Pátý ročník MFF Cinema Mundi začal a pěkně ve velkém stylu

[singlepic id=1810 w=150 h=150 float=left]Brno – na další týden rájem filmů.

Jakmile oslaví nějaký festival své první jubileum, dá se považovat za úspěšný. Na podobnou metu dosáhl právě Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi v Brně. Letos odstartoval jeho již pátý ročník, a i když se jedná prozatím o „dítě v plenkách“, své skalní příznivce a jistou popularitu již získal.

Že by nám snad v Brně vznikala nová tradice? Inu možná ano, plno faktorů tomu jistě nasvědčuje. Vezměme si kupříkladu zahájení festivalu v brněnském centru všeho ruchu, na Náměstí Svobody. Trvalo sice zhruba 5-7 minut, někteří hosté zkrátili svůj projev na cca 2-3 slova, ovšem lecjací diváci zde v očekávání netrpělivě stepovali už dobrou půl hodinu dopředu a to si myslím je věru obdivuhodný výkon.

[singlepic id=7125 w=300 h=300 float=right]V 5 hodin (plus mínus 27 minut) 26. 2. 2014 vše vypuklo, slova se na pódiu ujal moderátor Lukáš Hejlík, který si přivedl i dva malé pomocníčky. Oběma bylo 7 let, ale mikrofon drželi jako zkušení matadoři. Na každou zákeřnou otázku uměli odpověď, například „Jak se jmenuješ?“ nebo „Kolik ti je roků?“ a co si budeme povídat, mnohé sedmileté dítě by v podobné situaci místo odpovědí spíše uteklo a bedlivě vyhledávalo svou maminku. I když se malí pomocníčci vydali zcela ze svého slovního repertoáru, přeci jenom musel Lukáš povídat o něco déle. Vyzdvihl důležitost Cinema Mundi pro Brno, zdůraznil jeho každoroční růst a nezapomněl se zmínit o veliké profesionalitě celého týmu. Představil 5 ročník festivalu obsahující 100 filmových titulů z téměř 50 zemí světa. Popřál festivalu dalších úspěšných pět let a předal slovo dramaturgovi Lukášovi Skupovi.

Lukáš Skupa zřejmě nepočítal s výřečností moderátora a tak pozvánkou do kina, poděkováním a konstatováním, že Lukáš Hejlík už všechno vlastně řekl, svůj proslov ukončil. Další pozvaní hosté si přehazovali mikrofon jako horký brambor, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Václav Božek označil festival za kontrastní, když porovnal profesionalitu personálu s amaterismem financování celé akce a rychle hodil mikrofon řediteli festivalu Josefu Čadíkovi, který na rozdíl od loňského roku, kdy hodlal dobýt festival v Karlových Varech, zamířil ještě o málo výš a ve své podstatě naznačil, že na festivalu v Cannes, už by se měli strachovat vážné konkurence. Nakonec dostali slovo pozvaní herci, Pavel Zatloukal, Jiří Pecha a Bolek Polívka. A když říkám slovo, myslím skutečně slovo, jelikož jak sám Pecha konstatoval: „Je zima, pojďte radši do kina“, každý z herců prohodil něco mezi dvouslovným pozváním a krátkou větou.

[singlepic id=7126 w=300 h=300 float=left]Pro diváky zahájení skončilo, ovšem nikoliv pro VIP hosty, kteří si dokonce užili noblesu červeného koberce v kině Scala, kde zhlédli předpremiéru snímku Památkáři od George Clooneyho. Možná i z důvodů co uvedl na Náměstí Svobody Jiří Pecha, že už nebyla všem taková zima, úvodní projevy nabraly na podrobnosti.

Samozřejmě vše zahájil moderátor Lukáš Hejlík a jak jinak, než se svými 7 letými spolupracovníky. U kterých se nakonec ukázalo, že mikrofon umí držet v ruce daleko líp, než samotný Lukáš, protože i když se Lukáš snažil mluvit do mikrofonu co nejprofesionálněji, z reproduktorů nevycházelo nic než šum. Na rozdíl od zkušených dětí, kteří sice mnoho slov nepronesli, ovšem když už, tak div že reproduktory nepraskly. Naštěstí toto lehké faux pas zcela vykompenzovala výborná akustika kina Scala, takže nikdo o nic nepřišel.

[singlepic id=7127 w=300 h=300 float=right]Hostů na zahájení promluvilo vskutku hodně. Prorektor Masarykovy university doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D. vyjádřil radost z využitím právě universitního kina Scala a poděkoval všem studentům i exstudentům MU za výbornou přípravu celé akce. Jako každý rok, slovo dostal i náměstek primátora města Brna Oliver Pospíšil. Díky své věrnosti festivalu, označil sám sebe za maskota celé akce a nepřijal žádný negativní ohlas. Což jej jistě muselo zaskočit, protože něco podobného se politikům poslední dobou často nestává. Když se dostal ke slovu Bolek Polívka, začalo být opět veseleji, vybídl diváky, ať si netahají kino pořád domů a přitáhnou taky jednou do kina. Zlatou tečku přidal pak Jiří Pecha, jež si postěžoval, že doteď o festivalu vlastně vůbec nevěděl. Na závěr přivítal hosty ředitel festivalu Josef Čadík a s přáním krásných zážitků oficiálně odstartoval 5 ročník Cinema Mundi.

Ale pokud si myslíte, že tím zahájení skončilo, jste na omylu. Po přestavení čekal na diváky před kinem Scala dokonce ohňostroj, a i když oproti ohňostrojné Show Ingnis Brunensis se jednalo spíše o malého brášku, bylo opravdu na co koukat a to pěkně z blízka. A jak se už u správně vydařené akce sluší a patří, zahájení zakončil raut s cimbálovou muzikou, množstvím jídla i pití.

I když vám tato slavnost utekla, neváhejte a máte-li sebemenší možnost, festival navštivte. Je rozhodne na co se těšit. Jak to na zahájení vypadalo si můžete prohlédnout ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací