Krvežíznivé preview Vampire Academy se Zoey Deutch, Lucy Fry a Olgou Kurylenko

[singlepic id=6857 w=150 h=150 float=left]Když jde o upíry, zvolte menší ze dvou zel.
 
 
Pijí nám krev, a přesto zaručují svým autorům úspěch. Pokud jsou upíři zlí, chtějí je kluci zabít, jsou-li hodní, chtějí se s nimi holky spářit. Většinu informací o romantických vampýřinách mám z druhé ruky, ale slyšel jsem, že nezřídka v nich existují obě skupiny, aby dívky věděly, že láska není bez rizika.

Spisovatelka Richelle Mead, kterou můžete také znát také díky sérii o sukubě Georgině Kincaidové, se zaměřila na rumunský folklór a v první knize svého  vampýrského cyklu označila sociálně přijatelnější upíry za „Moroje“. Slovo může označovat různé druhy temných tvorů, mezi jinými smrtelné upíry, kteří jsou zjevně menším problémem, než nesmrtelní Strigojové. A tak se dostáváme k základnímu konfliktu v knihách. Morojové sice pasou po lidské krvi, ale nejsou závisláky a jejich lidští dárci si svou roli užívají, jelikož kousnutí na ně má velmi povzbuzující účinek. Kromě toho tito vampýři umí čarovat a to kouzly vycházejícími z ohně, vody, země, nebo vzduchu. Pátý element morojská věda zatím neobjevila.

Někteří z nich se však rozhodnou být nesmrtelnými. K přeměně na Strigoje stačí pouze člověka vysát úplně. Moroj tak sice ztratí svou duši i magii, je nyní nesmírně agresivní a na Slunci ještě bezmocnější než předtím, ale není již možné, aby přirozeně zemřel. Když chtějí někoho „rekrutovat“, vysají ho a nechají mu ochutnat vlastní krve. Oni a Morojové se, mírně řečeno, nemají rádi. Terorizování mírumilovnějších upírů je právě důvodem, proč existují Dhampýři. Folklorem tradovaní kříženci mezi vampýrem a člověkem plní v tomto světě převážně funkci bodyguardů pro Moroje. Na jednoho z nich trénuje i sedmnáctiletá Rose Hathaway. Úvodní ochutnávku jejích podivuhodných zážitků přinese první část šestidílné ságy Vampire Academy.
 
[singlepic id=5113 w=600 h=500 float=center]
 
Bradavicím odzvonilo, sv. Vladimír vystrkuje špičáky   

V největším ohrožení jsou mezi Moroji příslušníci jejich královských rodů. Strigojové je rádi likvidují, už jen kvůli psychologické válce se svými protivníky. Inu, někteří upíří aristokraté ani nepotřebují Strigoje, aby se zabili. Takový Eric Dragomir si jednou vyjel autem a kromě rodiny jej doprovázela i nejlepší kamarádka jeho dcery Vassilissy (Lissy), Rose, která s ní studovala na Akademii sv. Vladimíra. Námraza připravila o život všechny pasažéry až na Lissu. Chudák děvče, nikdo jí nemohl nalhat, že zemřeli rukou zlého čaroděje… S Rose to po nehodě taktéž nevypadalo nejlépe, nicméně Lisse se podařilo ji probudit.

Traumatizovaná děvčata musela zpátky do školy – morojská princezna, aby vypilovávala svou magii a Dhampárka, aby pokračovala v nikdy nekončícím tělocviku. Po nehodě již ani jedna z nich nebyla jako předtím. Lissa propadala depresím a záchvatům zuřivosti. Rose zase ztrácela v každodenním životě zábrany, i když ne za cenu mravnostních deliktů… Něco by se možná dalo vysvětlit bouřlivými hormony, ale Lissa navíc uměla příležitostně křísit zvířata, podobně jako pomohla Rose. Její přítelkyně začala cítit Lissiny emoce a někdy dokonce vnímat svět jejíma očima. Nebylo čas na řešení záhad. Lissin stav se zhoršoval, tak společně s Rosou utekla z akademie mezi lidi. Skrývat se před ostatními Moroji se jim dařilo dva roky, pak je chytila skupina, k níž patřil i charismatický dhampýr Dimitrij Belikov. Na školu byly znovupřijaty pochopitelně s pozdvižením, nicméně Rose mohla na Akademii zůstat, pokud dožene ztracený čas. Obě musejí nyní čelit výčitkám autorit. Zatímco Rose peskuje ředitelka akademie Kirová, Lisse umí udělat ze života peklo morojská královna Taťána.

[singlepic id=6981 w=250 h=250 float=right]Rose Hathaway nebude představovat její jmenovkyně Anne, na to je moc stará. Role připadla Zoey Deutch, dceři herečky Ley Thompson a režiséra Howarda Deutche. Roku 2011 filmově debutovala v televizním snímku Hallelujah a rychle se ještě nastěhovala do komedie Starostka z cukrárny jako filmová dcera své skutečné matky, která měla titulní roli. Adaptace fantasy se nedávno zúčastnila poprvé díky Nádherným bytostem. Tento rok se ukáže ještě v životopisném filmu Midnight Rider: The Gregg Allman Story.

Dědičku rodu Dragomirů si zahraje Australanka Lucy Fry. Před šesti lety se ukázala v dobrodružném thrilleru Bláznovo zlato, jinak je známá především z televize. Brzy se do kin dostane i komedie Now Add Honey, kde jako mladá zpěvačka naruší chod normální rodiny.

[singlepic id=6982 w=250 h=250 float=left]Svou účastí poctila film samotná Olga Kurylenko, slavná francouzská herečka a modelka narozená na Ukrajině. Ve filmu bude představovat ředitelku Elenu Kirovou. Jediné sousloví, které mne napadá je kožená plácačka… Ale teď vážně. Olga Kurylenko započala po modelingu a televizi svou filmovou kariéru snímkem Zmije. Na cestě ke slávě jí pomáhala další mnohá akční dobrodružství jako Hitman, Max Payne či bondovka Quantum of Solace. Nedávno jsme ji někteří viděli ve filmech jako Sedm psychopatů, a Nevědomí. V nejbližší době se objeví i ve fantasy Empires of the Deep a špionážním dramatu November Man. Kromě toho také točí historický snímek The Water Diviner.

Pověst rebelek si dívčiny už získaly. Kromě toho jim někteří drzejší spolužáci začali nadávat do (cenzoři, promiňte) „krvavých děvek“ (blood whores), což označuje morojskou perverzi. Nějak takhle je označuje zlomyslná a rozdavačná spolužačka Mia Rinaldi spolu s kumpány Jessem Zeklosem a Ralfem Sarkozym (ve filmu přejmenovaným na „Ray“).

Ne všichni spolužáci a kolegové jsou takhle nepříjemní. Lissa pomalu, ale jistě nachází zalíbení v Christianu Ozerovi. Christian je na škole izolován, jelikož všichni vědí, že jeho rodiče se proměnili ve Strigoje a museli být pak zlikvidováni. Přirozeného spojence může princezna nalézt ve své sestřenici Natálii Daškové a v době návštěv i v jejím otci Viktorovi. Pokud jde o Rose, ta musí trénovat se strážcem Belikovem a pocity vůči němu nejsou zdaleka jen profesionální. Dobře, je to nepraktické, jelikož dhampýři mohou mít děti s Moroji, ale ne mezi sebou, na což Rose zatím stejně nepomýšlí. Stačí, když bude profesionálně chránit Lissu a všechny, kteří by ji chtěli psychicky terorizovat, nebo ublížit ještě víc. V nelehké situaci na škole jim může pomoci také nejprůměrnější člen party, dhampýr Mason Ashford.

Trailer 1: Rose dárkyní krve, morojská emo poezie (?), K čemu paní ředitelka používá stůl? Rose a Dimitrij se perou i mazlí.

Musím do té ředitelny! Mám vážné kázeňské problémy! A mimochodem, Rose, nikdo z vás si nemyslí, že bude žít věčně. Nebo snad i v tobě klíčí touha stát se Strigojkou? Přiznej se, zrádkyně!

Postava Dimitrije Belikova byla přidělena nefalšovanému ruskému člověku. Danila Kozlovskij se stal miláčkem domácích kritiků díky roli v historickém dramatu Harpastum o dvou mladících oddaných fotbalu navzdory začínající první světové válce a blížící se revoluci. Naopak mezi dvěma obdobími byl nucen cestovat ve snímku Zpátky na frontě. Obveselit chtěl diváka komedií Veselčaki. Lásku k metropoli pomáhal vyjádřit jako taxikář ve filmu Moskva, ja ljublju těbja! Nadále žánrově přeskakoval mezi romantickou zábavou (Pjať něvěst) či třeba krimithrillerem (Válka špionů).

Viktora Daškova si zahraje Ir Gabráel Byrne začínající jako představitel Pata Barryho v televizních pořadech The Roirdanes a Bracken. Postav má na kontě nespočet, včetně historických velikánů jako Kryštofa Kolumba, Černého prince, lorda Byrona, nebo fiktivních jako D´ Artagnana v Muži se železnou maskou. Nejhorší ohlasy mu vynesla paradoxně postava kněze ve Stigmatech a poté ďábla v dramatu s Arnoldem Schwarzeneggerem Konec světa. Pokud znáte nový televizní seriál Vikings, asi vám ještě v paměti utkvěl jako despotický Jarl Haraldson. Na obrazovky se díky BBC zanedlouho vrátí jako titulní hrdina seriálu Quirke, patolog z knih Johna Banvilla.[singlepic id=6977 w=250 h=250 float=right]

Britský národ by měl být pobouřen! Morojskou královnu Taťánu bude představovat Jeoly Richardson, která nedávno v Anonymovi hrála mladou královnu Alžbětu (Cate Blanchett se toho nemohla držet věčně). Nicméně jste ji mohli zachytit v nepřeberném množství snímků počínaje první skutečnou rolí v dramatu Městečko Wetherby a konče romantickým filmem Nekonečená láska. Vedle výše zmíněného Arnolda Schwarzeneggera v budoucnu zazáří v postapokalyptickém hororu Maggie.

Trailer 2: Rose pracuje na svých schopnostech, Mia je sprostá, Viktor hlídá svou neteř, Akademií sv. Vladimíra se šíří nenávist.  


Dominic Sherwood se díky Christianu Ozerovi dostal na plátno teprve popáté. Roku 2005 vystupoval jako Alex v historické fikci o Rolling Stones nazvané Stoned. Burtonův Karlík a továrna na čokoládu z něj udělal Jamese. Další vedlejší rolí pro něj nachystal akční film Strombreaker. Nicméně v dramatu Not Fade Away si zahrál alespoň mladého Micka Jaggera.

Miu Rinaldi si zahraje Sami Gayle, jedna z hvězd psychologického dramatu Oddělen z roku 2011. Titulní roli dostala následujícího roku jako Unesená, tedy dcera Willa Montgomeryho v podání Nicolase Cage. Objevila se také v Hateship, Loveship a nedávném sci-fi filmu Futurologický kongres.

Rosin oblíbený spolužák Mason Ashford získal tvář Camerona Monaghana známého mimo jiné jako Bob Andrews z filmů o Třech pátračích. Z jeho přítomnosti se bude těšit natáčený sci-fi film The Giver. Natalii Daškovou bude hrát Sarah Hylend. Jako Jesse nás bude iritovat Ashley Charles a Rayem se stal Chris Mason.

Voda je chutnější než krev

Před změnami na poslední chvíli se film jmenoval „Vampire Academy: Blood Sisters“. Navzdory zkrácení názvu je stále příznačné, že „pokrevní sestry“ přivádějí na svět „vodní bratři“ – Mark a Daniel Watersovi.

Režijním debutem Marka Waterse byla komedie z roku 1997 Dům přitakání. O čtyři roky později ji následoval podobně laděný snímek Vzhůru nohama. V roce 2004 nám přinesl televizní film Warning: Parental Advisory o starostlivých rodičích prosazujících hudební cenzuru. Krátce poté natočil komedii s Lindsay Lohan Mezi námi děvčaty. Silně pozitivních ohlasů se dočkal film, k němuž je nová Vampýrská akademie někdy přirovnávána – Protivný sprostý holky. Nadpřirozena se v jeho tvorbě poprvé dotkla zábavná romance A co když je to pravda?. Hlouběji do fantasy subkultury se dostal adaptací série Holly Black a Tonyho DiTerlizziho Kronika rodu Spiderwicků. Magické prvky měla i veselohra Bejvalek se nezbavíš. Naopak, v rámci možností „přízemní“ zůstali Pan Popper a jeho tučňáci.

Scénárista Daniel Waters se představil veřejnosti na konci osmdesátých let krimikomedií Smrtící atrakce. Většinou ve spolupráci s dalšími autory se podílel na několika zajímavých snímcích jako Dobrodružství Forda Fairlanea, Hudson Hawk, Batman se vrací a Demolition Man. Jak o scénář, tak o režii se postaral v případě komedií Šílenci na táboře a Sex 100+1.

Minulý rok jsme zažili nejedno zklamání, když přišlo na zfilmování knih pro mládež. Myslím, že v případě Vampýrské akademie se ale pobavíme zaručeně. Z trailerů je jasné, že snímek nebere sám sebe moc vážně a převede do nové formy velice barvité postavy.

Českým upírům začíná školní rok 6. března 2014.   

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací