Konzultant / The Counselor – recenze

[singlepic id=6142 w=200 h=200 float=left]Tahle země není pro právníky.

 

Po úžasném (a podle mého trochu přehnaném) aplausu, kterého se dostalo filmu Tahle země není pro starý a později Cestě, si lze domyslet, že spolupráce se spisovatelem Cormacem McCarthym musela připadat Hollywoodu velmi lukrativní. Ridley Scott představoval určitě zajímavý posun od bratří Coenových, když se odhodlal zpracovat v tomto případě ne knihu, ale McCarthyho první původní scénář.

Nikdo se už od začátku natáčení nesnažil zakrýt podobnosti s předchozím snímkem. Opět tu máme střet s mexickou drogovou mafií, jenž však slouží jako rámec pro depresivní, silně existencialistickou filosofii. Přitom hrdinové příběhu si užívají mnohem větší pohodlí. Bezejmenný právní poradce alias Konzultant (Michael Fassbender) si chce vzít svoji přítelkyni Lauru (Penélope Cruz) a těší se z přátelství s provozovatelem nočních klubů Reinerem (Javier Bardem), jemuž zase zpříjemňuje život Malkina (Cameron Diaz), žena se zjevnými rysy femme fatale. Přes známé se Konzultant seznámí i s Westrayem (Brad Pitt), přítele drogových kartelů. Na konci následné kalamity si někdo může postesknout „bylo nás pět“, poněvadž jich bude ubývat. Kvůli jednomu špatnému rozhodnutí…

Co vám jednoznačně neunikne, je agresivní sexualita.Čím častěji otevřou postavy pusu, tím víc diskreditují jako scénáristu spisovatele obecně. Dialog usiluje o pocit každodennosti prošpikovaný pokusy o zapamatovatelné hlášky, ale zní nezáživně, i když se ke konci pustí na intelektuální rovinu. Co vám jednoznačně neunikne, je agresivní sexualita. Lehce se projevuje už v první scéně a pak se její mistryní stane svůdná Malkina. Člověk by až řekl, že na Cormaca přišla druhá míza. Ve skutečnosti se zde snažil ukázat slabost mnohých úspěšných mužů – tj. závislost na penězích a především na ženách. Ovšem erotickými motivy spíš své aktéry zesměšnil.

Herci nejsou žádní nováčci a pokoušejí se, aby protagonisté působili přirozeně, a propůjčují jim náznak hlubšího charakteru. Nejlépe se to daří Cruz, možná díky tomu, že Laura toho moc nenamluví a děj po dlouhou dobu neovlivňuje. Nutné pochválit je také Diaz, i když je to za stále hnusnější postavu Malkiny. Největší problém většiny hrdinů spočívá asi v tom, že během klimaxu fatálně ztrácejí kontrolu nad svou situací, kdy ve své bezmoci působí zkrátka hloupě. Nehledě na podivnou nahodilost, která umožnila hlavní zvrat.

Ridley Scott také přišel o svou jiskru. Nejde mu oživit kecací momenty, tak se koncentruje na bitky v Mexiku, opět připomínající Tahle země není pro starý, když se ony scény rozplývají nad „banalitou“ násilí. Bohužel, ty jsou značně odosobněné a místy v ději matou.

McCarthy a Scotte, zajděte si před dalším projektem své záměry s někým zkonzultovat!

„Kdo si dneska hodí mincí?“

[singlepic id=6146 w=400 h=300 float=center]

„Víte, narkomafie má své vlastní zákony. Není těžké se je naučit, ale seznam možných trestů je dlouhý.“

[singlepic id=6144 w=400 h=300 float=center]

Stalking daleko od lidí nahání hrůzu.

[singlepic id=6153 w=400 h=300 float=center]

0%

Ridley Scott také přišel o svou jiskru. Nejde mu oživit kecací momenty, tak se koncentruje na bitky v Mexiku, opět připomínající Tahle země není pro starý, když se ony scény rozplývají nad "banalitou" násilí. Bohužel, ty jsou značně odosobněné a místy v ději matou.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací