10 pravidel jak sbalit holku – recenze

Já vám je neprozradím.
 
 
 
Dnešní zábava se v mnoha médiích přímo zamilovala do obrazu nesmělého nebo nějakým způsobem handicapovaného muže neschopného navázat vztah. Tato část geekovského života je možná využívána až ad absurdum, například ve slavném seriálu Teorie velkého třesku, případně se s ním můžeme setkat v humoristické literatuře typu Projekt manželka od Graema Simsiona. Občas to je skutečně k popukání, ale také opakující se, a tedy předvídatelné. Česká adaptace italského románu bohudík do podobné pasti nespadla.

Matouš Ruml se zaslouženě dostává ke stále významnějším rolím. Vlastně můžeme prohlásit, že jeho hvězda stoupá vzhůru. Vždyť taky Marek, kterého hraje, žije hlavně hvězdami, ať už jako student astrofyziky nebo jako obsedantní astrolog. Lidský kontakt příliš nezvládá, avšak myslí na slovenskou krásku Stephanii (Kristina Svarinská). Mladý herec je vynikající filmový introvert. Zakřiknutost a nejisté vystupování se pojí s jemnou povahou, které je nám líto, ale také nám učarovává.

Ušlápnutému hrdinovi se k popíchnutí hodí protipól v podobě extroverta. Svoji příležitost maximálně využívá Miroslav Donutil jako Markův otec. Snaha sehnat synovi partnerku přiměje váženého pana nakladatele, aby přišel se speciálními instrukcemi založenými na jeho knižních hitech. Jestli Rumlovi uvěříme stydlivost, pak Donutil je tradičně mistrem přehnaného sebevědomí, nad jakým se musíme pousmát, stejně jako nelze než obdivovat rozkošně světácké vystupování.

Humor komedie nezapře svůj „cizozemský“ původ.Humor komedie nezapře svůj „cizozemský“ původ a nijak to nevadí. Pro našince tak nastavuje dobrý kurz. Přinejmenším pasáže, kdy se Marek teprve pokouší Stephanii vůbec upozornit na svoji existenci, jsou konzistentně bohaté na gagy, hlavně situačního rázu. Údernost lehce poleví v prostředním dějství, kdy dojde na souboj samců mezi zdánlivě neduživým amatérem a donjuanem Filipem (Jakub Prachař).

Nadsamec vidí v mladé ženě pouhý sexuální objekt, jak to bohužel místy činí i sám scénář. Stephanie a Filip jsou nám zprostředkováni skoro výhradně z Markovy perspektivy, takže přicházejí o čas na širší charakterizaci. Lstivý floutek bohudík potřebuje jen šarm potřebný k zakrytí falešnosti a o ten nemá Prachař nouzi. Umění překvapit se filmu vrací až s Markovým protiútokem.

Z 10 pravidel by si měl vzít příklad nejeden natahovaný sitcom. Zkoncentrovaná legrace namixovaná inteligentními autory je daleko pamětihodnější, obzvlášť když v ní účinkují doopravdy sympatičtí hrdinové, ne parodie na živé lidi.
 
 

„Když rupnu u zkoušek, bude ze mě fotograf.“


 
 

„Jsme oba muži, co nepotřebují představit, a vás znát nechceme.“


 
 

„Synku, hlavně jí nezírej přes rameno.“

 


 

75%

10 pravidel jak sbalit holku

Z 10 pravidel by si měl vzít příklad nejeden natahovaný sitcom. Zkoncentrovaná legrace namixovaná inteligentními autory je daleko pamětihodnější, obzvlášť když v ní účinkují doopravdy sympatičtí hrdinové, ne parodie na živé lidi.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací