Filmové události #03/14: Kouzelný karban, Batman se schovává, Douglas mravencem

[singlepic id=6545 w=150 h=150 float=left]Hvězdy čekají na své ceny, zatímco Stone ustupuje.
 
 
 
S nejlepšími snímky uplynulého roku musí být zúčtováno. Glóby vyznačily směr a Oscary dlouhou cestu kinematografie 2013 teprve završí. Je však třeba hledět do budoucnosti, jejíž obraz se mění a dokresluje. Některé filmy přijdou později, jiné nakonec zmizely ještě před první klapkou.

Vítězové Glóbů se již těší na Oscary.

Podle osob rozdávajících malé zlaté koule byli v předcházejícím roce nejlepšími snímky historické drama o otrokářství 12 let v řetězech (12 Years a Slave), komedie Špinavý trik (American Hustle), animáky zastupuje novinka od Disneyho – Ledové království (Frozen) a ze zámořských snímků se porotcům nejvíc zalíbila italsko-francouzská Velká nádhera (The Great Beuty / La Grande bellezza).

Není se co divit, že nejlepší z nejlepších mají též velkou naději na zlaté panáčky, totiž na Oscary. 12 let v řetězech získalo devět nominací, Špinavý trik se na seznamu objevil dokonce desetkrát. Ledové království bude soupeřit s Croodsovými (The Croods), Já padouch 2 (Despicable me 2), O myšce a medvědovi (Ernest and Celestine / Ernest et Célestine) a zřejmě posledním filmem od Hayao Miyazakiho -The Wind Rises (Kaze Tachinu). Velká nádhera čelí konkurentům z Belgie a Nizozemí (Přerušený kruh (The Broken Circle Breakdown)), Dánska (Hon (Jagten)), Francie (Chybějící obraz /L\’Image manquante) a Palestiny (Omar).

Mezi nejúspěšnějšími filmy nalezneme i Vlka z Wall Streeta od Martina Scorceseho nebo Gravitaci Alfonse Cuarona. Pro přesný výčet nominovaných se podívejte na podrobný přehled.


 

Vyložte kouzelné karty na stůl…

Společnost 20th Century Fox hodlá brzy využít nedávno získaných práv na sběratelskou fantasy karetní hru Magic: The Gathering. Do filmu má kultovní látku převést producent Simon Kinberg (X-Men: První třída, Tohle je válka!, Elysium), jenž bude spolupracovat se zástupci vlastníka hry firmy Hasbro.

Magic: the Gathering byla na trh uvedena v roce 1993. Karty reprezentující kouzla, zbraně a nestvůry soupeřících čarodějů se staly vysoce návykovým sportem geekovských mas a dnes se s nimi zápasí dokonce i na světových turnajích.

Natáčení bude tedy jistě sledováno stejně netrpělivě, jako práce na chystaném Warcraftu nebo ve své době zfilmování Dračího doupěte… No, o tom je lepší se nezmiňovat. Ze zkušenosti však vyplývá, že není radno obsazovat Jeremyho Ironse…


 

Ford chce nějakou věčně mladou.

Těžko říci, jestli by někdo chtěl žít pozpátku dle vzoru Benjamina Buttona, ale prostě přestat stárnout, to už by si většina lidí nerozmýšlela. Pro Harrisona Forda je možná už pozdě, ovšem právě tento herec se právě přidal k obsazení mysteriózního romantického dramatu The Age of Adaline. Režisér Lee Toland Krieger (Bráchova holka, Celeste a Jesse navždy) v něm přinese zážitky ženy, jíž drastická nehoda ve věku devětadvaceti let navždy zachová ve stejném věku. Hlavní role budou představovat Blake Lively a Ellen Burstyn.

Harrison Ford se tento rok objeví jako jeden z nepřekonatelné sestavy třetích Expendables: Postradatelných. Hlavní roli dostal v You Belong to Me, chystaném snímku Roba Reinera. Koncem roku 2015 se opět vrátí v úloze postavy, která jej proslavila na začátku kariéry, tedy jako Han Solo, jeden z „veteránů“ ve Star Wars: Epizodě VII.


 

Douglas a Rudd, práce všeho druhu. Možná přijde i Depp.

Marvelovské filmy podle komiksů tradičně příběhy svých reků v kostýmech spíš zjednodušovaly. Proto například Thor nezačal svoji ságu jako člověk Donald Blake. Ant-Man, první známý nováček ve Fázi 3 avengerovského plánu, se ve svém filmu však objeví hned nadvakrát. Scott Lang (Paul Rudd) se nakonec stane obráncem spravedlnosti ve zmenšovacím kostýmu, ale jeho vynálezcem je původní „Mravenčí muž“ – Dr. Hank Pym. Scott si výstroj totiž ukradne. V komiksech z konce 70. let potřeboval nutně peníze pro svou rodinu, zvláště nemocnou dceru. Doufejme tedy, že i Ruddův Scott bude tak ušlechtilý a nezabije strýčka Bena.

Existence Hanka Pyma ve filmu vyšla najevo kvůli jeho představiteli, kterým není nikdo menší než Michael Douglas.

„Umíral jsem touhu být v něčem od Marvelu,“ prohlásil devětašedesátiletý herec v rozhovoru pro Reuters. „Náš scénář je opravdu zábavný a režisér (Edgar Wright) skvělý. Dylan (Michaelův třináctiletý syn) to bude milovat.“

Komiksové tituly se v Hollywoodu řadí do prodlužující se fronty. Joseph Gordon-Levitt bude režírovat snímek podle Gaimanova Sandmana a vládce snů si sám zahraje. Johnnyho Deppa se podle spolehlivé fámy snaží Marvel přesvědčit, aby přijal titulní roli případného snímku Dr. Strange o bývalém chirurgovi, nyní čaroději. Depp jako „strange“, tedy „podivná“ bytost? Nepředstavitelné!

Ant-Man se Čechům představí 30. července 2015.


 

Superman s Batmanem se dali na útěk?

DC Comics se na rozdíl od konkurence neřídí tak přísným rozvrhem a koncentrace očekávaných blockbusterů v roce 2015 byla očividně neudržitelná. Po ústupu Warcraftu udělal totéž film nadále známý pod pracovním názvem Batman vs. Superman. Důvod, proč se jeho premiéra posunula na 6. květen 2016, není jasný. Scénáristé si prý musí ujasnit svou vizi… Možná nevědí, jak tam mají naskládat všechny zúčastněné superhrdiny – Supermana (Hanry Cavill), Batmana (Ben Affleck), Wonder Woman (Gal Gadot) o předmětech spekulací – Flashovi a Green Lanternovi – nemluvě. V původním termínu, 17. července 2015, se tak obecenstvu představí prequel k Petru Panovi od Joa Wrighta.

Některé zdroje naznačují, že problémy, kvůli nimž se s natáčením může začít až v březnu, zavinilo zranění nohy Bena Afflecka.

Mark Hughes na webových stránkách magazínu Forbes ovšem připomíná plánovaný projekt týmového dobrodružství Justice League a čtenářům vzkazuje: „Už teď vám říkám, že z další práce na scénáři může vzejít něco víc než jen batmanovsko-supermanovský výlet, kde má cameo Wonder Woman.“

Marvel ovšem Warner Bros. zjevně neděsí, jelikož v květnu 2016 se v kinech objeví také X-Men: Apocalypse a další, zatím nepojmenovaný film od této společnosti.


 

Ruce pryč od Kinga!

Oliver Stone již režíroval dramatizace životopisů jednoho starověkého vojevůdce, dvou amerických prezidentů a jednomu latinskoamerickému diktátorovi věnoval dokument. Další na řadě měl být černošský aktivista za občanská práva Martin Luther King. Z příprav snímku o jeho životě však nakonec sešlo.

Stone podle všeho plánoval slavnou osobnost zobrazit se všemi jejími neduhy a kontroverzními událostmi. Scénář měl obsahovat scény poukazující na Kingovy mimomanželské aféry, spory uvnitř jeho samotného hnutí a postupnou duchovní proměnu v radikálnějšího jedince.

Podle producentů by s tím nikdy nesouhlasili správci pozůstalosti slavného muže, jenž byl kvůli svým postojům zavražděn v roce 1968.

Stone na svém twitterovém kanále napsal: „Martine, oplakávám tě. Jsi stále velkou inspirací pro další Američany, ale, díkybohu, ne světcem.“


 

Nevidím, neslyším a nemluvím.

Aneb známé figurky tří opic, které ovšem sdílejí stejnou planetu, si budou moci rozdělit každá po jednom filmu rebootové série o konkurenčních mluvících opičácích. Pokud Úsvit planety opic neprodělá, začne se ihned pracovat na třetí části. Režírovat ji přislíbil Matt Reeves zodpovědný právě za „Úsvit“. Doufejme, že „Soumrak“ jen tak nenastane. Opice by mohly být zmateny, proč jejich názvy znějí jako z Twilight ságy…

Reeves tvoří v mezidobí film založený na televizním seriálu Zóna soumraku, zpracování sci-fi povídky 8 O’Clock in the Morning a možná se dostane i k pokračování Cloverfieldu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací