Walter Mitty a jeho tajný život / The Secret Life of Walter Mitty – recenze

[singlepic id=6177 w=200 h=200 float=left]Přestaňte snít a začněte žít.

 

 

Komediální dobrodružné fantasy drama Walter Mitty a jeho tajný život vzniklo na motivy dvě a půl stránky dlouhé povídky z pera humoristy Jamese Thurbera. Tato literární klasika ovšem neinspirovala tvůrce poprvé. S Walterem Mittym jsme se mohli potkat již v počinu Normana Z. McLeoda z roku 1947.

Tentokrát si na režisérské křeslo sedl talentovaný Ben Stiller, který ztvárnil i hlavní snílkovskou postavu. Současný Walter je svobodný mládenec, který pracuje v časopisu LIFE jako obyčejný foto-editor. Jeho rukami prošlo již tisíce fotografií, díky kterým mohl navštívit téměř každý kousek země. Nyní ale nastal čas velkých změn. Walter se zamiluje do nové kolegyně Cheryl Melhoff (Kristen Wiig) a zřejmě brzy přijde o práci, protože časopis LIFE prochází přerodem z tištěného média na on-line verzi. Na paty mu šlape nový nelítostný šéf Ted Hendricks (Adam Scott), jež se shání po negativu, který není nikde k nalezení.

Než se o slovo přihlásí všechny tyto události, žije náš foto-editor poměrně klidným životem. Alespoň ve skutečnosti. Jakmile se ponoří do své fantasie, promění se v hrdinu bez bázně a hany. Tyto snové sekvence jsou do snímku naprosto přirozeně začleněny. V jednu chvíli stojíme na zastávce a čekáme na vlak a během vteřinky se ocitneme uprostřed záchranné akce. S každým dalším vpádem do Walterových představ se bavíme čím dál tím více a těšíme se, co nás čeká příště.

Vydáme se vstříc skutečnému dobrodružství.Když se přehoupneme do druhé části, kdy opustíme bezpečí ponuré kanceláře a vydáme se vstříc skutečnému dobrodružství, sledujeme, jak se naše šedá kancelářská myška mění ve větrem ošlehaného muže, který se umí rozhodnout během okamžiku. I tady nebudeme o nic ochuzeni a čeká nás toho mnoho (i když trailery slibovaly možná trochu epičtější podívanou). Čím více se blížíme k závěru, ubývá bláznivého humoru a snímek se stává vážnějším a poetičtějším.

Pokud budete mít při sledování snových i reálných eskapád pocit, že i přes jejich fantasknost vypadají velmi opravdově, nebudete daleko od pravdy. Výsledný efekt je samozřejmě dotvořen pomocí digitálních triků, ale většina scén se točila opravdu v terénu. Ben Stiller si skutečně zaplaval na otevřeném moři, projížděl se na kolečkových bruslích v dopravní špičce a poletoval spolu se svým kolegou Adamem Scottem ulicemi plnými zvědavci.

Když se na nad filmem Walter Mitty a jeho tajný život pořádně zamyslíme, dojde nám, že v každém z nás se skrývá malý snílek. Snad nikdo nemůže říct, že si sám sebe nepředstavoval jako hrdinu, princeznu v pohádce, kosmonauta ve vesmíru či milionáře s honosným sídlem a mnoha vytuněnými automobily v garáži. Podstatné ovšem je pokusit se tyto představy proměnit ve skutečnost.

Zajdete-li si na Walter Mitty a jeho tajný život do kina, čeká vás 114 minut dlouhé pohodové dobrodružství, které příjemně pobaví a přiměje nás zamyslet se, zda není čas vylézt z ulity a začít usilovat o to, po čem jsme zatím pouze toužili.

 

Krásná žena zamotala hlavu už nejednomu muži.

[singlepic id=6298 w=400 h=300 float=center]

 

Nač mobilní telefony, nejspolehlivější je ptačí pošta.

[singlepic id=6299 w=400 h=300 float=center]

 

Pozorovat okolní svět pouze oknem není žádná zábava.

[singlepic id=6307 w=400 h=300 float=center]

0%

Zajdete-li si na Walter Mitty a jeho tajný život do kina, čeká vás 114 minut dlouhé pohodové dobrodružství, které příjemně pobaví a přiměje nás zamyslet se, zda není čas vylézt z ulity a začít usilovat o to, po čem jsme zatím pouze toužili.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací