Ona / Her – recenze

[singlepic id=6254 w=200 h=200 float=left] Ona je taky Ono. Zamiloval se do něj On.
 
 
 
Musím se vám svěřit, že Spike Jonze si získal můj věčný obdiv už jen za to, že režíroval V kůži Johna Malkoviche, film dokonale nastavený na můj vkus. Talent dokázal i Adaptací, podobně svérázným snímkem s Nicolasem Cagem. Českým překladem zohyzděný Max a maxipříšerky (Tam kde žijí divočiny) ho ukázal zase jako experta na interpretaci dětské literatury.

Ona představuje jeho první celovečerní projekt, k němuž sám napsal celý scénář. Obstál bez cizí pomoci? Celkem ano, ale jeho nový počin přesto bledne ve srovnání s předchozími výtvory.

Ve vzduchu zůstává viset otázka, jestli je Theodore schopen udržet skutečný vztah.Pokud vám připadá, že jsme se stali vzájemně více odtažitými, v budoucnosti podle Jonzeho  to bude ještě horší. Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) je vlastně sám zprostředkovatelem v lidských vztazích. Jako mnoho dalších autorů píše pro cizí osoby cituplné dopisy všeho druhu, zatímco on sám se rozvádí a jeho osamělost vede k těžké melancholii. Phoenix ze sebe sice nechal udělat nepříliš atraktivního chlapa odkázaného na videohry a kybersex, ovšem výrazy tváře a slovy v dopisech potvrzuje citlivost i touhu po porozumění. Jonze každou jeho scénu promění v tklivou báseň, ačkoliv ve vzduchu zůstává viset otázka, jestli je Theodore schopen udržet skutečný vztah.

Když už ne k fyzickému kontaktu, tak alespoň k pravidelné konverzaci mu může dopomoci nový operační systém s umělou inteligencí.  Jako u většiny „psychologických“ sci-fi filmů je ústřední prvek do děje importován s minimálním úvodem. Inu, alespoň to šetří čas. Zoufalý muž nastaví operačnímu systému  ženskou osobnost. Z počítače na něj promluví hlas Scarlett Johansson a záhy sám sebe pojmenuje Samantha. Herečku je tedy po celý snímek pouze slyšet, ale vystačí si s tím. V jejím hlase totiž zazní čisté emoce – touha a nadšení, později střídané zmateností, potažmo hledáním nové identity.

Jak vám asi došlo, Theodore a Samantha se do sebe zamilují. Pokud jste zběhli v science-fiction, může vám tento druh příběhu ledasco připomínat. Nemusel být ještě zpracován přesně takto, aby jeho základní idea nebyla již zmapována. Také si dokážete představit  témata filmu, hlavně naznačenou kritiku našich oblíbených počítačových udělátek do kapsy.

Theodorova exmanželka Catharine (Rooney Mara) pochopitelně brzy celou lásku označí za důsledek Theodorovy neschopnosti vypořádat se se skutečnými city. Obojí hraje svou roli, jenže Samantha se doopravdy zdá být ideální partnerkou…. Dokud nezačne přicházet na vlastní možnosti změny. Jonze si vymyslel několik vychytávek, jak přidat neobvyklé romanci na exotice, ale nikdy nedojde na jedinečný nápad. Naše předtuchy se stále viditelněji potvrzují, jak v otázkách děje, tak pozdějších dialogů.

Jenže film jen kvůli neoriginalitě odsoudit nelze. Scénář je přesto pozoruhodný, hlavně pokud jde o hlášky Samanthy, jež jako stroj vyjadřuje některé myšlenky jen velice obtížně, a přitom jejich poezie zůstává srozumitelnou. Nadále se nám nechce odtrhnout oči od kamerou zpracovávaného úchvatného okolí i hrdinů příběhu a se zaujetím poznáváme jejich pocity, příležitostně doprovázeny výmluvnými vzpomínkami. Kromě Theodora poznáme jeho přítelkyni Amy (Amy Adams) s neméně přívětivou, i když komplikovanou osobností, jejíž zkušenosti jsou také plné trablů v partnerském soužití.

Ona vypráví o dlouhodobém životním hledání. Dnešní technika světa nám ho může trochu ulehčit, nikoliv však vyřešit. Navzdory některým našim touhám, tomu tak zřejmě nebude ani v budoucnosti.
 
 

Zadíváte-li se pozorně, uvidíte partnerku na jeho prsou.

 [singlepic id=7380 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Někteří lidé chodí i s cizími operačními systémy.“

 [singlepic id=7370 w=400 h=300 float=center]
 
 

Samantha má omezený výhled, ale lze ji přizvat do každé intimní situace.

[singlepic id=7369 w=400 h=300 float=center]

0%

Ona / Her

Ona vypráví o dlouhodobém životním hledání. Dnešní technika světa nám ho může trochu ulehčit, nikoliv však vyřešit. Navzdory některým našim touhám, tomu tak zřejmě nebude ani v budoucnosti.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací