Ryze americké preview Captain America: Návrat prvního Avengera

[singlepic id=7315 w=150 h=150 float=left]Klub rozmražených vítá Buckyho Barnese!
 
 
 
Pokud máte abstinenční příznaky z nedostatku superhrdinů, připravte se dlouhou léčebnou kúru o čtyřech terapeutických sezeních. Společnost DC comics se na vás vykašlala – hanba jí! Zato vlastníci licencí Marvelu se nemohou nabažit zisků – hanba jim! Oni alespoň tvoří bez přestávky. Pochopitelně mluvím především o nepopsatelných dobrodružstvích členů týmu Avengers.

Abych zrekapituloval své osobní názory na Fázi 2, tak Iron Mana 3 považuji za vůbec nejlepší film celé franšízy a druhého Thora jsem si docela užil, ale přesto mi připadalo, že obětoval část svého potenciálu z jedničky.

Další test superhrdinské zábavnosti čeká na vlastence v modré, červené a bíle. Steve Rogers alias Kapitán Amerika (Chris Evans) se pořád nemůže aklimatizovat na moderní dobu. Přitom minulost mu je v patách. Se starými přáteli a možná i nepřáteli se znovushledá v nové kapitole boje za svobodu a demokracii – Captain America: The Winter Soldier s „geniálním“ českým titulem Captain America: Návrat prvního Avengera.

[singlepic id=7317 w=600 h=500 float=center]
 
Druhá šance na rande?

Kapitán má ze všech Avengerů největší smůlu. Nejlepší kamarád James „Bucky“ Barnes (Sebastian Stan) se mu ještě před koncem druhé světové války zřítil do zamrzlé řeky a on sám sotva, co si domluvil schůzku se svou láskou britskou agentkou Peggy Carter (Haylay Atwell), musel drasticky odklonit letoun padoucha Red Skulla (Hugo Weaving) a po pádu skončil na dlouhá desetiletí v hibernaci.

Po depresivním „zmrtvýchvstání“ sice pomohl zachránit svět, ale na rozdíl od svých spolubojovníků vlastně nemá nic, k čemu by se vrátil. Kromě návštěv u zestárlé Peggy má pouze agenturu S.H.I.E.L.D. sdílející jeho touhu chránit USA. Jenže Kapitán je přece idealista a jde mu nejen o Ameriku, nýbrž o její teoretické základy – pravdu, spravedlnost a svobodu. Jak si ukážeme později, současná velmocenská politika a strategie obrany mu je spíš proti srsti.

Řediteli Furymu (Samuel L. Jackson) přesto musí pomáhat, zvláště v kritickém okamžiku, kdy je tajemným útočníkem napaden jeden ze členů agentury. Rogers, v současnosti žijící ve Washingtonu, se pustí do pátrání po novém nepříteli. Připojí se k němu naše další známá – agentka Nataša Romanovová alias Černá vdova (Scarlett Johansson) a nováček mezi bojovníky se supersilou. Sam Wilson alias Falcon nejenže umí létat ve svém speciálním postroji, ale přinejmenším jeho komiksový předobraz mohl navázat telepatické spojení s ptáky. To je dobře, je to přece pouhý Sokol a Kapitán Amerika potřebuje armádu orlů…

Falcona bude hrát Anthony Mackie. Představitel prvního afroamerického superhrdiny v komiksové historii začal s filmem roku 2002, kdy se v hip-hopovém snímku 8. míle objevil jako Papa Doc, nepřítel protagonisty Jimmyho Smithe. Zajímavou byla i postava černého homosexuálního umělce Perryho z dramatu Brother to Brother.

Kromě vedlejších rolí v Manchurianském kandidátovi nebo Million Dollar Baby se předvedl jako mistr řemesla v nezávislém komediálním díle Nesnáší mne. Kratší, i když zajímavé úlohy dostal kupříkladu v Policajtovi proti své vůli nebo Ve stínu pravdy. Mnoho jeho postav spojovalo téma černošské identity a rasismu, jak je tomu i v případě Pádu nebes o slavné americké justiční kauze.

Do světa sportu jsme se s ním mohli podívat v Návratu na vrchol a Crossover. Jeho talent byl nejvíc oceněn za výkony z válečného dramatu Smrt čeká všude, romantickém příběhu Night Catches Us a sci-fi thrilleru Správci osudu. Bohužel se přidal také k týmu Abrahama Lincolna: Lovce upírů. Filmografie z předešlého roku je ještě zajímavější. Vstoupil mezi ochránce spravedlnosti Gangster Squad – Lovci mafie, naopak pomáhal uskutečnit zločinný plán v komedii podle skutečných událostí Pot a krev a ve Hře na hraně opět hájil zákon. Během letošního roku nás kromě Captaina bude bavit v milostné veselohře A Many Splintered Thing, změní se v běžce Jesseho Owense skrz historický film Jesse nad Me, známém též jako Hands in the Sky a jako slavný zpěvák Buddy Bolden se objeví ve filmu pojmenovaném příznačně Bolden!.

[singlepic id=7316 w=300 h=200 float=right]Výsledek pátrání Kapitána nesmírně šokuje. S útoky je spojen právě údajně zesnulý Bucky Barnes. Očividně jej kdysi nalezla KGB a vymýváním mozku z něj udělala poslušného zabijáka přezdívaného Zimní voják. Nebohý Barnes byl zřejmě většinu času držen v umělém spánku a pouze příležitostně probouzen.

Co se však děje nyní? Studená válka skončila, jak to v S.H.I.E.L.D.u názorně dokazuje přítomnost Černé vdovy. Jde tady snad o Ukrajinu? Čí rozkazy Bucky poslouchá? Situace každopádně vede k rozbrojům v samotné agentuře. O její budoucnost projevuje velký zájem Furyho starý kolega Alexander Pierce, člen Světové rady bezpečnosti.

Alexander Pierce není nikdo menší než Robert Redford. Společně s Anthony Hopkinsem patří nejspíš k nejhvězdnějším hercům, jež se franšíze podařilo získat. Svůj šarm rozdával od roku 1960, kdy se objevil hned v několika televizních seriálech a jednom zpracování divadelní hry – The Iceman Cometh. O dva roky později se dostal do svého prvního filmu. War Hunt odehrávající se na bojišti korejské války nicméně ještě jeho kariéru příliš nenastartoval. Za výkon v hudebním dramatu Jaká je Daisy Cloverová nicméně obdržel Zlatý glóbus. Jako počátek slávy jsou uváděny romantická komedie Bosé nohy v parku a western Butch Cassidy a Sundance Kid.

Následovala 70. léta plná skvělých rolí jako novopečený politik v Kandidátovi, dávný přítel marxistické aktivistky v Takoví jsme byli nebo prchající pracovník CIA v Třech dnech Kondora. Není bez zajímavosti, že si zahrál předposlední inkarnaci Jaye „Velkého“ Gatsbyho. Nikdo také nemůže zapomenout titulního samotářského hrdinu westernu Jeremiah Johnston. O něco blíž tehdejším událostem měl ve filmu Všichni prezidentovi muži jako novinář Bob Woodward, ústřední postava aféry Watergate.

Politická angažovanost pro něj ostatně byla vždy typická i ve vlastních režisérských projektech. Válku v Afghánistánu i občanský aktivismus rozebíral například v nedávném apelu na své spoluobčany Hrdinové a zbabělci. Smysl ideálů své generace spíš zpochybňoval adaptací knihy Pravidla mlčení. Jeho hlasu jsme si příliš neužili v katastrofickém snímku Vše je ztraceno, kde byl jediným hercem.

Plánuje režírovat filmovou verzi cestopisu Appalačská stezka (A Walk in the Woods) a zahrát si jeho autora Billa Brysona. Totéž si usmyslel s životopisem delikventa Forresta Tuckera -The Old Man And The Gun.

 

Trailer 1: Padáky jsou pro sraby, Alexander chce měnit svět, Kapítán zpochybňuje preventivní údery, Falcon roztahuje křídla, Bojová technika narušuje dopravu.

Aniž by o tom Rogers věděl, nechal ho S.H.I.E.L.D. sledovat Agentkou 13 alias Sharon Carter, vnučkou, nebo možná praneteří Peggy. Stejně jako příbuzná, dokáže Sharon vzbudit v Kapitánovi milostný zájem. Její představitelka Emily VanCamp si ve čtrnácti letech (r.2000) zahrála na televizní obrazovce mladou Jackii Bouvier (Kennedy). Objevila se mezi mladými studentkami v dramatu Ztracená. Se Samuelem L. Jacksonem se mohla poprvé setkat při natáčení thrilleru Hra o čas. Politice studené války se přiblížila ve vylíčení pravdivých zážitků britského přeběhlíka Kima Philbyho v příběhu Kontrarozvědka. Slavnou hororovou sérii doplňoval „kraťas“ Kruhy a vstoupila i do její plnohodnotné části Kruh 2. Jakožto svobodná matka byla zavržena dysfunkční irskou rodinou v dramatu Špinaví Irové. Horor Přenašeči ji nutil utíkat před smrtící pandemií. Jakožto možná láska mátla již tak nejistého protagonistu komediálního dramatu Norman. V televizi ještě například vyučovala děti bez domova díky memoárům učitelky Stacey Bess Za tabulí. Další ústřední roli si pro ní přichystal snímek o začínající spisovatelce s nepříjemnou minulostí The Girl in the Book.

S.H.I.E.L.D. se nebojí dalších zkratek, proto si pěstuje protiteroristické oddělení S.T.R.I.K.E. Mezi jeho „mlátičky“ patří Brock Rumlow alias Crossbones. K další ze známých komiksových postav se propůjčil Frank Grillo. Jeho tvář jste na plátně mohli poprvé vidět roku 1992 v thrilleru Na život a na smrt. Různě významné úlohy mu poskytly filmy jako Minority Report, Prostě sexy, Patrola, 30 minut po půlnoci nebo Gangster Squad – Lovci mafie. Mezi nejdůležitější patřily role v hororu Mother´s Day a thrilleru Mezi vlky. Možná si ho pamatujete jako Nicka Savrinna, právníka obhajujícího nevinnou oběť během první sezóny televizního seriálu Útěk z vězení. Léto nám jej naservíruje v Očistě 2. Jako detektiv bude zkoumat zločiny duchů ze strašidelného snímku Demonic. Americkou ekonomiku zachrání před kyberteroristy v slibně znějícím thrileru A Conspiracy on Jekyll Island. Méně sympaticky zapůsobí na diváky jeho postava z Big Sky, kde ohrozí matku a její agorafobní dceru.

 

Trailer 2: Zimní voják je legenda, Nick Fury v ohrožení, Kapitán umí poznat nepřítele.


My dva a křen vám přinášíme…

Režisérskou zodpovědnost převzala po Joe Johnstonovi sourozenecká dvojice – Anthony Russo a jeho bratr Joe. Při čtení jejich filmografie by vám přitom superhrdinský film asi na mysl nepřišel. Svou tvorbu poprvé uvedli v roce 2002 snímkem Pieces, komedií o skupině zločinců, v níž si Joe také zahrál. Na podobném základě byl vystavěn i Bombakšeft. Snad nejhoršího přijetí se dočkali novomanželé a jejich otravný svědek ve filmu My dva a křen. Bratři se spíš osvědčili v televizi, například jako režiséři seriálu Arrested Development. Na někoho jistě dojem udělali, jelikož Kapitána budou doprovázet i ve třetím díle.

Scénáristé Christopher Markus a Stephen McFreely mají na svědomí jak Prvního Avengera, tak Thora: Temný svět. Nalezneme je také mezi autory moderních Letopisů Narnie. Z realistických námětů vycházeli Pot a krev, Život a smrt Petera Sellerse a Deník zabijáka.

Když jsem nedávno zkouknul Prvního Avengera, neočekával jsem moc a stejně jsem byl trochu zklamán. Ale časy se změnily. Kapitán Amerika se octl v realitě, která již zdaleka není tak jednoduchá, jako doba souboje s nacistickým Německem. Rogersův odpor vůči Spojeným státům, jak se chovají nyní, připomíná aktuálností Iron Mana 3. Pokud vám jde čistě o povyražení, tak pozor! Návrat totiž odstartuje děj vedoucí k druhým Avengers. Divákům se blýská na lepší časy.

Češi jsou americkým spojencům k dispozici od 3. dubna 2014.

[singlepic id=7320 w=600 h=500 float=center]

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací