Expendables: Postradatelní / The Expendables – recenze

Třídní sraz po 20ti letech.
 
 
Sylvester Stallone si konečně splnil svůj sen a světlo světa spatřilo jeho hýčkané dítě Postradatelní. Pro ty, kteří netuší kdo, nebo co to Postradatelní jsou, by se dali definovat asi takto: Parta méně či více vysloužilých akčních hrdinů si dala scuka a ničila, ničila a v neposlední řadě ničila.

Že to bude „pařba“ ve velkém stylu, nepochyboval snad nikdo. A toto očekávání se i do velké míry naplnilo. Vždyť i seznam hostů je pořádně „nabušený“: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Randy Couture, Terry Crews a Mickey Rourke. A to jsem zatím vyjmenovala jen členy ústřdní party. Pozvání ale přijali i další velké (pro mě první ze jmen ta největší) akční hvězdy: Arnold Schwarzenegger a Bruce Willis. Škoda jen, že nedostali více prostoru. No, hlavně u kalifornského guvernéra buďme rádi, že se dostavil vůbec a s nejednou hláškou na jazyku. Třeba se i dozvíme, jaké změny plánuje ve své politické kariéře. Po plátně se ale prohání spousta dalších známých jmen.

Co se týče hlášek, najdete jich tu jako hub v lese. Díky počasí jsou letos lesy houbami doslova poseté. Naštěstí je film přístupný až od 15ti, takže se Expendables vyhnuli českému dabingu. Sylvestera, Jeta, Arnolda, Mickeya a všechny ostatní si tak můžete vychutnat dosytosti.

Z příběhu nic naznačovat nebudu, protože i jakékoliv stručné sdělení by řeklo vše. V tomto ohledu se opravdu revoluce u akčních snímků nedočkáme. Ale upřímně řečeno, tento filmový žánr stojí úplně na něčem jiném.

A tím se dostáváme k menšímu zádrhelu. Akční scény. Na jednu stranu jsou perfektní. Hned v úvodu vlítnete přímo doprostřed jedné z nich. Práce s nožem Jasona Stathama je jako baletní vystoupení (reálnost či nereálnost nemá cenu rozebírat). Naopak záliba Terryho Crewse v hračičkách velmi ničivého charakteru Vám vykouzlí nejeden úsměv na rtech. Ale proč, řekněte mi proč, se tolik režisérů zhlédlo v „klipovitém“ střihu těchto akčních sekvencí. Opravdu to nepůsobí „cool“, ale naopak vznikne nevzhledný guláš, ve kterém se zorientuje jen málokdo.

Až na zmiňovaný střihový guláš jsou Postradatelní slušná akční podívaná, na kterou se vyplatí zajít do kina. Minimalistický děj vylepšují úderné hlášky a známý (již legendární) pokřivený úsměv hlavního hrdiny.
 

Chtělo by to utřít prach.


 

Když vystřelíš, vystřelím taky!


 

Silný muž přitahuje krásné ženy.


 

80%

Expendables: Postradatelní / The Expendables

Až na zmiňovaný střihový guláš jsou Postradatelní slušná akční podívaná, na kterou se vyplatí zajít do kina. Minimalistický děj vylepšují úderné hlášky a známý (již legendární) pokřivený úsměv hlavního hrdiny.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací