Filmové události #10/14: Avengers v úzkých, Zorro přitvrzuje, Zátah cestuje

[singlepic id=6545 w=150 h=150 float=left]Zlaté sošky rozdány, čekáme na nové hity.

Stejně jako ceny české filmové kritiky, nedokázali ani Oscaři příliš překvapit. Inu, uznejme Gravitaci i 12 letům v řetězech vavříny, jež jim náleží, a podívejme se do budoucna. Náměty skýtají dětské knihy, šestáková dobrodružství, detektivky i videohry. Krom jiného i díla, jež můžeme znovuvzkřísit v produkci odlišného národa.
 
 
 
86. Oscaři

Vítězi cen americké Akademie filmového umění a věd byli v mnohém předznamenáni svou britskou obdobou BAFTA. Nejvíce, tedy 7 Oscarů si z večera odnesla Gravitace. Příběh z oběžné dráhy byl oceněn v kategoriích režie (Alfons Cuarón), hudba (Steven Price), střih (Alfonso Cuarón a Mark Sanger), kamera (Emmanuel Lubezki), střih zvuku (Glenn Freemantle), zvuk (Skip Lievsay, Christopher Benstead, Niv Adiri a Chris Munro) a vizuální efekty (Tim Webber, Chris Lawrence, David Shirk a Neil Corbould).

Nejlepším filmem byl nicméně vyhlášen historický snímek 12 let v řetězech, díky němuž se režisér Steven McQueen stal prvním držitelem ceny černé pleti. Jak symbolické vzhledem k tomu, že film vypráví o epizodě z dějin amerického otrokářství. Získal také ocenění za nejlepší adaptovaný scénář (John Ridley) a nejlepší herečku ve vedlejší roli (Lupita Nyong’o).

Za nejlepšího herce v hlavní roli byl označen Matthew McConaughey díky svému výkonu v dramatu Klub poslední naděje. Odtud ostatně vzešel také Jared Leto, nejlepší muž ve vedlejší roli. Mezi představitelkami hlavních rolí oslnila všechny Cate Blanchett svým výkonem v novém díle Woodyho Allena Jasmíniny slzy. Zarážející je neúspěch historické krimikomedie Špinavý trik, jež nedokázala proměnit jedinou ze svých 10 nominací.

Asi nikoho nepřekvapilo, že se disneyovka Ledové království stala nejlepším animovaným filmem roku. Zároveň soška zamířila i k Robertu Lopezovi, spoluautoru Let It Go, nejznámější písně tohoto animáku. Ledové království se nedávno stalo 18. Nejvýdělečnějším snímkem všech dob. Z cizojazyčných příspěvků se porotcům nejvíce zalíbila italsko-francouzská Velká nádhera a z celovečerních dokumentů zvítězil 20 Feet From Stardom. Výčet všech výherců si můžete přečíst v samostaném článku věnovanému 86. ročníku Academy Awards.


 

Černé dítě ohrožuje Avengers?

Superhrdinové od Marvelu rozhodně nejsou rasisté. Thór (Chris Hemsworth) může být sice vzor árijského nadčlověka, ale má černošského parťáka Heimdalla (Idris Elba), podobně jako Iron Man (Robert Downey Jr.) a nejnověji i Kapitán Amerika (Chris Evans). Titulek je nutno chápat v tom významu, že natáčení The Avengers: Age of Ultron zkomplikovalo těhotenství Scarlett Johansson, představitelky Černé vdovy.

Podle serveru E! Online urychlí studio natáčení Scarlettiných scén, jakmile herečka dokončí propagaci snímku Captain America: Návrat prvního Avengera. Nikdo samozřejmě nechce přijít o perfektní postavu všemi oblíbené akční hrdinky, která má sehrát významnější úlohu než v původním „týmovém“ dobrodružství. Otcem dítěte je Scarlettin snoubenec Romain Dauriac.

Fanoušky Marvelu znervóznil také Chris Evens. Nedávno prohlásil, že po dokončení Age of Ultron hodlá svou hereckou kariéru ukončit.

Druhý díl Avengers přivede na svět hrozbu v podobě robota Ultrona (hlas James Spader), nejnovějšího výtvoru Tonyho Starka / Iron Mana. Možná se na stranu zla přidá i baron Wolfgang von Strucker (Thomas Kretschmann), člen nacistické organizace Hydra. Superhrdiny naopak podpoří mocná telekinetička a magička Wanda Maximoff / Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) a její bratr, superrychlý Pietro Maximoff / Quicksilver (Aaron Tayler – Johnson).

Česká premiéra je plánovaná na 30. dubna 2015.


 

DiCaprio se rozloučil s Tmavomodrým sbohem

Film podle detektivky od Johna McDonalda zřejmě brzy získá režiséra, ale zcela určitě ztratí svoji největší hvězdu. Leonardo DiCaprio se zřekl role vyšetřovatele Travise McGeeho v jeho prvním dobrodružství Tmavomodré sbohem a bude jej pouze produkovat.

Máme však trochu lepší představu, kdo se ujme režie. Společnost 20th Century Fox údajně jedná s Jamesem Mangoldem, tvůrcem snímků jako Země policajtů, 3:10 Vlak do Yumy, Zatím spolu, zatím živi nebo Wolverine.

Tmavomodré sbohem vyšlo poprvé roku 1964. Jeho hlavní hrdina však není ani policista, ani soukromý detektiv, nýbrž tulák přeskakující mezi floridskou pláží a houseboatem, který vyhrál v kartách. Vždy, když mu dojdou peníze, je ochoten komukoliv pomoci. Někdy se i zastane obětí zločinů v časech blahobytu. Jako v případě Cathy Kerr ožebračené bývalým přítelem a spoluvězněm jejího otce Juniorem Allanem.

Do scénáře detektivku převedl Dennis Lehane, autor předloh pro Eastowoodovu Tajemnou řeku nebo Scorseseho Prokletý ostrov. Mangold v současnosti připravuje sequel k Wolverinovi a zpracování knihy Three Little Worlds s Reese Whiterspoon. Leonardo DiCaprio se v roce 2015 zřejmě objeví jako hlavní hvězda dramatu z vikingských dějin King Harald.


 

Zorro se opičí. Vlastně „netopýří“.

Myslím, že se spojím s Jokerem a společně zabijeme Batmana. Pak zlikviduji pro jistotu i svého spolupachatele. Oběma totiž můžeme být vděční za neustálé „temné“ a „drsné“ rebooty, které v současnosti mění jednu franšízu za druhou. Temný rytíř Christophera Nolana už ovlivnil Supermana, Jamese Bonda, Robocopa a zřejmě i Star Trek. Nyní má na základě přání společnosti Sony projít podobnou úpravou i španělský ochránce slabých Don Diego de la Vega alias Zorro.

Drsný realismus má dalším dobrodružstvím maskovaného bojovníka dodat dramatik Chris Boal, jehož bratr Mark získal Oscara za film Smrt číhá všude. Produkovat novou „zorrovinu“ mají Walter Parkes a Laurie MacDonald. Ti jsou zároveň pověřeni dohledem nad novými Muži v černým (k nimž Zorro ostatně patří).

Ikonická postava vytvořená spisovatelem Johnstonem McCulleym se poprvé představila roku 1919 na stránkách časopisu All-Story Weekly. Díky její nesmírné popularitě zapomněli všichni, včetně samotného autora, že zastánce utlačovaných v závěru příběhu svoji tajnou identitu odhalil. Následovat tak mohla řada povídek, televizních seriálu i filmů. V prvním, tehdy ještě němém snímku, Zorro mstitel, představoval hrdinu Douglas Fairbanks. Zorro: Tajemná tvář (1998) zachytil, kterak tuto „roli“ předal Anthony Hopkins Antoniu Banderasovi. Ten si ji pak zopakoval v Legendě o Zorrovi (2005).


 

The Last of Us: Zombie jako zkouška na nás seslaná

Ghost House Pictures, společnost producenta, režiséra a scénáristy Sama Raimiho (Lesní duch, Spider-Man, Mocný vládce Oz) převede na plátno videoherní hit The Last of Us. Hra začíná sice jako klasická „zombie apokalypsa“, ale jak hráč doprovází zpustošenou krajinou hlavního hrdinu Joela, dochází mu, že příběh je překvapivě vážný. Joelova průvodkyně Ellie v sobě může skrývat lék na pandemii, které mění lidské bytosti na nemrtvé. Společná cesta k povstalcům plná zrůd, nástrah a banditů vyvolává otázky o lidské obětavosti, životu ve strachu nebo věrnosti. Scénář napíše kreativní ředitel předlohy Neil Druckmann.


 

Zátah po americku

Zatímco si sequel indonéského krimithrilleru Zátah razí cestu světem, plánují Američané natočit vlastní remake. Zápletka o policistech dobývajících činžovní dům hostící nebezpečného zločineckého bosse zůstane podle všeho zachována, ale má dojít na změny původního minimálního dialogu. Nabídka: „Kdo z nájemníků pomůže zabít policisty, bude už navždy bydlet zadarmo.“, podle všeho zůstane.

Scénář napíší Jon a Erich Hoeberovi (Bitevní loď) a režie se ujme Patrick Hughes (Red Hill: Krvavý zapadákov, Expendables 3). Gareth Evans, režisér a scénárista originálu, se připojí k týmu jako producent.


 

Netvor volá…

Španělský režisér Juan Antonio Bayona dosáhl slušného úspěchu thrillerem o tsunami Nic nás nerozdělí, ale známější je možná přece jen svým hororem Sirotčinec z roku 2007. K blízkému žánru se vrátí zpracováním knihy Patricka Nesse nazvané Volání netvora.

Námět knihy pochází vlastně od spisovatelky Siobhan Dowd umírající na rakovinu. Aniž by jej stačila rozpracovat, načrtla žena ještě před smrtí příběh třináctiletého chlapce Conora, jehož matka trpí stejným problémem jako Dowdová. Chlapci sužovanému nočními můrami se jednou ve snu zjeví strom. Jeho tři příběhy prý mají Conorovi pomoci…

Premiéra je stanovena na konec roku 2016.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací