Komorník / The Butler – recenze

[singlepic id=5934 w=200 h=200 float=left]Co dělá černoch v Bílém domě? Zatím komorníka.

 

Django od Tarantina vyhodil rezidenci plantážníka do povětří. Lincoln od Spielberga zrušil otroctví. Nyní přichází Cecil od Danielse. Není to bojovník ani prezident. On prezidentům slouží.

Cecil Gaines (Forest Whitaker) se sice narodil ve 20. století, avšak v mnohém zůstávají černoši stále na úrovni otroků. Po krušném dětství odchází z rodné plantáže a jako komorník se na několik desetiletí dostane až do politického srdce vlasti – Bílého domu. Od konce padesátých let začíná mezi diskriminovanými vřít nespokojenost a vznikají hnutí za občanská práva. Cecil je přímým svědkem, jak někteří američtí státníci s jeho lidmi sympatizují, zatímco jiní jsou přinejmenším rezervovaní. Zájem o změny má také sluhova vlastní rodina, především politicky aktivní syn Louis (David Oyelowo).

Náhled do soukromí a práce amerických prezidentů.Lee Daniels přenesl do snímku příběh skutečného muže, Eugena Allena. Řekněme si to na rovinu, Eugen neměl asi zas tak vzrušující život. Filmový Cecil si proto musí zažít hned několik tragédií, se kterými se Allen nikdy nesetkal a je nutné ho taky spojit s masivními změnami v zemi. Komorník totiž není o nějaké osobě. Snaží se stát kronikou historických událostí, jejíž postavy mají zosobňovat nejčastější nálady mezi tehdejšími Afroameričany. Zvláštním bonusem filmu pak je pochopitelně náhled do soukromí a práce amerických prezidentů od Dwighta Eisenhowera (Robin Williams) po Ronalda Reagana (Alan Rickman). Při vymýšlení fiktivních neštěstí mohl ovšem scénárista projevit větší nápaditost.

Představitelé historických osobností si jsou vědomi důležitosti svých scén, ale vzhledem k tomu, jak jsou poskládány, tak se z nich stává ubíjející ilustrace. Svět Cecilova soukromí je zase oživovaný pouze samotným Whitakerem, není příliš možné vciťovat se do lidí jako jeho manželka Gloria (Oprah Winfrey) nebo druhý syn Charlie (Elijah Kelley), Pokud je nějaká část silná, pak jí jsou ukázky z politických aktivit černochů přímo v amerických městech. Chybí jim dobří hrdinové a je jich koncentrace je místy nezdravá, ale je z nich cítit vypjetí emocí, které v sobě sám Cecil dlouho tlumí, než se s nimi úplně ztotožní. Příhodně je boj pak završen happyendem v podobě současného prezidenta USA.

Začalo to, když jedna černoška odmítla uvolnit místo v autobuse. Takhle to pokračovalo.

[singlepic id=5943 w=400 h=300 float=center]

„Nevím, co máš proti segregaci, chlapče. To běloši to maj těžký, když to pro nás pracně vyznačí.“

[singlepic id=5938 w=400 h=300 float=center]

Alan Rickman a Jane Fonda musí být na oslavy zvyklí.

[singlepic id=5946 w=400 h=300 float=center]

0%

Představitelé historických osobností si jsou vědomi důležitosti svých scén, ale vzhledem k tomu, jak jsou poskládány, tak se z nich stává ubíjející ilustrace. Svět Cecilova soukromí je zase oživovaný pouze samotným Whitakerem, není příliš možné vciťovat se do lidí jako jeho manželka Gloria (Oprah Winfrey) nebo druhý syn Charlie (Elijah Kelley), Pokud je nějaká část silná, pak jí jsou ukázky z politických aktivit černochů přímo v amerických městech.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací