Filmové události #12/14: David vyjednává, Andy povyšuje, Marc opouští pavouka

[singlepic id=1590 w=150 h=150 float=left]O režisérech a jejich vrtoších.
 
 
 
Režisér je páteří kinematografického průmyslu. Poté, co Andy Serkis předvedl rafinované výstupy pomocí moderní technologie, mu lze jen přát, aby uspěl v této nové pozici. Má sice již zkušenosti jako „second unit“, ale přeci jen, Kniha džunglí bude obrovským soustem, zvláště jako debut. Možná se z něj však stane eso a bude si moci klást podmínky jako David Fincher, taky pak bude žádaným tvůrcem srovnatelným s Dougem Limanem nebo Philem Lordem a Chrisem Millerem. O těch všech vám dnes něco povím a přidám k tomu pikantní detaily ze soukromí Wolverina, Spider-Mana a celé famílie Úžasňákových.


 
 
Bruce Wayne vynalezne iPod?

Ve Filmových událostech #09/14 jsme vám přinesli zprávu o Davidu Fincherovi jakožto potenciálním režiséru druhého životopisu Steva Jobse. Fincher již možnost své účasti potvrdil, ovšem klade si podmínku. Život zakladatele Apple natočí pouze, pokud hlavní roli dostane Christian Bale, tvrdí to alespoň server The Wrap.

Tato verze Jobsova životopisu napsaná Aaronem Sorkinem (The Social Network) se má sestávat ze tří půlhodinových segmentů vrcholících zveřejněním zásadních výtvorů počítačového génia – Macu, NeXTu a iPodu.

Christian Bale se zanedlouho ukáže jako Mojžíš v biblickém dramatu Exodus režiséra Ridleyho Scotta. Kromě toho byl obsazen do dvou snímku Terrence Malicka – Lawless a Knight of Cups. Na začátek 20. století se vrátí v thrilleru The Creed of Violence.


Glum bude komandovat Mauglího

Mezi staršími zprávami také nechyběla informace o dvou chystaných hraných zpracováních Knihy džunglí od Rudyarda Kiplinga. Disney si k režii přizval Jona Favreaua (Iron Man, Kovbojové a vetřelci) a získal Šerchána v Idrisi Elbovi. U Warner Bros. zrealizuje literární klasiku jako svůj režijní debut Andy Serkis.

Ano, právě ten Andy Serkis, jenž motion capturem rozpohyboval i namluvil Gluma, King Konga nebo Caesara. Scénář k údajně temné a realistické verzi Kiplingova příběhu napsala Callie Kloves, dcera Steva Klovese, známého jako autora většiny filmových Harry Potterů. Její otec se ke Knize džunglí připojil jako producent.

Serkis chce také po svém zpracovat Farmu zvířat, satiru George Orwella. Je vidět, že má v oblibě faunu domácí i divokou. Do třetice jej za režiséra získá romantický příběh Freezing Time. Z herce se stává čím dál tím větší „milášek“.


 

Mistři akčňáků rozdělí buňku

Nedávný Need for Speed sice úplně nezlomil kletbu špatných filmů podle videoher, ale pobavil mnohem více, než tomu bylo u celé řady jeho předchůdců. Doufejme, že alespoň tak dobrý bude Splinter Cell vycházející ze série o protiteroristických zásazích agenta Sama Fishera. Jejich tvůrce společnost Ubisoft nyní svěřila režii Dougu Limanovi.

Liman mohl sice začínat obskurními snímky jako Getting Inn nebo Proutníci, ale k akčnímu žánru přispěl prvním ludlumovským filmem Agent bez minulosti. Podobně pozoruhodní byli i vraždící manželé Mr. & Ms. Smith s Bradem Pittem a Angelinou Jolie. V nedávných letech natočil drama The Fair Game či scifárnu Jumper.

První hra s titulem Tom Clancy´s Splinter Cell vyšla v roce 2002 a nechala hráče vyřešit krizi zahájenou atentátem na gruzínského prezidenta a pozdějším zmizením dvou agentů CIA. V srpnu 2013 mezi nás zavítal Sam Fisher již posedmé. Jeho roli dostal Tom Hardy (Země bez zákona, Temný rytíř povstal, Child 44).

Liman se v létě pochlubí sci-fi filmem s Tomem Cruisem Na hraně zítřka a Benedict Cumberbatch pro něj zdolá nejvyšší horu světa v životopisném dramatu Everest.


 

Webb opouští svou síť

První sága o Spider-Manovi vystačila na tři filmy, než se režisér Sam Raimi se svým oblíbeným superhrdinou rozloučil. Rebootová řada The Amazing Spider-Man zřejmě pokryje více dílů, ale její stvořitel Raimiho nepřekoná. Marc Webb, který režíroval další verzi přeměny Petera Parkera (Andrew Garfiled) a chystaný sequel, pomůže na svět ještě třetímu snímku, pak se s projektem rozloučí.

„Moc rád bych se podílel na Amazing Spider-Manovi 4 jako konzultant,“ prohlásil Webb. „Už jsem o tom s chlapama tady mluvil, ale pokud jde o režii, bude to konec mojí služby. Výborně jsem si to užil, ale po třetím filmu bude načase najít si něco lepšího.“ Společnost Sony Pictures Entertainment každopádně hodlá pokračovat v příhodách samotného Spider-Mana a chystá i spin-offy o jeho protivnících.

The Amazing Spider-Man 2 má premiéru 22. dubna 2014.


Wolverine je věčný

Mutant s kostrou z adamantia zatím nepotěšil kritiky ani jedním ze svých dvou samostatných filmů, ale James Mangold, režisér posledního pokusu, plánuje nejsilnější X-Menovskou postavu vyslat na další výpravu, tentokrát podle scénáře Davida Jamese Kellyho (Straw Man). Bude to ovšem chvíli trvat.

Dle současného plánu se s natáčením nástupce loňského dalšího Wolverina počítá až po přespříštím týmu mutantů. X-Men: Apocalypse bude mít premiéru až 27. května 2016. Wolverinův sólo snímek tedy zhlédneme v roce 2017 nebo 2018. Apocalypse nás má seznámit se samotným původem mutantů a bude se odehrávat v 80. letech. Jeho předchůdce X-Men: Budoucí minulost vtrhne do kin 22. května 2014.


 

Západozemí na stříbrném plátně?

George R.R. Martin, autor knižního fantasy cyklu Píseň ledu a ohně, má své vlastní představy o pokračování její televizní adaptace, seriálu HBO Hra o trůny. Zahrnují i možnost filmů situovaných do jeho světa soupeřících Sedmi království Západozemí.

Producenti a autoři většiny seriálových epizod David Benioff a D.B. Weiss prohlašují, že seriálu do jeho konce zbývají čtyři, maximálně pět sezón. Autor se však v nedávném rozhovoru nechal slyšet, že samotné tři sezóny by mohly pokrýt obsah jeho knih Hostina pro Vrány a Tanec s draky, které se z větší části odehrávají zároveň. Martin by tak získal víc času na dopsání šesté knihy nazvané Vichry zemi (The Winds of Winter) a závěrečného románu Sen o jaru (A Dream of Spring). Tanec s draky vyšel v roce 2011.

Je tedy i možné, že konec příběhu si vychutnáme nikoliv v našich pokojích, nýbrž v kinosálech. „Možná budeme potřebovat rozpočet 100 miliónů dolarů,“ řekl Martin v rozhovoru pro server Vanity Fair. „Víte, ti draci docela vyrostou.“

Další zmiňovanou možností je zfilmovat prequelové povídky Dobrodružství Dunka a Egga, jež začínají zhruba 90 let před první knihou Písně. Jejich hlavní hrdina Ser Duncan Vysoký se v prvním příběhu setkává s chlapcem přezdívaným Egg (Vejce) a společně cestují Sedmi královstvími v době, kdy jim de facto vládne pobočník krále Brynden Řeka, známý též jako Bloodraven (Krvevran).

Bylo by však předčasné o filmovém pokračování příliš spekulovat. Sám Martin později s nadsázkou uvedl, že se kvůli popisované části rozhovoru dostal do potíží. Čtvrtá sezóna Hry o trůny začíná 6. dubna 2014.


 

Tvůrci Lega zkrotí duchy?

Krotitelé duchů 3 jsou neustále diskutovaným projektem, dokonce i po nedávném úmrtí jedné z hlavních hvězd Harolda Ramise. Mohlo by se zdát, že produkce je mrtvá a pokud se kdy vrátí, bude ji potřeba zahnat paprsky, jež nesmíme překřížit.

Nic takového se ale nekoná. Dokonce se prý objevili noví kandidáti na režii. Nikki Finke, bývalá šéfredaktorka serveru Deadline poslala na svém twitterovém účtu zprávu, že bývalého favorita Ivana Reitmana nahradili Phil Lord a Chris Miller, stvořitelé úspěšné komedie 21 Jump street, animáku Zataženo, občas trakaře a LEGO® příběhu.

O možné trojce Krotitelů duchů se mluví od 90. Let, kdy Dan Aykroyd dokonce napsal celý scénář, v němž se hrdinové octli v pekelné obdobě Manhattanu. V pozměněné podobě byl nakonec použit pro videohru ze stejného prostředí. Další z konceptů měl představit novou generací bojovníků proti strašidlům. Věřím, že Lord a Miller by mohli roztrhnout Gozerovu bránici!

3. července 2014 se u nás objeví jejich nová komedie – 22 Jump street.


 

Superhrdinská rodinka pokračuje

Stalo se to, co jen málokdo očekával. Bob Iger, předseda společnosti Disney, oznámil natáčení sequelu k dobrodružství kreslené rodinky skrývajících se superhrdinů Úžasňákovi z roku 2004. Zmínil se o něm na stejném setkání, kde také potvrdil například třetí díl jiné pixarovské franšízy – Auta.

Možnost natočit Úžasňákovi 2 dlouho blokoval tvůrce původního filmu Brad Bird. Nyní se k projektu odhodlal a napíše scénář i k pokračování. Jestli jeho talent nevyprchal, uvidíme příští rok na dobrodružné sci-fi Tomorrowland.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací