejhorší vůbec byla asi postava Jana Husa, skloňujícího slovo „pravda“ na všechny možné způsoby (a tvořícího tak kulturní reference). Scénář, už tak chabý, dorazily Husovy písně a přišli jsme na jeden problém navíc. Viktor Preiss se totiž později s natáčecím týmem ideologicky rozešel a tak místo něj zazpíval jeho část Miroslav Kořínek. Rozdíl jejich hlasů byl naprosto očividný („ušislyšný“) a text sdílel úroveň s dialogy.

Co mě vlastně, když vynechám povinnost, inspirovalo koukat se na film dál? Rozhodně to byl samotný námět a pak samozřejmě herci. Kromě již zmíněných zde promluví Valerie Zawadská v roli královny Žofie nebo Marek Eben jako vypravěč. Jsem rád, že jsem vydržel až do slavného upálení (které samozřejmě proběhne poněkud jinak), protože se vznikem husitského hnutí se přiostří satira a zřetelně zlepší legrace, jako třeba s příchodem husitského vynálezce Leonarda (Jan Schmid) a jeho asistenta Prokopa, jenž se taky ukáže být důležitou historickou postavou.

Od té chvíle je film solidním „Večerníčkem na celý večer“.Od té chvíle je film solidním „Večerníčkem na celý večer“, respektive celovečerní verzí Koutského vlastního cyklu Dějiny udatného národa českého. Pohodově si razí cestu naší minulostí a směřuje k vynikajícím vtipům na konec. Teoreticky by nebylo nic špatného na trochu delší pohádečce vycházející z historie, kdyby hýřila nápady, a to se Husitům čas od času povede. Naneštěstí k tomu nedochází tolikrát, jak by potřebovali.

Nemusíme se obracet na Palackého, Masaryka nebo Pekaře, abychom viděli plusy i mínusy nejnovějšího českého animáku. Je v něm hodně zajímavého, ale ty nejlepší nápady jsou rozmělněny.

„Podle zákona rodu a krve dnešního dne vyhlašuji svůj právoplatný nárok na Železný trůn Sedmi království Západozemí.“

[singlepic id=5913 w=400 h=300 float=center]

Betlémská kaple live.

[singlepic id=5911 w=400 h=300 float=center]

Husité jdou na bitevní pole skutečně sklízet.

[singlepic id=5906 w=400 h=300 float=center]

0%

Nemusíme se obracet na Palackého, Masaryka nebo Pekaře, abychom viděli plusy i mínusy nejnovějšího českého animáku. Je v něm hodně zajímavého, ale ty nejlepší nápady jsou rozmělněny.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací