Insidious 2 / Insidious: Chapter 2 – recenze

[singlepic id=5953 w=200 h=200 float=left]„Jenom jsem ráno nebyl ve své kůži.“

 

 

Přibližně před čtyřmi měsíci do kin vstoupil horor V zajetí démonů, který příjemně strašil široké publikum. Nyní nás čeká další chuťovka od nadaného režiséra Jamese Wana. Série Insidious se zrodila roku 2010 a i přes nevelký rozpočet se první film těšil velké oblibě. Vzhledem k otevřenému konci a více než kladnému přijetí se dalo čekat, že je jen otázkou času, než se budeme moci rozplývat nad kapitolou dvě. Ale stojí opravdu za to? Budou fanoušci spokojeni nebo budou Jamese Wana proklínat?

Insidious 2 začíná prakticky v ten okamžik, kdy končí jednička. Elise Rainier (Lin Shaye) specialistka na paranormální jevy je zavražděna a hlavním podezřelým je Josh Lambert (Patrick Wilson), který jí vděčí za 25 let spokojeného spánku bez černých můr. Celá Lambertova rodina se proto odstěhuje k Joshově matce Lorraine (Barbara Hershey), ale i tam ji pronásledují zlí démoni, kteří ji již vyhnali z předchozího domova.

Oba filmy jsou úzce propojené. Setkáváme se tu se stejnými herci, stejnou rodinou a problémy, které byly nakousnuty již během prvního vyprávění. Pokud si chcete snímek vychutnat do detailu, je dobré nejprve zhlédnout jedničku, ale není to vyloženě nutné, protože pokračování nás seznámí s událostmi z minula.

Atmosféra je hutnější než ta, kterou jsme se prodírali minule.Jak už jsem naznačila, horor i tentokrát pracuje se stejnou tématikou, kterou ještě prohlubuje a zapojuje do centra dění více postav. Ale nebojte, nečeká nás to stejné, jen s nálepkou s číslem dvě. Štědřejší finance a bezesporu i bohatší zkušenosti Jamese Wana mají za důsledek to, že atmosféra je hutnější než ta, kterou jsme se prodírali minule. K celkově povedenému dojmu přispívají i lokace, kde se natáčelo. Například nemocnice Linda Vista Community Hospital ve čtvrti Boyle Heights, jež byla otevřena ve dvacátých letech minulého století je zvráceným způsobem velmi půvabná. Dokonce se o ní říká, že v ní skutečně straší. I přes všechna tato pozitiva se bohužel musíme potýkat s kostrbatějšími dialogy a několika nelogičnostmi.

Insidious 2 nejenže neděla ostudu prvnímu dílu, ale v některých ohledech ho i převyšuje. Pokud se necháte pohltit dokonale napínavou aurou, nebudou vám drobné nedostatky téměř vadit a budete se těšit na (doufejme) třetí pokračování.

Když budu předstírat, že si čtu, třeba mě nechají na pokoji.

[singlepic id=5976 w=400 h=300 float=center]

Hezky potichu seďte a dívejte se.

[singlepic id=5980 w=400 h=300 float=center]

Vyslechnout si příběhy starších, se může vyplatit.

[singlepic id=5982 w=400 h=300 float=center]

0%

Insidious 2 nejenže neděla ostudu prvnímu dílu, ale v některých ohledech ho i převyšuje. Pokud se necháte pohltit dokonale napínavou aurou, nebudou vám drobné nedostatky téměř vadit a budete se těšit na (doufejme) třetí pokračování.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací