Nymfomanka, část II. / Nymphomaniac, vol. II.- recenze

[singlepic id=5564 w=200 h=200 float=left]Jak zní verdikt nad obětí vlastní touhy?

 
 

Dva týdny uplynuly, co k nám vtrhla sexuchtivá nešťastnice Joe (Charlotte Gainsbourg). Už to déle nevydržela a musí nám dopovědět historii svých životních přešlapů. Miloučký stařík Seligman (Stellan Skarsgård) jí naslouchá a poskytuje útěchu i po zbývající tři kapitoly dvoudílného snímku.

Rozdělení Nymfomanky na poloviny bylo nutné pro zachování nepopiratelně bohaté zásoby různých pitoreskností, které dělají z lidského erotického života jeden velký žert. Jenže když před námi někdo přesekne celistvé dílo, nutí nás tím ke srovnání a jako vítěz z něj o fous vychází spíše ta první část. Kapitola uvozující další porci Joeiných zkušeností – „Východní a Západní církev (Tichá kachna)“ – si na chvíli ještě stále hraje i v oblasti Von Trierových režisérských pokusů s obrazem i samotnou filmovou realitou, ale snímek se postupně s experimenty loučí a ztrácí představivost, podobně jako Joe, když neví, jak nazvat kapitolu poslední.

Nymfomančiny vzpomínky jsou pořád pestré.Pravděpodobně to vyplývá ze stále vážnější, méně uvolněné fáze života hlavní hrdinky. Nikdy se už nevrátíme k tragédii jako v příběhu „Delirium“ z části I., ovšem nečekají nás pohádky o napravené hříšnici. Na konci minulého filmu ztratila Joe náhle schopnost prožívat rozkoš, tak se ji opět snaží nalézt. Bohužel její terapie spíš povede k odloučení od vyvoleného milence Jerômeho (Shia LeBeouf) než k partnerskému souladu. Pomalu se blížíme ke dni, kdy Seligman našel Joe v uličce a nymfomančiny vzpomínky jsou i pořád pestré… Zjistíme například, jak to vypadá, když se taková žena dá do služeb zločinu, což předznamenává celou řadu osobních následků. Břitkost a živočišnost spojené s vysoce intelektuálním jazykem vedou nadále k unikátním postřehům. Stejně tak se prohlubují filosofické „třenice“ mezi Joe a Seligmanem.

Forma druhého dílu už není tak imaginativní a děj je vlastně o dost přímočařejší. Bohudík se podobný sestup netýká obsahu. Oslavme společně talent Gainsbourg, Skarsgårda a Stacy Martin – představitelky mladé Joe, vzpomeňme na úžasné hosty, jakými byli Uma Thurman nebo Willem Dafoe. Klidně si v hranicích dobrých mravů a zdravotních opatření užijme pohlavního styku. Jsme na něm existenčně závislí a neustále na to doplácíme, jak to v Nymfomance dosvědčí pěkně peprný konec.
 
 

„Zmínil jsem, že u nás příbory nepatří do tělesných otvorů?“

 [singlepic id=6367 w=400 h=300 float=center]
 
 

BDSM – bezpochyby nejkrásnější vyjádření lásky.

 [singlepic id=6369 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Budeme ničit muže společně!“

[singlepic id=6371 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Nymfomanka, část II. / Nymphomaniac, vol. II.

Forma druhého dílu už není tak imaginativní a děj je vlastně o dost přímočařejší. Bohudík se podobný sestup netýká obsahu. Oslavme společně talent Gainsbourg, Skarsgårda a Stacy Martin - představitelky mladé Joe, vzpomeňme na úžasné hosty, jakými byli Uma Thurman nebo Willem Dafoe. Klidně si v hranicích dobrých mravů a zdravotních opatření užijme pohlavního styku. Jsme na něm existenčně závislí a neustále na to doplácíme, jak to v Nymfomance dosvědčí pěkně peprný konec.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací