Prodloužený víkend / Labor Day – recenze

[singlepic id=6739 w=200 h=200 float=left]Psanec nejlépe chápe opuštěné.
 
 
Z pohledu přítomnosti nám starší Henry Wheeler (Tobey Maguire) líčí jednu zajímovou  zkušenost, jíž si prošlo jeho třináctileté já (Gattlin Griffith) a jeho matka Adele (Kate Winslet). Otec (Clark Gregg) je opustil a stýká se s nimi málokdy. Malý Henry se snaží matce nahradit muže, ale to ji bohužel nepomáhá z dlouhodobých stavů úzkosti. O jednom prodlouženém víkendu se k nim domů dostane pohledný a milý muž Frank (Josh Brolin). Adele v něm nalézá oporu, jakou snad předtím nikdy nezažila. Problém? Frank je uprchlý vrah s policií v patách…

Režisér Jason Reitman zpracoval pět let starý úspěšný román od Joyce Maynard a rozhodně ho neodbyl. Naopak, přinesl jiskru do vyčpělého žánru milostného dramatu, k čemuž mu pomohly výjimečně silné postavy. Adele zažívající realistickou a přitom nepřehrávanou životní bolest, Frank jako dobrosrdečný tvrďák, jenž nikomu nechtěl doopravdy ublížit a naivní tápající Henry. Brolin svojí postavě propůjčuje energii se stejným nasazením jako Winslet, když vyzařuje zranitelné pocity té své. Ideálně se k sobě hodí, ale kvůli určitým chybám v minulosti spočívá jejich jediná naděje na štěstí ve společném útěku.

Atmosféra není smrtelně vážná.Každý okamžik z těch pár dní, co mají na seznámení, je utvrzuje, že jim za to stojí. Frank přináší Adelinu domu obrodu a Henrymu samozřejmě nahrazuje chybějící mužský vzor. I když chlapce pořád ještě svázaného se skutečným otcem tak trošičku mate. Atmosféra není však stále smrtelně vážná. Sem tam se ji daří odlehčit, například pomocí Henryho svérázné kamarádky Eleanor (Brighid Fleming).

Jakéhokoliv má film ducha, trošičku ztrácí, pokud jde o formu. Jak jsem napsal, děj se odehrává během několika mála dnů, obsah spíš působí jako události málem ze dvou týdnů. Co v knize patrně nemuselo vadit, ve snímku na sebe upozorňuje. Uprchlý trestanec je schovaný v nevelkém domě, tudíž režie přirozeně sklouzává k statickým obrazům. Frankovy vzpomínky nejsou bohužel moc dobře zakomponovány do aktuálního příběhu a klimax stupňuje napětí totálně hystericky, až neuměle v příliš mnoha scénách za sebou.

Hřejivý pocit vám určitě vydrží i přes řemeslné nedostatky. Postarají se o to poslední minuty, které sice zachovávají některá klišé, avšak cynismus při jejich sledování půjde stranou.
 
 

Z muklů můžou být ideální manželé, protože už si nikdy nestěžují na něčí vaření.

[singlepic id=6736 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Na tomto mostě nás kdysi zavraždili. Zaplať minci, smrtelníče!“

[singlepic id=6723 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Chci, abyste mi věřili, proto jí pod krkem nedržím nůž.“

[singlepic id=6730 w=400 h=300 float=center]
 

0%

Prodloužený víkend / Labor Day

Jakéhokoliv má film ducha, trošičku ztrácí, pokud jde o formu. Jak jsem napsal, děj se odehrává během několika mála dnů, obsah spíš působí jako události málem ze dvou týdnů. Co v knize patrně nemuselo vadit, ve snímku na sebe upozorňuje.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací