Ledové království / Frozen – recenze

[singlepic id=5984 w=200 h=200 float=left]Zima umí být nádherná, ale i krutá.

 

Společnost Disney přináší dětem další pohádkovou výpravu. Tentokrát se tvůrci inspirovali Sněhovou královnou, klasikou z pera Hanse Christiana Andersena. Je důležité zdůraznit, že se opravdu pouze inspirovali a snažili se původní atmosféře i tématu vtisknout moderní podobu.

Animák Ledové království (Frozen) nás přivádí do země Arendelle, kde spokojeně vyrůstají sestřičky Elza (Idina Menzel, Andrea Elsnerová dialogy, Monika Absolonová zpěv) a Anna (Kristen Bell, Tereza Martinková). Starší Elza disponuje určitou mocí, která je nejen magicky krásná, ale i zlověstná. Toto dlouho utajované tajemství jednoho dne ovlivní životy nejen děvčátek, ale i všech obyvatel království.

Děj je vesměs klasický a svižně ubíhá k předvídatelnému konci. Ovšem překvapí hned několika prvky. Většina postaviček v dětských animácích je černobílá a vy hned po seznámení víte, na kterou stranu barikády tu a onoho zařadit. V Ledovém království se najde několik výjimek, které vyprávění oživí, dodají mu hloubku a vtisknou nespecifickou podobu zápornému elementu pohádky. Což se odráží i na celkové atmosféře snímku, která je nečekaně mrazivá.

Pokud jste dostali strach, že je Ledové království drama převlečené za pohádku, nebojte se. Čeká nás klasická líbivá animace plná roztomilých postaviček s velkýma očima a spousta chytlavých písniček. Mezi největší vtipálky patří sněhulák Olaf toužící po letní dovolené s opalovačkou na pláži a věrný sob Sven. Všichni přítomní samozřejmě mluví česky, a i když originál je bezesporu originál, je dabing poměrně povedený. Tereza Martinková, Andrea Elsnerová, Monika Absolonová, Miloslav König, Václav Kopta, Ondřej Brzobohatý a další se svých rolí zhostili v rámci možností na výbornou.

Zasněžená krajina inspirovaná Norskem, koulovačky, vánice i ledový palác stály tvůrce nejednu kapku potu.Největší díl pozornosti si během 109 minut dlouhé projekce pro sebe bezesporu ukradne sníh, mráz a vše s ním spojené. Zasněžená krajina inspirovaná Norskem, koulovačky, vánice i ledový palác stály tvůrce nejednu kapku potu a hodiny strávené u počítače i v terénu, ale tato námaha se vyplatila. Společnost Walt Disney Animation Studios pustila do světa vtipnější (Na vlásku) i originálnější (Raubíř Ralf) díla, ale Ledové království je díky své nečekané hloubce a magické námraze nezapomenutelnou zimní pohádkou.

A teď malá poznámka pod čarou. Ani tentokrát nejsme ochuzeni o předfilm. Mickeyho velká jízda spojuje klasický černobílý film s moderní 3D animací. Jakým způsobem a koho, kromě Myšáka Mickeyho, na platně i mimo něj uvidíte, zjistíte v kině, ale určitě se vyplatí mít kouzelné plastové 3D brýle na nose.
 
 

Zima umí být nepředstavitelně krásná,…

 [singlepic id=5995 w=400 h=300 float=center]
 
 

…ale i nevyzpytatelná a nebezpečná.

 [singlepic id=5988 w=400 h=300 float=center]
 
 

Poprosit královnu o nápoj bez ledu se nemusí vyplatit.

[singlepic id=5458 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Společnost Walt Disney Animation Studios pustila do světa vtipnější (Na vlásku) i originálnější (Raubíř Ralf) díla, ale Ledové království je díky své nečekané hloubce a magické námraze nezapomenutelnou zimní pohádkou.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací