Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana / Mr. Peabody & Sherman – recenze

„Pokousal jsem Einsteina, pánové!“
 
 
Hned na začátku si musíme něco ujasnit, milé děti. Skuteční psi nemluví, nejsou to géniové a už vůbec necestují časem. Teď však můžete hodit za hlavu skutečnost a totéž udělat se smrtelně vážným dějepisem. Psí vynálezce pan Peabody opustil spolu se svým lidským chlapcem Shermanem svět televize, aby ve 3D podobě dobyl časoprostor.

Jak je u dnešních animáků zvykem, je Dobrodružství uvedeno předfilmem, v tomto případě krátkým šestiminutovým šotem Skoro doma, sloužícím vlastně jako prolog k podzimnímu výtvoru od DreamWorks Konečně doma. Krátké martyrium zoufalých mimozemšťánků je sice roztomilé, avšak samo o sobě ne příliš invenční. Doufejme, že hlavní produkt dokáže potěšit o něco víc…

Hrdinové skutečného příběhu bohudík čas neztrácejí, ačkoliv by si to mohli při svých temponautických výletech do historie dovolit. Jakmile nás génius Peabody ujistí, že je výjimečným psiskem (už jako štěně četl Platóna), provede nás v doprovodu adoptovaného syna revoluční Francií. Jako většina klasických „pohádek“ kontrastuje animák obrazy dětských snů s nevyhnutelnou realitou. Sherman totiž musí nastoupit do školy a jako cestovatel časem se stává neoblíbeným všeznalým šprtem. Po stručném a velice účinném úvodu k němu s rodiči přijde na návštěvu protivná spolužačka Penny. Shermanovi dlouho netrvá, než ji seznámí s Peabodyho strojem času – Časomatem. Na řadě je střídání roztodivných historických segmentů.

Asi jste už někdy viděli kreslené zpracování starověkého Egypta nebo Řecka a můžete si tak udělat představu také o jejich nejnovějším podání. Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana je prachsprostý, mrzký večerníček. Ovšem pokud nejste zrovna zavilí odpůrci amerikanizace a chcete se s dětmi vydat do kina, co na tom záleží, jestli jim promítnete z televizní obrazovky pár dílů nějakých trampot za sebou, či je necháte vychutnat takový seriál v jediném celovečeráku.

Sherman a Penny vyvádějí jednu neplechu za druhou.Humor bezpochyby cílí na věkovou skupinu tak 5-8 let, přičemž používá právě tu správnou kadenci vtipů, aby se tato část obecenstva nezřídka zachechtala a její opatrovníci se k ní přidali, aniž by si to vyčítali. Zatímco Sherman a Penny jakožto zástupci malých diváků vyvádějí jednu neplechu za druhou, vždy je dokáže z potíží dostat inteligence pana Peabodyho, což vede ke krkolomným bojům o přežití v egyptských hrobkách, letům na stroji Leonarda da Vinciho nebo třeba manévrování s Trojským koněm. Vašemu oku to jistě bude lahodit díky spojení příjemně naivní kresby s velmi uspokojivým 3D.

Podstatně může zamrzet klimax snažící se ohromit přeplácaným zástupem slavných osobností a přicházející až s příliš jednoduchým řešením všech problémů. Na druhou stranu taky nelze opomenout dvojnásobný vtip na účet filmového Spartaka.

Kromě přinášení radosti mohou kreslené snímky, jako je tento, nenásilně stmelovat rodinu. Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana je nádhernou absurditkou i vylíčením krásného soužití otce se synem, jemuž nemohou bránit ani závažné rasové rozdíly.
 

„Nezapomeň dát přednost té policejní budce.“


 

„Pořád lepší, než když jsme uvízli u Hitlera.“


 

„Naši filosofové nemají malých chlapců nikdy dost.“


 

75%

Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana / Mr. Peabody & Sherman

Kromě přinášení radosti mohou kreslené snímky, jako je tento, nenásilně stmelovat rodinu. Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana je nádhernou absurditkou i vylíčením krásného soužití otce se synem, jemuž nemohou bránit ani závažné rasové rozdíly.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací