Nikdy nemáme dost – toužebně očekávané sequely roku 2014

[singlepic id=6411 w=120 h=150 float=left]Každý konec vyzývá jen k novému začátku.

Na otázky potřebujeme znát odpovědi, prožívané napětí chceme zažít znovu, pokud možno dokonce lépe a otevřené konce musí být uspokojivě vyřešeny. I v právě započatém roce 2014 nás čeká mnoho filmových sequelů. Ty zahrnují pochopitelně třeba dlouhodobá a veleúspěšná zpracování knih. Hobit bude konečně završen, Hunger Games se dostávají do finále, ale ne však do úplného.

Na druhou stranu často nejde ani tak o pokračování příběhu, jako spíš prosté srandy. Na lidovou legraci jsou Češi odborníky a v únoru se dočkáme dvojice komediálních „dvojek“ – opožděného Dědictví a naopak chvátajících Babovřesků. Když je řeč o zpozdilosti, dostaneme se zřejmě konečně také k dvěma dlouho odkládaným snímkům podle komiksů Franka Milera – 300: Vzestup říše a Sin City: Dáma, pro kterou se zabíjí. Nejvíc si však užijeme „mutací“ starých známých značek – Spider-Mana, Godzilly nebo Planety opic.

Mezi nejočekávanější pokračování nového roku patří:

 

Paranormal Activity: Prokletí (Paranormal Activity: The Marked Ones)

Česká premiéra: 9. ledna 2014

Režie: Christopher Landon

Je sice fajn začínat nový rok optimisticky, ale víc energie někdy přidá strach. Strašidelné nahrávky z hororů Paranromal Activity  představí 23. října 2014 svou pátou oficiální kapitolu, nicméně už v lednu se podíváme alespoň na spin-off. Za hřiště si démon tentokrát vybere prostředí  hispánské komunity v kalifornském městečku Oxnard.

Tajemné úmrtí ženy  zavede Jesseho (Andrew Jacobs) na stopu sekty provozující černou magii. Neviditelný pán okultistického spolku jej označí jako svoji kořist. Snad mu kamarádi dokáží pomoci a na své kamery zachytí užitečné rady pro příští nešťastníky.

 

Dědictví aneb Kurvaseneříká

Premiéra: 6. února 2014

Režie: Robert Sedláček

Scénář prý dlouho ležel ladem, tak snad nezatuchl. Roku 1992 už někteří z nás mohli stát pravými boháči a Věra Chytilová nám ukázala, jak to vypadá, když se takového štěstí dostane tomu nejprostšímu člověku. Časy se změnily, doufejme však, že Bolek Polívka měl kdysi při psaní Kurvaseneříká správnou inspiraci a při natáčení se dokázal vzpomenout, jaký je Bohouš kabrňák a vůl zároveň.

Aťtoku***stojízato! Výstřední vesnický boháč Bohumil (Boleslav Polívka) sice sedm let nepil, ale když mu zemřela milovaná žena, tak  znovu sáhne po flašce a jeho okolí to na sobě pocítí. Výstřední chování ho zavede až do protialkoholické léčebny, jejíž zaměstnance musíme upřímně litovat.

 

Babovřesky 2

Premiéra: 20. února 2014

Režie: Zdeněk Troška

Nástupci trilogie „Slunce, seno…“ se skutečně podařilo navázat na popularitu Troškovy původní  lidové zábavy. Do Babovřesk se proto vrátíme minimálně tolikrát jako kdysi do Hoštic. Kdo ví, možná tam zavítáme víckrát než do Kameňákova.

Venkovská drbna Horáčková (Jana Synková) se tentokrát bude snažit svou dceru dohodit jednomu z cizích hokejistů. Tedy, když zrovna nebude spřádat plány proti starostovi, kvůli němuž ztratila místo tajemnice na místním úřadě.

Lze se tomu divit, ale hrdinové komedie Gympl se snaží dostat na UMPRUM, takže uvidíme, jak v jejich podání vypadá Vejška (23. ledna 2014).

 

300: Vzestup říše (300: Rise of an Empire)

Česká premiéra: 6. března 2014

Režie: Nuam Murro

Historie není nikdy tak zábavná, jako když se o ní kecá. Frank Miller v roce 1998 uspěl s barvotiskovou barvoknížkou (rozuměj komiksem), kde oslavoval odvahu starověkých Sparťanů a v tom nejhorším možném světle vylíčil perské dobyvatele. Devět let to trvalo, než se na plátno dostal monstrózní Xerxés (Rodrigo Santoro), který sice vyhrál bitvu, ale kvůli odporu statečných Řeků nakonec prohrál válku.

Zájem byl takový, že sám Miller nakreslil komiksový sequel, ihned připravený k exportu do kin. Ihned by nemělo asi znamenat sedm let, i když oproti originálu se jedná o mírné zrychlení. 300: Vzestup říše nebude přímo chronologicky navazovat na bitvu u Thermopyl, nýbrž popíše události před samotnou bitvou, ale také historické epizody odehrávající se ve stejném čase a nakonec přijdou na řadu i střety z řecko-perských válek po bitvě u Thermopyl. „Kočkovat“ se mezi sebou budou na moři hlavně athénský generál Themistoklés a starověká femme fatale Artemisia z Halikarnassu (Eva Green). Kromě Santora se z prvního dílu vrátí ještě Lena Headey jako sparťanská královna Gorgo a David Wenham v roli vojáka Dilia.

 

Amazing Spider-Man 2

Česká premiéra: 24. dubna 2014

Režie: Marc Webb

Hrůzovláda Sama Raimiho a Tobeyho Maguireho skončila po třech Spider-Manových dobrodružstvích a novou pavučinu se jali utkat režisér Marc Webb s hercem Andrewem Garfieldem. Reboot superhrdiny přišel možná až absurdně brzy, ale společnost Sony může být s tržbami spokojená a licenci hodlá v budoucnu využívat pro mnoho sequelů a spin-offů.

Amazing Spider-Man 2 zavede Petera Parkera blíž k odhalení tajemství jeho zmizelého otce Richarda. Víc než minulost by jej však měla trápit současnost vzhledem k vzestupu nových superpadouchů. Max Dillon alias Electro (Jamie Foxx) je až nezdravě posedlý Spider-Manem a Alexej Systsevič alias Nosorožec (Paul Giamatti) představuje hrozivé spojení ruského mafiána s hypermoderní technologií. Peter si uvědomuje, že tito protivníci jsou spojeni s firmou OsCorp, jejímž dědicem je jeho přítel Harry Osborn (Dane DeHaan), budoucí Green Goblin…

Superhrdinů nastoupí v roce 2014 celé armády. Fázi 2 marvelovských „Mstitelů“ bude rozvíjet Captain America: Návrat prvního Avengera (3. dubna 2014) a v létě se představí celý nový tým – Strážci Galaxie (31. července 2014). Diskriminovaní mutanti pomocí cestování časem spojí své obě generace (a herecká obsazení) v ambiciózním projektu X-Men: Budoucí minulost (22. května 2014).

 

Godzilla

Česká premiéra: 15. května 2014

Režie: Gareth Edwards

Přísně vzato se nejedná o sequel, ale o remake japonského cyklu o slavném „králi monster“. Původní Godzilla z roku 1954 byla především alegorií na destrukci způsobenou jadernými zbraněmi. Od té doby filmaři příšeru domestikovali a udělali z ní takřka lunaparkovou atrakci. Jenže děs z války nikdy neodejde… Byli to Američané, kdo na Japonsko atomové bomby shodil, Godzillu proto vlastně spoluvlastní. V roce 1998 předvedl šupinatého netvora na západní způsob Roland Emmerich a vyšla mu z toho pěkná kýčařinka, jak se dalo očekávat.

Po mírném zklamání z Pacific Rim: Útok na Zemi snad konečně ochutnáme pravou apokalypsu a beznaděj.

Nic nezajímá filmový průmysl jako to staré a vyzkoušené. K rebootům dále patří špiónský příběh Jack Ryan: V utajení (30. ledna 2014). Policista Alex Murphy opět nedobrovolně příjme robotické implantáty, aby se z něj stal RoboCop (23. dubna 2014). V létě vystrčí růžky padouch jménem Trhač, jemuž zadek natrhnou zmutované želvy – Teenage Mutant Ninja Turtles (28. srpna 2014).

 

Jak vycvičit draka 2 (How to train your dragon 2)

Česká premiéra: 19. června 2014

Režie: Dean DeBlois

Studio DreamWorks sice před několika lety získalo práva na knihu od Cressidy Cowell, ale v průběhu natáčení muselo zařadit zpátečku. Ačkoliv animovaný filmu zachoval svět obývaný Vikingy a draky, příběh byl zcela originální. Vzhledem k úspěchu snímku se to vyplatilo…

Viking Škyťák  dokázal během prvního dobrodružství usmířit své soukmenovce se zdánlivě krvelačnými plazy a sám zkrotil Bezzubku, draka toho nejobávanějšího druhu. V  prostřední části chystané trilogie chce klučinův otec svého potomka připravit na roli náčelníka ostrova Blp, ovšem zapřisáhlého dračího jezdce láká hlavně objevování nových zemí. Výpravy jej zavedou až do tajemné ledové jeskyně, kde sve společnosti dosud neznámých draků žije žena s mírumilovným jménem Valka (nejde o překlep). Sotva, co Škyťák zjistí, že je spojena s jeho vlastní minulostí, už bude muset bojovat s agresivním Vikingem Dragem a lovcem draků Eretem.

I s dalšími animovanými sequely budeme létat ve vzduchu. Rio 2 (10. dubna 2014) konfrontuje papouška Blua s jeho tchánem. Letadla 2 (17. července 2014) udělají z mluvícího letounu Práška hasiče.

 

Úsvit Planety opic (Dawn of the Planet of the Apes)

Česká premiéra: 17. července 2014

Režie: Matt Reeves

Podobně jako Spider-Man, pokračuje i fenomén Planeta opic v úspěšném rebootu. Není již zapotřebí překvapivého zvratu v podobě Sochy Svobody, jelikož již dávno víme, že souboj lidí a inteligentních lidoopů probíhá na Zemi. Na druhou stranu, jeden z možných budoucích dílů by skutečně mohl přinést na scénu astronauty z lodi Icarus…

Opičák Caesar (Andy Serkis) uzavřel mír s lidskými přeživšími nedávné pandemie, ale několika jedincům to nevyhovuje. Tím pádem se pomalu, ale jistě schyluje k novému konfliktu. Vzhledem k názvu celé série bych si nesázel na vítězství lidí.

O přežití budou bojovat nejen lidé a opice, nýbrž i roboti z Cybertronu. Transformers: Age of Extinction (26. června 2014) představí zcela nové lidské protagonisty a k Autobotům se připojí jejich pravěká podskupina – Dinoboti.

 

Expendables: Postradatelní 3 (The Expendables 3)

Česká premiéra: 14 srpna 2014

Režie: Patrick Hughes

Rok 2013 zažil setkání Schwarzeneggera se Stallonem. Pak společný film De Nira, Freemana, Douglase a Klinea. Nakonec předvedl v jednom ringu De Nira a Stalllona. Ale stejně… Když chceme vidět víc hvězdných herců v jednom dobrodružství, není snadné překonat Postradatelné. Nejnovější verze sestavy žoldáků, jejich spojenců i protivníků zní Wesley Snipes, Arnold Schwarzenegger, Kelsey Grammer, Antonio Banderas, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Randy Couture, Terry Crews, Kellan Lutz, Ronda Rousey, Victor Ortiz, Glen Powell, Mel Gibson a samozřejmě Sylvester Stallone.

Postradatelné chce zničit jejich spoluzakladatel Conrad Stonebanks (Mel Gibson). Barney Ross (Sylvester Stallone) kvůli němu začne k svým chlapcům nabírat nové nadějné rekruty.

 

Sin City: Dáma, pro kterou se zabíjí (Sin City: A Dame to Kill For)

Česká premiéra: 21. srpna 2014

Režie: Frank Miller, Robert Rodriguez

Další neustále odsouvaná millerovka, za niž v tomto případě zodpovídá sám mistr. Rozdělen má být na čtyři příběhy, z toho dva napsané speciálně pro film. Do podsvětí v černobílém obraze se vracejí Jessica Alba, Bruce Willis nebo Mickey Rourke. Mezi jinými k nim přibyli Eva Green, Joseph Gordon-Levitt, do města hříchu zavítá i Lady Gaga.

Joe Hartigan (Bruce Willis) sice v minulém filmu zemřel, zazáří však v jedné ze čtvrtin „Dámy“ – kapitole Just Another Saturday Night. V další z povídek se naopak Nancy (Jessica Alba) bude snažit s jeho smrtí vyrovnat.

 

Hunger Games: Síla vzdoru – část 1 (The Hunger Games: Mockingjay – Part 1)

Česká premiéra:?. listopadu 2014

Režie: Francis Lawrence

Od doby, co s tím začal Harry Potter, je každý závěr adaptace sci-fi a fantasy série pro mládež rozdělen na dva díly. Zvýší se tak zisky a na plátno se kromě poslední bitvy dostane i většina „plonkového“ děje. Sága Hunger Games od Suzanne Collins je sice filmy pokryta ze dvou třetin, v praxi jsme však teprve v polovině.

Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) se podařilo nejen přežít 75. ročník Hladových her, ale navíc v přímém přenosu unikla z televizní arény. Prezident Snow (Donald Sutherland) tak čelil díře v programu, kterou mohl zaplácnout snad jen mimořádným pokračováním StarDance. Horším problémem je pokračující ozbrojená vzpoura proti Kapitolu. Katniss je přímo v jejím středu, dlouho neaktivním Třináctém kraji. Zde vládne prezidentka Coin (Julianne Moore) aspirující na příští vůdkyni národa. Katniss sice slouží její propagandě, nemůže si však být jista, jestli pomáhá těm pravým. Navíc není známo, co se stalo s Peetou Mellarkem (Josh Hutcherson) uvězněným v Kapitolu.

 

Hobit: Tam a zase zpátky (The Hobbit: There and back again) 

Česká premiéra: 18.prosince 2014

Režie: Peter Jackson

Však už znáte dosavadní snahu třinácti trpaslíků sjednotit svůj lid a vyhnat z obsazeného království draka Šmaka, jemuž ani nenabídli vyhlášení autonomní oblasti. Svou neuvážeností vypustili oheň dýchající zvíře na nevinné lidské město a jistý čaroděj si nevzal na cestu válečníka nebo zloděje, takže padl do skřetího zajetí. Jediný, komu současná situace může vyhovovat je hrdina natěšený na nápravu rodinné hanby svým pokusem Šmaka skolit.   

Je těžké dohlédnout do následujícího prosince. Každopádně bude výprava Tam zase zpátky  nejspíš poslední návštěvou Středozemě, jelikož Christopher Tolkien nehodlá zřejmě pustit práva na další otcovy knihy. Alespoň se uzavře kruh a ihned po návratu z kina budete moci navázat Společenstvem prstenu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací