Klub poslední naděje / Dallas Buyers Club – recenze

[singlepic id=6612 w=200 h=200 float=left]Zvolili byste si boj nebo se schovali pod peřinu?
 
 
Životopisné drama Klub poslední naděje vypráví velmi silný příběh muže, který se nevzdal a díky své touze po životě pomohl nejen sobě, ale i spoustě dalších lidí. Ron Woodroof se živí jako elektrikář. My se s ním seznamujeme jako se sebestředným floutkem, kovbojem, hazardním hráčem, výtržníkem a nenapravitelným svůdníkem. Jeho život se otočí o 180° ve chvíli, když se dozví, že jeho krevní testy na HIV byly pozitivní. Jeho vyhlídky do budoucnosti nejsou zrovna růžové, protože lékaři mu prorokují pouhých 30 dní života. Ron ovšem nechce zemřít a udělá pro to cokoliv. V tu chvíli začíná boj nejen s nemocí, ale i s lékaři, FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) a občas i s DEA, FBI a IRS.
 

Hlavní myšlenkou filmu je boj a touha něco změnit.Režisér Jean-Marc Vallée nám sice přináší snímek s velmi smutnou tématikou, ale tentokrát nás čeká trochu něco jiného, než na co jsme zvyklí. Nebudeme sledovat osud člověka, který se smiřuje se svou nemocí a den po dnu se mění a podléhá zákeřnému viru. Hlavní myšlenkou filmu je boj a touha něco změnit. Otevřít oči nejen úředníkům, ale i celé Americe a světu, že AIDS a HIV se týká všech, nejen sexuálně orientovaných menšin a že každý z nás má právo zvolit si způsob léčby, jaký uzná za vhodné a vyzkoušet vše, co je právě dostupné.
 
Srdcem i duší příběhu je vztah Rona (Matthew McConaughey) s transsexuálem Rayon (Jared Leto). McConaughey i Leto obětovali postavám nejen mnoho kilogramů tělesné váhy, ale i spoustu hodin přípravy. Do rolí se opravdu vžili. Tatam je ten pohledný svalovec z pláže s vyšisovanými vlasy, Matthew se doslova proměnil v chlápka, který je charismatický i trochu slizký zároveň, v někoho, koho nejdříve nenávidíme, ale později milujeme. Naopak Rayon je zlatíčkem hned od prvního setkání. Její/jeho vyhublá postava skrývá tolik lásky, že jí podlehneme (ve vší počestnosti) nejen my, ale i zarputilý homo odpůrce Ron.
 
Klub poslední naděje není obyčejným dojemným snímkem, který se snaží útočit na naše slzné váčky. Naopak ukazuje, že nikdy nemáme ztrácet naději a strkat před problémy hlavu do písku, můžeme se tak totiž ochudit o mnoho. Dalo by se říci, že je to vlastně perfektně zahraný motivační film, který si určitě zaslouží naši pozornost. Lehká předvídatelnost a v pár okamžicích kolísavější tempo nijak neuškodí celkovému jedinečnému vyznění.
 
 

Že by nepovedené první rande?

[singlepic id=6566 w=400 h=300 float=center]
 
 

Ne, v mých zavazadlech rozhodně žádné léky neschválené FDA nenajdete.

[singlepic id=6568 w=400 h=300 float=center]
 
 

Můj milááááášku…

[singlepic id=6573 w=400 h=300 float=center]
 

0%

Klub poslední naděje / Dallas Buyers Club

Klub poslední naděje není obyčejným dojemným snímkem, který se snaží útočit na naše slzné váčky. Naopak ukazuje, že nikdy nemáme ztrácet naději a strkat před problémy hlavu do písku, můžeme se tak totiž ochudit o mnoho. Dalo by se říci, že je to vlastně perfektně zahraný motivační film, který si určitě zaslouží naši pozornost. Lehká předvídatelnost a v pár okamžicích kolísavější tempo nijak neuškodí celkovému jedinečnému vyznění.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací