Shrek: Zvonec a konec / Shrek Forever After – recenze

Pohádková after párty.
 
 
Náš starý známý zelený zlobr Shrek se k nám hrne počtvrté a podle jeho slov naposledy. Doufejme v jejich pravdivost. Shrek se stal manželem a tatínkem třech malých, smrdících zlobrďátek. Nikdo se ho nebojí a do jeho bažiny se den co den valí hordy turistů. Kde jsou ty zlaté časy, kdy se ho místní „vidláci“ báli a jeho řev naháněl husí kůži? Teď se stal akorát hlavní atrakcí narozeninové párty zelených batolat. Když dopadne poslední kapka do pomyslného poháru trpělivosti, uteče rozběsněný Shrek do lesa. Tam se seznámí s „dobrákem od kosti“, panem RumplCimprCampr a po několika drincích s ním uzavře smlouvu na úžasnou jednodenní dovolenou. Ale jak je známo, od odpočinkové dovolené je jen krůček k noční můře.

Poslední (zatím) Shrek s sebou přináší staré známe – Fionu, Oslíka, Kocoura, Perníčka, ale i nové tváře, jako je Rampelník, Čarodějnice, Krysař a horda velkých zlobrů. Kocour umí kulit svá kukadla stejně dobře, i když se trochu zakulatil, Oslík je pořád otravný. Ale už to jaksi nemá tu správnou šťávu. Vtipných scén je poskrovnu. Původní postavy se snaží a nové moc nezaujmou. Perníček je ovšem perfektní jako vždy. Celkově je tento díl více temný než vtipný. Na rozdíl od předešlých filmů spíše hraje na citlivou strunu diváka a nabádá ho, aby si vážil toho, co má.

Je to především pohádka pro děti, takže asi víte, jak to celé dopadne, než zazní: „A zazvonil zvonec a pohádky je konec“. Třetí díl byl omyl a tento díl je naštěstí o kousek lepší. Ale ironie, nadhled a svěží vtipnost, které byly doménou prvních dvou dílů, jsou nenávratně pryč. Několikrát se zasmějete, ale většinu filmu ovládá temnota.

I Shrek: Zvonec a konec si vydupal třetí rozměr. Čeho je moc, toho je příliš a vstupenky jsou už i tak dosti drahé. A pokud to nestojí opravdu za to, obejdu se bez otravných brýlí na nose. Čtvrtého Shreka si proto raději dopřeji ve 2D. Bohužel, originálního znění s titulky se dočkáme až na DVD.
 

Zrcadlo, zrcadlo, řekni, kdo je na světě nejkulatější?


 

Tancuj, tancuj, vykrúcaj …


 

Není nad klid a pohodu domova.


 

50%

Shrek: Zvonec a konec / Shrek Forever After

Třetí díl byl omyl a tento díl je naštěstí o kousek lepší. Ale ironie, nadhled a svěží vtipnost, které byly doménou prvních dvou dílů, jsou nenávratně pryč. Několikrát se zasmějete, ale většinu filmu ovládá temnota.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací