Pátý ročník MFF Cinema Mundi již zná své vítěze

[singlepic id=7187 w=150 h=150 float=left]Zazvonil zvonec a devítidenní filmové pohádky je konec.

 


Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi roku 2014 je u konce. Od 26. února do 6. března 2014 jsme mohli spatřit desítky filmů přehledně rozdělených do sekcí: Světový film, Evropské road movies, Pražská škola jugoslávského filmu, Oscaři & Lvi. Letošní novinkou bylo i tzv. Zimní kino, kde jsme mohli okusit originalitu studentské tvorby.

Slavnostním zahájením, které se konalo na Náměstí Svobody a v Univerzitním kině Scala, nás provedl moderátor, herec a miláček žen Lukáš Hejlík. Na pomoc mu přišel i patron festivalu Bolek Polívka. I přes skrovné finanční podmínky byl MFF Cinema Mundi zvládnutý na výbornou. Kromě mnoha hodin kvalitní filmové zábavy čekali na návštěvníky exkluzivní hosté z Čech, Slovenska i exotičtějších zemí. Projekci filmu Kandidát si nenechal ujít režisér Jonáš Karásek či opravdoví prezidentští kandidáti Vladimír Franz a Karel Schwarzenberg. Dále jsme se mohli potkat například s Lordanem Zafranovićem, Vandou Hybnerovou či Ondřejem Vetchým.

Jak se festival blížil k závěru, samozřejmě se udělovaly i ceny. Nejlepším studentským filmem se stal Dům66b talentovaného Jiřího Fabíka. Za svůj nápad, odvahu a brilantní zpracování si odnesl Zlatého Leona, sošku ve tvaru roztomilého chameleonka. Vítěze hlavní ceny MFF Cinema Mundi vybírala odborná porota z řad studentů MU Filosofické fakulty v čele s předsedou Jaromírem Frantou. Zvláštní cenu obdržel kambodžský Chybějící obraz za inovativní zpracování. Absolutním vítězem se stal snímek Halimina cesta Arsena Ostojiće, který divákům přináší, nejen komplexní náhled na válku v Bosně a Hercegovině, ale zaměřuje se i na její důsledky.

Festivalový kruh se pomyslně uzavřel ve čtvrtek večer v Univerzitním kině Scala, kde se konalo slavnostní ukončení. Večerem nás tentokrát provázel Tomáš Hanák a stálo to opravdu za to. Herec nejen sršel energií, ale i vtipem. Festivalové dění shrnul krátkou, ale výstižnou větou: „Devět dnů, které otřásly městem.“  Prorektor Masarykovy univerzity Jiří Němec a náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Václav Božek popřáli festivalu do budoucna mnoho úspěchů a zdůraznili, že je ho třeba podporovat. Přímo z pódia všem přítomným poděkovali i tvůrci festivalu, protože dle slov samotného ředitele: „Cinema Mundi není jenom Čadík. Já ho spustil a všichni ostatní ho dělají. Já jim jen kryju záda.

Před VIP projekcí snímku Philomena byla oceněna i Věra Chytilová za celoživotní přínos kinematografii. Sošku převzala její vnučka (a shodou okolností i dcera moderátora večera) Anna Hanáková-Kučerová-Chytilová. Tomáš Hanák si neodpustil vtipnou poznámku, že on podobnou cenu nemá šanci získat, protože filmy miluje, a proto v nich v poslední době raději nehraje.

Vzhledem k tomu, že se jedná o poslední článek týkající se pátého ročníku Mezinárodního filmového festivalu Cinema Mundi, přinášíme vám nejen obvyklou fotogalerii na našem FB profilu, ale i krátké video.

[singlepic id=7311 w=200 h=200 float=center]

[singlepic id=7306 w=200 h=200 float=center]

[singlepic id=7307 w=200 h=200 float=center]

[singlepic id=7308 w=200 h=200 float=center]

[singlepic id=7312 w=200 h=200 float=center]

[singlepic id=7309 w=200 h=200 float=center]

[singlepic id=7310 w=200 h=200 float=center]

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací