300: Vzestup říše / 300: Rise of an Empire – recenze

„Athény jsou hromada kamení, dřeva, hadrů a prachu.“
 
 
Již je tomu osm let, kdy jsme se seznámili s hrstkou Sparťanů, kteří pod vedením krále Leonidase (Gerard Butler) čelili perské přesile božského Xerxese (Rodrigo Santoro) a nesmrtelnou hláškou: „This is Sparta“. Film 300: Bitva u Thermopyl se stal právem legendou. Nyní nás čeká pokračování s podtitulem Vzestup říše. Každý fanoušek počinu Zacka Snydera měl bezesporu obavy, jak to s novou „třístovkou“ dopadne. Bude to průšvih nebo si opět sedneme na zadek?

Děj 300: Vzestup říše se odehrává před, paralelně i po Bitvě u Thermopyl. Vzhledem k tomu, že král Leonidas je mrtev, potřebujeme nového hrdinu. Tím se stal Themistokles (Sullivan Stapleton), jenž projevil kvality v bitvě u Marathónu. Na druhé straně barikády se opět setkáme s pozlaceným Xerxesem a nováčkem v podobě smrtonosné Artemisii (Eva Green). Střet této trojice bude provázen, jak jinak, než potoky krve.

Ne příliš ostřílený režisér Noam Murro se poměrně drží osvědčeného formátu. Na jednu stranu nás nečeká žádné větší překvápko, ale na druhou stranu dostáváme i to, co se nám tolik líbí. Čeká nás více bitev, více akce, ale i více dialogů a proslovů. Na soubojích i filmu jako takovém je vidět, že tentokrát bylo v kasičce více zlata. Nejedná se pouze o „komorní“ souboj v podání 300 mužů, ale o epickou podívanou na vodě i na souši (zpustošené Athény, stovky lodí, tisíce bojovníků). Znovu budeme moci chrochtat blahem u řežeb, které mají ještě větší grády než posledně. Rychlý střih je střídán dlouhými záběry bez přerušení, vyšperkovanými efekty, zpomalovačkami a typicky nerealistickými výstřiky krve.

Dostáváme opět to, co máme rádi, ale trochu v epičtějším looku.Jakmile se ale přestane sekat a začne mluvit, ozve se skřípot. A nemyslím tím v ráhnoví lodí. I v prvním díle se mluvilo, vysvětlovalo a plánovalo, ovšem jakmile něco vypustil z úst Gerard Butler, mělo to úplně jiné grády. Když se o plamenný projev snaží necharismatický Sullivan Stapleton, není to zkrátka ono. Tuto nešťastnou volbu při castingu vynahrazuje Eva Green. Proklatě svůdná Artemisia velí své posádce pevnou rukou a jde si tvrdě za svým vítězstvím. Pokud by měli akademici odvahu a riskli by možnost amputace některé z končetin, zasloužila by si za svůj výkon Oscara ve válečné zbroji.

Snímek 300: Vzestup říše se sice opičí po svém starším bráškovi, ale převážně je to myšleno v dobrém. Dostáváme opět to, co máme rádi, ale trochu v epičtějším looku. Celkový efekt sráží nevýrazný Sullivan Stapleton jako Themistokles. Díky jeho nudnému projevu i vzhledu budeme nuceni se zuby nehty bránit občasnému zívnutí a párkrát se nám zasteskne po padlém Leonidasovi. O to větší pozornost na sebe strhává Artemisia, kterou je, takto na dálku, radost sledovat.
 

Odmítnout této ženě pozvánku na schůzku se nemusí vyplatit.


 

Xerxes by letištní kontrolou asi jen tak neprošel.


 

Chlapče, tento rok se nosí modrá.


 

75%

300: Vzestup říše / 300: Rise of an Empire

Snímek 300: Vzestup říše se sice opičí po svém starším bráškovi, ale převážně je to myšleno v dobrém. Dostáváme opět to, co máme rádi, ale trochu v epičtějším looku. Celkový efekt sráží nevýrazný Sullivan Stapleton jako Themistokles. Díky jeho nudnému projevu i vzhledu budeme nuceni, se zuby, nehty bránit občasnému zívnutí a párkrát se nám zasteskne po padlém Leonidovi. O to větší pozornost na sebe strhává Artemisia, kterou je, takto na dálku, radost sledovat.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací