Na život a na smrt /Lone Survivor – recenze

[singlepic id=6506 w=200 h=200 float=left]Kmen Paštúnů je statečný a dobře svůj kraj zná.
 
Nepěkný osud čekal v roce 2005 většinu z malého týmu americké námořní jednotky SEAL, jenž dostal za úkol vypořádat se s nebezpečným tálibánským vůdcem. Pokud umíte anglicky, napoví vám originální název filmového zpracování, kolik ze čtyř vojáků přežilo. Jejich oběti byly k tomu navrch doprovázeny masakrem mnoha spolubojovníků, takže operace Red Wings se do dějin zapsala jako debakl, jehož „dokonalosti“ zabránila pouze záchrana důstojníka Marcuse Lutrella. Vaší pozornosti je proto hoden pouze Mark Wahlberg.

Režisér Peter Berg má sice vyprávět o mariňácích zažívajících peklo v Afghánistánu, ale víc než na (dočasně) dýchající osoby se soustředí na panorama místních hor. Ano, výjevy jsou to úchvatné, oceníme je zvlášť díky perspektivě vojenských vrtulníků. Přitom jsme jen velmi stručně seznámeni s Lutrellem, Michaelem Murphym (Taylor Kitsch), Danny Dietzem (Emile Hirsch) a Matthewem Axelsonem (Ben Foster). Blížící se masakr by si žádal naši podstatnější zaangažovanost a soucit, takto se do nich musíme nutit. Přijde mi líto, že v první polovině byl na úkor charakterizace promarněn nadbytek času, věnovaného často planému tlachání.

Wahlbergův Lutrell propadá mrazivě autentickému děsu a musí se naučit důvěřovat prostým afghánským lidem.Pak  najednou sranda ustane a spustí se válečná vřava. Její průběh by teoreticky měl být stejně vzrušující jako hrozivý. Obojí je určitě pravda, s obrazem je nakládáno perfektně. Naneštěstí se předlouhá bitva v zrychleném tempu navzdory tvůrčímu úsilí stává únavnou. Z hledisek akčního, hereckého i příběhového dosáhne film vrcholu spíš v poslední půlhodince. Wahlbergův Lutrell propadá mrazivě autentickému děsu a musí se naučit důvěřovat prostým afghánským lidem, což, jak se dříve ukázalo, není pro vojáky za těchto podmínek jednoduché. Závěrečné titulky se s neúmyslnou ironií v souvislosti s Lutrellovým přežitím zmiňují o stejném kodexu cti, jakým Tálibán hájil ochranu bin Ládina.

Nejsem si jist, jestli film složil dostatečnou poctu mužům padlým v bitvě. Lépe se mu podařilo ukázat nutnost spolupráce ve válečných oblastech, kde je důležité dorozumění, když rádoby neotřesitelné zázemí selže.
 
 

Dva páry Rudých křídel.

[singlepic id=6490 w=400 h=300 float=center]
 
 

Těžko na cvičišti, lehko v zasedačce, katastrofálně na bojišti.

[singlepic id=6483 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Takhle jednou vystřelím i druhé oko mully Umara.“

[singlepic id=6484 w=400 h=300 float=center]

 

0%

Na život a na smrt /Lone Survivor

Z hledisek akčního, hereckého i příběhového dosáhne film vrcholu spíš v poslední půlhodince. Wahlbergův Lutrell propadá mrazivě autentickému děsu a musí se naučit důvěřovat prostým afghánským lidem, což, jak se dříve ukázalo, není pro vojáky za těchto podmínek jednoduché. Závěrečné titulky se s neúmyslnou ironií v souvislosti s Lutrellovým přežitím zmiňují o stejném kodexu cti, jakým Tálibán hájil ochranu bin Ládina.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací