Filmové události #02/14: Jedi ctí stáří, Češi jsou světoví, Shia pod palbou

[singlepic id=1483 w=150 h=150 float=left]Od věrné adaptace k nevěrné.

Tvůrčí proces na nových Star Wars byl problematický a nyní už víme proč. Kromě toho vám můžeme přinést nová jména potenciálních představitelů jak hrdinů slavné space opery, tak postav ze světa Warcraftu (a přitom ne World of Warcraft). Kromě absolvování vesmírných expedic se musíme zmínit o významném českém úspěchu. Nejdříve však začneme jedním chystaným remakem.


 

Nech brouka zemřít
 
Producent Neal Moritz si přeje znovu zfilmovat slavný sci-fi román Hvězdná pěchota od Roberta Heinleina. Verze z roku 1997 od Paula Veroevena se spisovatelovým názorům na válku a politiku spíš vysmívala (a scénář nejspíš vycházel původně z nesouvisejícího originálního námětu). Moritzovým záměrem je tudíž nyní natočit věrnější a idealističtější adaptaci. Scénář pro dramatický konflikt s brouky z vesmíru mají napsat Ashley Edward Miller a Zack Stentz, televizní duo známé díky původnímu Thorovi a X-Men: První třídě.

Neala Moritze si můžeme vážit za jeho „realistické“ akční snímky (série Rychle a zběsile, xXx), ale na sci-fi a fantasy si dlouhodobě láme zuby. V posledních třech letech se podílel na takových veledílech jako například Světová invaze, Total Recall, Jack – Zabiják obrů nebo R.I.P.D. – URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů. Nezapomínejte – statistika nuda je, má však cenné údaje…


 

Women v pokušení
 
Dámy ze tří generací řešící partnerské problémy se začínají učit anglicky. Komedii Jiřího Vejdělka Ženy v pokušení z roku 2010 si totiž zamiloval britský producent Gareth Unwin, díky němuž vznikla oscarová Králova řeč. Po víc než ročním jednání dal s českou stranou dohromady smlouvu na remake. Jako vůbec prvnímu českému filmu se tedy Ženám podařilo inspirovat mezinárodní mutaci. Scénář samozřejmě nyní bude muset být přepracován, aby zapadl do britského kontextu. Nezbývá než čekat, kdo se stane protějškem Elišky Balzerové, Lenky Vlasákové a Veroniky Kubařové.

„Byl jsem ohromen tím, jak vtipný, ale i dojemný a procítěný film Jiří napsal a natočil. Ženy v pokušení jsou sofistikovanou komedií v rámci nejlepších tradic žánru,“ prohlásil Uwin. Také jeho další chystaný snímek, The Lady Who Went Too Far, bude vyprávět o silné ženské postavě, konkrétně o lady Hester Stanhope, nezávislé cestovatelce a archeoložce z počátku devatenáctého století.


 

Bruce zaskočí za Arnolda

Pana Schwarzeneggera všichni milujeme, ale uznáváme, že nemusí hrát ve všem. Ostatně, sám Arnold s námi souhlasí, a proto odřekl hlavní roli v chystaném thrilleru Captive režiséra Simona Branda. Na jeho místo nyní zřejmě nastoupí Bruce Willis. Jeho hrdinu unesou brazilští kriminálníci v mylném domnění, že se jedná o boháče.

Alespoň víme, kdo by mohl být příštím Terminátorem…

Arnolda si tento rok užijeme v thrillerech Sabotage a Expendables: Postradatelní 3. Bruce Willis poctí svou přítomností drsný komiksový snímek Sin City: Dáma, pro kterou se zabíjí, akční drama Expiration a gangsterku The Prince.


 

Jesse Skywalker? Nebo snad Solo?

Jediné, co víme o Star Wars: Epizodě VII, je, že o ní nevíme nic. Nejspíš to řekl Sókratés, velký fanoušek ságy z jedné předaleké galaxie. Čas od času se objeví informace o účasti nějakého herce v její nové kapitole, ale následující novinka by mohla být jistější. Svým výstupem na konkurzu měl údajně zaujmout herec Jesse Plemons. Fyzicky se zjevně podobá Marku Hamillovi. Můžeme tudíž usuzovat, že má představovat syna Luka Skywalkera, případně jeho synovce, potomka princezny Leiy (Carrie Fisher) a Hana Sola (Harrison Ford).

Plemonsovi je 25 let. Vidět jsme ho mohli nedávno například v sci-fi Bitevní loď nebo dramatu Mistr.

První část nové trilogie však bude nadržovat „stařešinům“ a nová generace si na své chvíle slávy ještě počká. Server The Hollywood Reporter totiž vysvětlil, že bývalý scénárista Michael Arndt chtěl již od začátku přistupovat k mladším postavám jako k hlavním hrdinům, zatímco režisér J. J. Abrams chtěl ještě naposledy poskytnout co největší prostor Lukovi, Leie a Hanovi. Druhá koncepce zvítězila a nový scénář od Abramse a Lawrence Kasdana dokonce vyřadil některé původně plánované figury. Mezi dalšími hvězdami Epizody VII byl podle zprávy zvažován Michael Fassbender i Hugo Weaving jako imperiální důstojník. Doufám, že z něj když tak bude vesmírný kapitán Smith a jeho křižník narazí na ledový asteroid…

Star Wars: Epizoda VII se má v českých kinech objevit 17. prosince 2015.


Shia končí?

Krátký film Howard Cantour.com se příliš nevyplatil svému režisérovi, známé hvězdě Transformerů, Nymfomanky či nového Indiana Jonese – Shiu LaBeoufovi. Na festivalu v Cannes se mu sice podařilo získat přízeň shromážděných kritiků, ale následovně si řada lidí všimla nápadných podobností s komiksem Justin M. Damiano od Dana Clowese.

LaBeouf se již omluvil za nepřiznanou inspiraci. Prapor se slovy „Omlouvám se, Danieli Clowesi“ nechal dokonce nést letadlem nad Los Angeles (ačkoliv Clowes žije v San Franciscu). Kvůli dlouhotrvajícím výtkám oznámil přes Twitter svou rezignaci na veřejné vystupování. Jeho nevinný kukuč určitě však uvidíme minimálně ve Fury, snímku odehrávajícím se na konci druhé světové války.


Draenor útočí!

Kromě Star Wars se pozvedá rouška tajemství i z obsazení fantasy snímku inspirovaného slavnými videohrami. Warcraft si americkou premiéru odbude podle současných plánů 11. března 2016 a jednoho z hrdinů ztělesní Dominic Cooper alias Howard Stark, otec samotného Iron Mana. Jeho role není v současnosti známa.

Zápletka má představit novou oficiální verzi událostí z první strategie Warcraft: Orcs & Humans. Dvě válčící strany budou zastupovat Anduin Lothar, lidský vojevůdce a Durotan, náčelník orkského klanu Frostwolf. Oba jsou to svým způsobem dobráci, jelikož Durotan zpochybňuje spojenectví orků s démony Plamenné legie, která hrdé válečníky vyslala z jejich světa Draenoru, aby dobyli poklidný Azeroth.

Dále se boje zúčastní Ben Foster, Travis Fimmell, Paula Patton, Robert Kazinsky, Clancy Brown, Daniel Wu a Toby Kebbell.


Spisovatelka nebyla spokojena s unesenou ženou

Četli jste knihu Zmizelá (Gone Girl) od Gillian Flynn? Její filmová podoba pro vás bude i tak překvapením. Režisér David Fincher, jenž zabodoval americkou verzí Mužů, kteří nenávidí ženy, totiž pro vás natočí úplně jiný závěr. Nutno ovšem podotknout, že nešlo o jeho nápad. Samotná spisovatelka přišla na novou ideu, když svůj román převáděla do scénáře.

„Bylo vzrušující vzít tenhle výsledek práce, s nímž jsem se dřela kolem dvou let a skládala všech jeho osm miliónů kousíčků Lega a rozbít jej kladivem,“ komentuje tvůrčí proces Flynn.

Titulní postava knihy a filmu Amy Dunnová (Rosamund Pike) zmizela na výročí své svatby s Nickem (Ben Affleck). Manžel se díky svědectví známých a zápisů v Amyině deníku rychle stává hlavním podezřelým. Odhalit pravdu je složitější než kdekoliv jinde.

Zmizelá bude mít v Česku premiéru 9. října 2014.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací