Památkáři / The Monuments Men – recenze

[singlepic id=6920 w=150 h=200 float=left]Hitlerovo muzeum nemělo šanci!
 
 
 
George Clooney se pustil do chvályhodného projektu, když chtěl složit poctu mužům a ženám, kteří zachránili evropské umění v chaosu druhé světové války. Místo chvály by si však spíš zasloužil pár facek, jelikož se mu podařilo natočit válečný film s minimem dramatu a hold našim nejcennějším památkám bez známek tvořivého ducha.

Že je něco špatně, si uvědomíme rychle. Frank Stokes (Clooney) přesvědčí prezidenta Roosevelta (Michael Dalton) o důležitosti svého záměru a ihned dá dohromady skupinu odborníků na umění, založených na skutečných osobnostech, zde ovšem přejmenovaných. Seznamovací sekvence a trénink odborníků v armádě se snaží otevřít film s lehkým humorem a nutno říci, že se to moc nedaří. Spíš se ukazuje, že Clooney a druhý scénárista Heslov nemají smysl pro humor a nedokáží prezentovat tým sestávající se z úzce zaměřených expertů.

Nasazení v Evropě  bohužel nepřinese potřebný spád.Každý se na omezeném prostoru snaží přispět svou troškou do mlýna, což nemůže dělat obtíž tak nepřehlédnutelným hercům jako je John Goodman, Bob Balaban nebo Bill Murray. V praxi ale budeme nejvděčnější za mladistvý elán postavy, s níž se můžeme ztotožnit. Jinými slovy, skutečnou radost nám udělá především Matt Damon jako James Granger. Nasazení v Evropě  bohužel nepřinese potřebný spád. Šacování německých vojáků probíhá před našimi zraky jako prachsprostá rutina a dokonce i úmrtí dvou protagonistů jsou znepokojivě antiklimaktická.

Možná budete očekávat nějaké vzrušení v (dočasně) okupované Francii, kde umění krade nacistický pohlavár Viktor Stahl (Justus von Dohnányi) a samozřejmě říšský maršál Hermann Göring (Udo Kroschwald), ale nemá cenu dělat si plané naděje. Kladní hrdinové mohou sice zdůrazňovat ohavnost zločinu, jak chtějí, tato motivace ovšem změní i nacisty v nudné panáky. S mdlými Američany závodí mdlí Němci a ke společnosti bezbarvých tváří se s radostí přidají na pár šotů také plenící Sověti. Clooney během toho obrátí vniveč dalšího z hereckých talentů. Cate Blanchett možná sedne i uzavřená intelektuálka Claire Simone, jenže její příspěvky k ději jsou moc rozházené, než aby nám mohla přirůst k srdci.

Jako většině snímků ilustrujícím druhou světovou válku se i Památkářům dostává epické výpravy a nemohu jim upřít vynikající námět. Jenže jej nenatočili umělci ani experti na slovo vzatí. Jsou to vypravěči bláznivě věřící, že pár dobře formulovaných myšlenek se dá považovat za revoluční poselství a několik tklivých momentů ospravedlní neexistenci plynule postupujícího příběhu.
 
 

„Neúspěch nesmíte přiznat. Kdyžtak máme v záloze prapor padělatelů.“

[singlepic id=6931 w=400 h=300 float=center]
 
 

Děcko v cukrárně je střídmější než Hermann mezi obrazy.

[singlepic id=6929 w=400 h=300 float=center]
 
 

„To je jen kopie. Zabavuje se!“

[singlepic id=6930 w=400 h=300 float=center]

0%

Památkáří / The Monuments Men

Jako většině snímků ilustrujícím druhou světovou válku se i Památkářům dostává epické výpravy a nemohu jim upřít vynikající námět. Jenže jej nenatočili umělci ani experti na slovo vzatí. Jsou to vypravěči bláznivě věřící, že pár dobře formulovaných myšlenek se dá považovat za revoluční poselství a několik tklivých momentů ospravedlní neexistenci plynule postupujícího příběhu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací