Nové rozhovory s hvězdami Křídel Vánoc

[singlepic id=5228 w=120 h=120 float=left]Kdo k nám přilétá na Křídlech Vánoc?

 

V kinech budeme vánoční svátky slavit již od poloviny listopadu. 11. 11. má totiž slavnostní premiéru druhý film režisérky Karin Babinské Křídla Vánoc. Bude se sice odehrávat v nákupním centru, ale jeho příběh má velmi magický a duchovní základ a používá nadpřirozených motivů.

Kouzelné schopnosti a úvahy o andělech však budou ve výsledku pouhým prostředkem k dosažení uměleckých cílů. Hlavními hrdiny jsou sukničkářský optik Tomáš (Richard Krajčo), zatrpklá balička dárků Nina (Vica Kerekes), občas frustrovaný manažer prodeje Ráďa (David Novotný) a neúspěšný herec Zajíc (Jakub Prachař). Všichni zjišťují, že jim v životě něco chybí. Uprostřed vánočního shonu projde Tomáš mystickým zážitkem, který je  donutí, aby se zamysleli, co by si v životě nejvíce přáli. Zajícovi přijde jako první na mysl sláva, Ráďovi větší klid a pohoda, ale s Tomášem a Ninou je to poněkud složitější.

Na povrch tedy vyplouvají naděje a tužby všech čtyř lidí, ale čím dál tím důležitější  budou dosavadní vztahy s jejich blízkými a zažehující se plamínky nových lásek. Ale určitě se každému jednomu z nich v příběhu změní život a zcela jistě jejich osudy učarují i divákům.

Film byl už během natáčení nesmírně inspirující pro své aktéry. Kryštof, kapela Richarda Krajča, nazpívala ústřední píseň Cesta a dokonce vyzvala další hudebníky, aby posílali své příspěvky do soundtracku.

Aniž bychom vám toho příliš vyzradili, můžete si zde přečíst některé postřehy a dojmy protagonistů filmu.

 

Richard Krajčo (Tomáš): [singlepic id=5925 w=320 h=240 float=right]

1. Ve filmu Křídla Vánoc hrajete optika Tomáše, který by na rozdíl od Niny, Zajíce a Rádi mohl být v životě spokojený. Můžete nám říct, po čem v tomto příběhu o přáních a štěstí Vaše postava touží?

Je to asi nejkomplikovanější postava filmu, řekl bych. Tomáš totiž tak trochu rezignoval na život v těch klasických zaběhnutých kolejích. Žije v karavanu, jedinou společnost mu dělá jeho kůň a občas nějaká paní, která vždy musí být vdaná, aby ho nějakým způsobem nemohla „svázat“. Je spokojený ve svém světě, svobodný holky by se nedotkl, jak říká, jenže se mu do života připlete někdo, komu své přání v podstatě věnuje, a tím se dostane do víru událostí.

2. S přijetím role jste prý zpočátku váhal, ale pak jste názor změnil… Co Vás k tomu přimělo?

Nejsem zrovna oblíbený herec českých režisérů, a tak jsem se Karin Babinské pokoušel vnuknout myšlenku, že by do hlavní role měla obsadit nějaký „tahák“ na diváky kin. Že nejsem ideální volbou. Nakonec mě přesvědčila, že roli psala přímo pro mě a že si nikoho jiného v roli Toma nedovede představit. A mně pak bylo líto ji v tom nechat a tak jsem roli vzal s podmínkou, že opravdu vyžaduju režii a vedení. Naštěstí řekla, že není typ režiséra, který nechává herce před kamerou tvořit z vody, což mě uklidnilo a pustil jsem se do toho.

3. Hrál jste v seriálu ČT Znamení koně a v Křídlech Vánoc Vaše postava vlastní klisnu. Jak se vyvíjí Váš vztah k těmto zvířatům?

Je takzvaný toužící. Je to zvíře, které bych jednou chtěl mít vedle sebe na svém statku. A to alespoň ve dvou exemplářích. Tak takhle to s nima mám.

4. Jaké pro Vás bylo natáčení v extrémních podmínkách?

Mám to rád, takže, ač to zní divně, snažil jsem se, si ty mrazy užít. Ležet ve sněhu v -18 stupních sice není žádný ideál, ještě když na vás foukají sníh, aby se vytvořila představa ledové bouře, aspoň má člověk pocit, že tomu filmu dá víc, než pár vět před kamerou. Bylo to náročné, ale obohacující.

5. Jak vznikal soundtrack k filmu? Vaše kapela Kryštof nazpívala ústřední píseň Cesta a na svém facebookovém profilu jste vyzývali mladé kapely, aby Vám do filmu posílaly své písně. Jak to nakonec celé dopadlo?

Byl to takový nápad, se kterým jsem nejdříve přišel za Karin. Že by se film, který plní přání, mohl pokusit pomoci i mladým a talentovaným interpretům. Nápad se jí líbil, takže jsem se snažil přes sociální sítě oslovit kapely, které by tuto šanci chtěly chytit za pačesy, a sám měl pár jmen už v zásobě. V předvýběru se objevilo na 50 písní, 14 z nich se nakonec do filmu dostalo a já osobně jsem nadšený. Budou tam No Distance Paradise, Dolls in the factory, Porcelain people, vyloženým objevem vyhledávání se stal Tomáš Maček, Olda Lupečka, velmi krásnou píseň má Noah Ellenwood, kluci z Charlie Straight, Američan IdoVsTheWorld. Myslím, že to v kombinaci s hláškama filmu a scénikou bude parádní placka za 99,- Kč.

 

Vica Kerekes (Nina):[singlepic id=5928 w=320 h=240 float=right]

1. Vaše Nina je popisována jako žena, která se, spíše ze strachu, vyhýbá závazkům a vůči ostatním si nebere servítky. Myslíte si, že bude divákům sympatická?

Těžko říct, jak zareagují diváci. V tom právě to je na tom herectví riskantní, že se dopředu nic neví a potom přijde publikum a ono rozhodne. Když jsem si pročítala scénář, tak mě Nina zaujala a osobně mi byla sympatická. Ninu je třeba vybalit, odstranit povrch, jedině tak se dostaneme do jejího nitra, které je krásné. Vede k tomu sice těžká cesta, ale stojí to za to. Ona většinou říká lidem pravdu do očí a to lidé těžko snášejí, kritizuje je ale sebe také. Nina je originální stvoření, které si zaslouží pozornost.

2. V příběhu se Nina setká s mužem, který bude mít schopnost poznat nadpřirozenou cestou celou její minulost. Byla byste ochotná se s někým takovým scházet i v reálu?

Kdybych se do někoho takového zamilovala? Co jiného by mi zbývalo ; = ] Alespoň bych s ním už nemusela řešit minulost. A to je dobře.

3. Potkala jste v minulosti někoho podobného Vaší hrdince?  Pokud ano, nalezl ten člověk v životě své štěstí?

Neznám nikoho takového, jako je Nina. Ale věřím, že pokud člověk ze srdce opravdu něco chce, tak se to splní. Všechno záleží na nás… My jsme dirigenty našeho života.

 

David Novotný (Ráďa):[singlepic id=5919 w=320 h=240 float=right]

1. Váš Ráďa se na začátku příběhu potácí mezi shonem v nákupním centru a stresem doma. Jeho situace zřejmě tak trochu symbolizuje dnešní uspěchanou podobu Vánoc. Myslíte si, že se filmu daří vyjádřit, jak by svátky měly vypadat doopravdy?

Ve filmu neočekávejte návrh nebo návod jak správně nebo jak vůbec trávit Vánoce… Ve filmu jsou čtyři hrdinové a pár jejich blízkých různě prožijou… :-)

2. Křídla Vánoc zdůrazňují staré ponaučení: „Dávej si pozor, co si přeješ“. Zažil jste někdy, že se Vám nějaká touha splnila a pak jste toho litoval?

Přiznám se, že to rčení slyším poprvé teď od vás… ale něco na něm samozřejmě je… jako na každém rčení… V tomhle případě jako by spíš říkalo „nepodceňuj věci mezi nebem a zemí, měj respekt k neznámému…“

3.  Stejně jako Ráďa máme asi všichni někdy chuť „mít od všeho pokoj“. Co podle vás v takových chvílích člověku nejvíce pročistí hlavu, aby ho podobné pocity přešly?

Samota a odloučení paradoxně můžou velmi prospět… Pokud se vám stýská, návrat je sladkej… Pokud se Vám nestýská, prospěla samota vašemu rozhodování… :-) Já když chci bejt sám, odeberu se do pracovny a věnuju se svýmu oblíbenýmu Playstationu… :-) Možná to čte ženuška, tak můžu napovědět? V listopadu by měla bejt uvedená na trh Playstation čtyřka… :-) Užijte si letošní Vánoce, pokud možno nespěchejte… A když budete spěchat, tak ať je to mimo mý trasy, jooo…  :-)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací