Filmové události #04/14: Kritici planou, Kytky chodí, Quentin krvácí

[singlepic id=6663 w=150 h=150 float=left]Internet ničí kulturu, Hollywood ji zachraňuje.
 
Václav Moravec nám včera nepoložil moc otázek. Naopak, pomáhal zodpovědět, které české filmy byly ty nejlepší, a zjištění překvapila málokoho. Nemilé překvapení ovšem čekalo na Quentina Tarantina, když zjistil, že svět zná tajemství jeho příštího filmu. I vy budete možná šokováni, až si přečtete, co všechno pro vás producenti a režiséři připravují…

 
 
U českých kritiků zvítězil Hořící keř

Pokud můžeme předvídat podle Cen české filmové kritiky z 25. ledna, bude nejsilnějším kandidátem pro většinu Českých lvů Hořící keř, historické drama o Janu Palachovi od polské režisérky Agnieszky Holland. Kromě hlavní ceny za nejlepší film zvítězil také v kategoriích režie, scénář (Štěpán Hulík), kamera (Antonín Štrba), hudba (Antoni Lazakiewicz) a nejlepší herečka ve vedlejší roli (Jaroslava Pokorná). Štěpán Hulík obdržel i Cenu RWE pro objev roku.

Za nejlepší herce v hlavních rolích byli ovšem označeni protagonisté filmu Jako nikdy (Jiří Schmitzer a Petra Špalková). Tento snímek Zdeňka Týce už jinak žádné další úspěchy nezaznamenal. Čtveřici nejpozoruhodnějších hereckých výkonů završil jako jediný reprezentant svého filmu Jiří Lábus za vedlejší roli v hořké komedii Viktora Tauše Klauni. S prázdnýma rukama odcházeli tvůrci filmu Rozkoš, Líbanky či Revival.

Za nejlepší dokumentární film byla kritiky označena Show! od Bohdana Bláhovce. mapující cestu ke slávě dívčí pěvecko-taneční skupiny 5Angels, čímž porazila snímky Hoteliér nebo Šmejdi.

Hořící keř vznikl sestříháním původní trojdílné seriálové verze a v Česku měl premiéru 12. září 2013.

 

Quentinových Osm nenávistných zastavili nepřátelští agenti

Spaghetti western Nespoutaný Django vynesl Quentinu Tarantinovi úspěch na frontě divácké i kritické a vypadalo to, že se režisér Pulp Fiction nebo Kill Billa v tomto žánru na čas zabydlí. V jeho novém westernovém snímku The Hateful Eight měl dokonce znovu vystupovat Christoph Waltz, představitel nešťastného Dr. Schultze z Djanga nebo Bruce Dern (starý Curtis Carrucan ze stejného filmu).

Bohužel, scénář chystaného filmu pronikl na internet a Tarantino se nijak netají se svým zklamáním. Natáčení, které mělo začít příští zimu, se zjevně odkládá na neurčito. Režisér dokonce zvažuje, že nejprve vydá příběh knižně a zfilmuje ho během následujících pěti let. V současnosti chce Quentin zjistit, který z agentů zúčastněných herců je zodpovědný za únik jeho „top secret“ materiálu a vykonat na něm (nepochybně krvavou) pomstu. Pokud jde o tvůrčí činnost, patrně natočí vězeňské drama.
 
Práce na Star Wars úspěšně pokračuje. Míří k Novému úsvitu?

Scénář Star Wars: Epizody VII zatím nikdo na internet nevložil, ale nyní by to bylo alespoň vzdáleně možné. Režisér J.J. Abrams se totiž zmínil o jeho dokončení. Zároveň potvrdil možnou účast herce Jesseho Plumonse, o níž jsme vás informovali před dvěma týdny. Což je zajímavé, jelikož sám Jesse drby nedávno popřel. Snad tedy brzy uslyšíme konkrétní a definitivně potvrzená jména členů obsazení.

Scénář v jeho současné podobě napsal sám J. J. Abrams a Lawrence Kasdan, někdejší spoluautor Epizody V: Impérium vrací úder a Epizody VI: Návratu Jediho.

Carrie Fisher, představitelka princezny Leiy, nedávno prohlásila, že přípravy na natáčení filmu patrně začnou v březnu nebo v dubnu. Podle internetového serveru Talkbacker.com má jeho celý název znít Star Wars Episoda VII: A New Dawn (Nový úsvit). Opět se mi vybavují armády vlkodlaků a upírů… Galaktický senát na Coruscantu bude možná muset zachraňovat Van Helsing.

 

V království slepých je třínohá rostlina králem

Kultovní sci-fi kniha Den Trifidů (The Day of the Triffids) od Johna Wyndhama získá v nejbližších letech svou druhou filmovou verzi. Podle serveru Deadline ji bude režírovat Mike Newell (Čtyři svatby a jeden pohřeb, Harry Potter a Ohnivý pohár, Princ z Persie: Písky času).

Román z roku 1951 začíná objevem pohyblivých masožravých rostlin kráčejících na třech kořenových končetinách, podle nichž se jim začíná říkat „trifidové“. Nesmírná obliba a rozšíření těchto zvláštních dravců produkujících skvělý rostlinný olej se lidstvu nevyplatí, když značnou část Země oslepí tajemná kometa. Biolog Bill Masen a další vidící jsou ze všech stran obklopeni novým dominantním druhem planety. Wyndhamovo dílo se dočkalo první filmové adaptace v roce 1962, kdy příběh natočil Steve Sekely. Před pěti lety byl na BBC odvysílán dvoudílný televizní cyklus na motivy románu.

Newell tento rok uvede do kin Reykjavík, historické drama o vyjednáváních Ronalda Reagana s Michailem Gorbačovem.

Jinou, neméně kulturně vzdálenou, klasiku sci-fi patrně zpracuje Rupert Sanders (Sněhurka a lovec). Svému vlastnímu stylu hodlá podrobit cyberpunkovou mangu/anime Ghost in the Shell. Sérii videoher Assassin´s Creed si vezme na starost nejspíš Daniel Espinosa (Nepřítel pod ochranou, Snadný prachy, Child 44).
 
Grace of Monaco později, Ant-Man dříve

Tyto projekty nemají mnoho společného, až na to, že se přidaly k populární hře „škatulata, hejbejte se“. Životopisný film o Grace Kellyové s Nicole Kidman v hlavní roli zůstane z neznámého důvodu ještě nějaký čas ve výrobě a nestihne svou březnovou premiéru. Podle vyjádření serveru Variety zahájí Grace of Monaco letošní Festival v Cannes (14. – 25. května 2014).

Ant-Mana zase uvidíme naopak dřív, než jsme čekali. Strategický ústup Batmana se Supermanem (viz předchozí události) umožnil Paulu Ruddovi a Michaelu Douglasovi, aby se jako dvojice Mravenčích mužů světu představili 17. července 2015, byť to znamená urychlení o pouhé dva týdny.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací