Klauni – recenze

[singlepic id=5434 w=200 h=200 float=left] Kdo se ve stáří směje naposled, ten se směje nejmíň.

 

Prací komika je nás rozveselit, ale jakmile zmizí z jeviště, stává se zase člověkem sužovaným starostmi. Jelikož je umělcem a celebritou, má život často komplikovanější než jeho mrzké publikum. Když s vystupováním skončí a zestárne, vzpomínky na někdejší slávu mu zákonitě zhořknou a sám by potřeboval trochu legrace, již kdysi sám rozdával.

Třem bavičům v nové hořké komedii od Viktora Tauše se kdysi rozpadl tým a příležitost k opětovnému shledání získávají až ve chvíli, kdy trouchnivějí i jako jednotlivci. Oskar (Didier Flamand) se právě vrací z emigrace, ale zatím ho nečeká setkání s Viktorem (Jiří Lábus) nebo s Maxem (Oldřich Kaiser). Každý z nich je tak až do pozdní části uvězněn ve svém subplotu.

Odlišuje je spojení chmurné nálady s neúnavným humorem.Přísně vzato, zápletka ani jednoho z nich neohromí. Oskar se chce usmířit s lidmi, které opustil a poškodil. Viktor je spíš dobrovolně izolovaný a čím dál tím víc ztrácí trpělivost se svou nejbližší osobou- manželkou Sylvií (Kati Outinen) trpící Alzheimerovou chorobou. Max zase spokojeně prožívá rodinný a milostný život se svou drahou Markétou (Eva Jeníčková), ale náhle ho zaskočí těžké zdravotní komplikace. Ze své podstaty musí tyto příběhy připomínat nesčetně jiných zkazek o neúprosnosti času, ztrátě lesku a ohlédnutím se do minulosti. Odlišuje je spojení chmurné nálady s neúnavným humorem, scénáristicky i režijně. Však taky zde vystupují vpravdě králové komiků zemí českých. Kaiserův Max srší elánem, kterak se pokouší zůstat veselým klaunem co nejdéle a Lábus umí jako obvykle dostat vtip do běžné konverzace už jen svým libozvučným hlasem. Zahraniční herci (Flamand a Outinen) jsou ve svém vystupování daleko vážnější, aniž by posouvali atmosféru směrem k tragédii.

Nejde ale jen o hořekování nad stářím. Slavné osobnosti jsou mimo jeviště studnicí klepů, což se týká i fiktivních klaunů… Brzy je naznačen jakýsi starý spor mezi členy někdejší party. Odhalení jeho příčiny také není moc novátorské, ale i tak kupodivu šokuje a předvede emociální sílu.

Život je jedno velké představení a k jeho konci bývá opravdu nejmenší zábava. Někteří, jako například Max, to nicméně dokáží brát s nadhledem a naučit se nebrat nic kolem sebe tak vážně. Klauni ukazují, že je to s trochou snahy možné. Však má taky snímek šikovnou režii i choreografii klaunských triků a nabízí skrz ně osvěžující „akční“ vložku.

Kdo se necítí mlád, už si nandal černý nos.

 [singlepic id=6067 w=400 h=300 float=center]

„Takhle jsem ztloustnul výhradně jedením cigaret.“

 [singlepic id=6072 w=400 h=300 float=center]

Oskar přijede do vlasti s celým novým souborem.

[singlepic id=6079 w=400 h=300 float=center]

0%

Život je jedno velké představení a k jeho konci bývá opravdu nejmenší zábava. Někteří, jako například Max, to nicméně dokáží brát s nadhledem a naučit se nebrat nic kolem sebe tak vážně. Klauni ukazují, že je to s trochou snahy možné. Však má taky snímek šikovnou režii i choreografii klaunských triků a nabízí skrz ně osvěžující "akční" vložku.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací