Filmové události #13/14: Channing se opět svléká, Ridley střídá Boha a tvůrce, Arnold vysvětluje

[singlepic id=2220 w=150 h=150 float=left]Milujte své vykopávky!
 
 
 
To, že je něco staré, ještě není zárukou kvality, ovšem často to může vyprávět o lepších časech, k nimž není nikdy pozdě se vrátit. Třeba takoví zabijáčtí roboti nestárnou nikdy, ale jejich biologické masky ano, jak nás poučuje představitel, jenž je také věčný. Pokud něco již přece jen zastárlo a uvízlo to hluboko pod zemí, je na čase, aby se k tomu prokopali vědci typu Indiana Jonese nebo Dr. Elizabeth Shaw, které oba naleznete v dnešních článcích. Vykopeme taky gangstera neustále měnícího národnost a kouzelného zoologa. O přestávce zhlédneme Tatumův striptýz či si poslechneme dívčí zpěv. Teď však klobouky dolů, musíme zachovat pietní úctu…
 
 
 
 
Zemřel J. Rebhorn (1. 9. 1948 – 21. 3. 2014)

V pondělí nás zarmoutila zpráva o úmrtí herce, který možná neztělesnil mnoho ústředních postav, ale ve svých rolích dal často vyniknout ráznému vystupování. Častěji se objevoval spíš v televizi (Právo a pořádek, později Ve službách FBI), i když od začátku 90. let pronikal čím dál častěji do filmu.

Ukázal se například jako federální agent Flynn v thrilleru Bílé písky, pan Trask z příběhu o zahořklém slepci Vůně ženy, nepříjemný ministr obrany Nimziki ze Dne nezávislosti nebo herec Jim Feingold doprovázející Michaela Douglase ve Hře. Jeho poslední filmovou rolí byl kněz v Before I Sleep, dramatu o básníku Eugenu Devlinovi. Již od roku 1992 trpěl melanomem, který jej nakonec zahubil.


 

Skončil 21. ročník Febiofestu

Máme ze sebou další přehlídku napjatě očekávaných nebo prostě zajímavých filmových titulů. Během letošního Febiofestu (21. – 28. 3. 2014) bylo promítnuto 141 filmů ze 60 zemí a tisku zde byla poprvé představena široká škála novinek, počínaje polským historickým dramatem Walesa: člověk naděje. Festival oficiálně zakončila předpremiéra jiného historického obrazu, adaptace knihy Noaha Gordona Ranhojič.

Cenu Grand Prix Febiofestu si odnesl švédský režisér Maxmilian Hult za své komediální drama Domov o patologicky uzavřené ženě Lou, která objevuje život ve společnosti nově nalezené babičky. S cenou se pojí částka 5000€. Stejným obnosem podpoří festival distribuci filmu.


G. I. Joe ustupují dívčí kapele

Tato novinka pronikla na veřejnost již minulý týden, nicméně byla postupně doplňována o další detaily. Jak je zřejmé z titulku, G.I. Joe 3 se odkládá. Režisér John Chu byl zatím převelen k jinému projektu podle výrobků společnost Hasbro. Po Transformerech a Joech přichází na řadu dívčí franšíza Jem and the Holograms.

Příběh, který má ospravedlnit prodej hraček, je tentokrát podivný i na poměry sci-fi. Mladá žena Jem je frontmankou rockové kapely Jem and the Holograms. Skutečným jménem hudebnice je však Jerrica Benton a po svém zesnulém otci zdědila počítač Synergy, který ji skrze projektory v náušnicích vytváří holografický převlek. Jakožto majitelka společnosti Starlight Music střeží tento vynález, jenž je údajně vrcholným syntetizérem audiovizuální zábavy. Jen Bůh ví, jaká by mohla nastat katastrofa, kdyby se firmy zmocnil ďábelský Eric Raymond řídící konkurenční kapelu Misfits. Ježíši, Jem bude obtěžovat Robert Sheehan! Dalšími členy té správné hudební skupiny jsou Jerricina mladší sestra a keyboardistka Kimber Benton, bubenice Shana Elmsford a kytaristka Aja Leith. Shanu později vystřídala Carmen „Raya“ Alonso.

Jon Chu ví, že novinka mnohé zaskočila. „Je natáčení filmu podle Jem and the Holograms šílenost?“, ptá se režisér na Twitteru a hned si odpovídá. „Jo! Bude to dřina udělat správně? Absolutně! Miluju výzvy? SI PIŠTE!“  Fanoušci hraček a seriálu mohou poskytnout jakékoliv své připomínky na sociálních sítích. Režisér je sám k tomu vyzval na videu společně s dalšími členy tvůrčího týmu – producentem Jasonem Blumem a Scooterem Braunem, talent managerem Justina Biebera.


Nesbøho syn zajímá Tatuma

Channing Tatum a filmař Reid Carolin budou možná společně režírovat další z adaptací krimithrillerů od norského spisovatele Jo Nesbøho. Konkrétně se má jednat o zpracování jeho nejnovějšího románu Sønner (Syn).

Ústřední postavou knihy je mladý muž Sonny Lofthus, jenž si ve vězení odpykává trest za zločiny jiných lidí, k nimž se sám přiznal. Od chvíle, kdy jeho otec spáchal sebevraždu, než aby žil jako odhalený zkorumpovaný policista, je závislý na pravidelném přísunu heroinu. Když však Sonny zjistí, že mu otce ve skutečnosti vzala vrahova ruka, je rozhodnut z vězení utéct. Bohužel to znamená žít jako psanec pronásledovaný policií i zločinci…

Roku 2011 se v kinech objevil první film podle autorova díla. Lovci hlav režírovaní Mortenem Tyldunem nechali v hlavních rolích zazářit Akselu Henniemu a Nikolaji-Casteru Waldaumu (Hra o trůny, Nevědomí). Sám Martin Scorsese projevil nedávno zájem o zfilmování Sněhuláka, dobrodružství detektiva Harryho Holea. Švédský režisér Daniel Espinosa (Snadný prachy, Dítě 44) by s Leonardem DiCapriem zase rád natočil snímek podle knihy Blood on Snow (Krev na sněhu), chystaného počátku nové trilogie.


 

Bez kalhot XXL?

Ještě chvíli zůstaneme u Channinga Tatuma. Hit z roku 2012 Bez kalhot (Magic Mike), v němž miláček žen představoval neodolatelného striptéra, se neobejde bez pokračování. Jeho realizace se zřejmě již blíží, alespoň podle slov herce Joea Manganiella. Krátce poté, co představitel Richieho z prvního dílu oznámil, že s přípravou sequelu se začne již koncem roku 2014, objevil se na internetu i název chystaného snímku – Magic Mike XXL. Český distributor se bude zřejmě muset nad tuzemským titulem pořádně zamyslet.

Druhý díl bude režírovat Gregory Jacobs (Mistr zločinu, Závan smrti), jenž u Bez kalhot asistoval tehdejšímu režiséru Stevenu Soderberghovi. Sám Tatum kdysi popsal zamýšlené pokračování Bez kalhot jako road movie, ale těžko říci, zda tento formát skutečně chystanému snímku zůstal.


 

Ne zjizvené mexické tváři!

Na základě románu Armitage Traila Zjizvená tvář vznikly již filmy dva. Roku 1932 gangsterovi Antoniu Camontemu vdechl život herec Paul Muni. O jedenapadesát let později se italský imigrant změnil na Kubánce Tonyho Montanu a mohl se pochlubit tváří Al Pacina.

Zatím není jasné, kdo úspěšného člena podsvětí bude představovat v novém remaku, ale dostane tentokrát mexickou národnost a také si můžeme být jisti osobou režiséra. Nástupcem Howarda Hawkse a Briana De Palmy bude Pablo Larraín. Za scénář je zodpovědný Paul Attanasio (Krycí jméno Donnie Brasco, Nejhorší obavy). Chilský filmař je známý především snímkem No popisující referendum, jímž Chilané ukončili vládu prezidenta Pinocheta. S diktaturou souvisely i některé jeho dřívější díla – Tony Manero a Post Mortem. No obdrželo nominaci na Oscara pro cizojazyčný film.


 

Archeologa Jonese možná znovu objevíme

Když Disney zakoupil Lucasfilm a rozhodl se pokračovat v sáze Star Wars, přirozeně tím vyvolal otázku, jestli neoživí také sérii o Indianu Jonesovi. Čtvrtý díl, Indiana Jones a Království křišťálové lebky se dočkal rozporuplných reakcí, ale možná i právě proto by fanoušci chtěli dát svému dobrodruhovi alespoň ještě jednu šanci. Harrison Ford má však bohužel nejlepší léta za sebou, možná by role měla být přeobsazena.

Server Latino-Review přinesl nedávno informaci, že studio doopravdy chystá pokračování s novým hercem a jeho hlavním kandidátem na Fordova nástupce by měl být Bradley Cooper (Terapie láskou, Špinavý trik). Webová stránka /Film ovšem později přišla s vlastními informacemi, včetně vyjádření scénáristy Franka Darabonta, který napsal nepoužitou verzi posledního filmu. Podle jeho slov se zvěsti vůbec nezakládají na pravdě.

Bradley Cooper propůjčí svůj hlas postavě Rocketa v marvelovském snímku Strážci Galaxie. Také ztělesní hrdinu v adaptacích románů Serena a The Prince of Providence. Do Emmy Stone se zamiluje v zatím nepojmenované komedii režiséra Camerona Crowa.


 

Posádka Promethaea opouští hibernaci

Režisér Ridley Scott se zřejmě konečně pohne k očekávané akci a začne pracovat na sequelu k Prometheovi z roku 2012. Společnost 20th Century Fox totiž nejprve zveřejnila datum premiéry jeho dočasně neznámého projektu a později potvrdila, že se skutečně bude jednat o pokračování dobrodružství z „vetřeleckého“ vesmíru. Vesmírný koráb má tedy dorazit na novou mimozemskou planetu 4. března 2016.

Dr.Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) a android David (Michael Fassbender) jako jediní přežili děj původního filmu, když se setkali s biologickými zbraněmi tzv. „Tvůrců“ a na konci příběhu se vydali hledat jejich původ a odpověď na otázky, proč se nás naši stvořitelé rozhodli později zničit. Vydali se tak vstříc místu, které Ridley Scott pracovně nazval „rájem“ a vzápětí dodal, že tento pojem může být daleko zlověstnější, než si dovedeme představit. Druhý díl bude podle serveru The Wrap věrnější hororové atmosféře původních Vetřelců. Novou verzi scénáře zřejmě přepíše Michael Green, jehož jméno padlo i v souvislosti s novým Blade Runnerem.

V sequelu se také podle všeho má objevit hned několik androidů s Davidovou tváří a své role si zopakují Fassbender i Rapace. Natáčení zřejmě začne koncem tohoto roku, až Scott dokončí postprodukci biblického dramatu Exodus s Christianem Balem v roli Mojžíše. Přitakává tak stvoření božímu i (pseudo)vědeckému.


 

Čeká Terminátory starobinec?

Reboot scifistické ságy se sice jmenuje Terminator: Genesis, ale představitel nejobávanějšího kyborga má již daleko ke svému „počátku“ a nemálo se změnil. Arnold Schwarzenegger však v rozhovoru pro MTV vysvětlil, že se k roli stále může vrátit. „Ta postava jak je napsaná, je uvnitř stroj, má kovovej skelet. Ale je obrostlej lidským masem. Terminátorovo maso stárne stejně jako lidský. Možná ne tak rychle, ale nevyhnutelně.“

Schwarzeneggerův věk bude samozřejmě znát i ve fantasy dobrodružství slavného Cimmeřana. Legend of Conan jej představí jako stárnoucího vládce, který navzdory vlastním pochybám musí znovu nalézt instinkty válečníka ze svého mládí.

Podle další pasáže z rozhovoru s hercem bude v novém terminátorském dobrodružství vystupovat i mladší exemplář jeho vlastního typu robota T-800. Zatím však není jasné, jestli se mu skutečně bude podobat. Terminator: Genesis zároveň získal novou hereckou posilu. Dayo Okeniyi alias Mlat z prvních Hunger Games si zahraje dospělého syna Milese Dysona, vynálezce umělé inteligence SkyNet. Postava je popisována jako „génius podobný Stevu Jobsovi, jenž se významně podepíše na závěru filmu.“

Sarah Connor bude tentokrát představovat Emilia Clarke (Hra o trůny). Cestovatelem v čase Kylem Reesem se stal Jai Courtney (Jack Reacher: Poslední výstřel, Smrtonosná past: Opět v akci) a role zachránce lidstva Johna Connora připadla Jasonu Clarkovi (Třicet minut po půlnoci, Velký Gatsby).

Česká premiéra Terminator: Genesis je stanovena na 25. června 2015.


 

Fantastická zvířata vystačí na celou ZOO

Již dávno jsme slyšeli o plánech na příběhy odehrávající se ve světě Harryho Pottera sedmdesát let před nástupem malého čaroděje do Bradavic. Samotná J.K. Rowlingová slouží jako scénáristka k plánovanému filmu založenému na doprovodné knize Fantastická zvířata a kde je najít. Hlavním hrdinou bude její autor, Mlok Scamander.

Kevin Tsujihara, prezident společnosti Warner Bros. nyní uvedl, že na základě námětu budou natočeny „tři megafilmy“. Je vidět, že nadcházející konec Hobita a s ním umělecké vyčerpání Středozemě začíná studio pořádně pálit.

Příběhy tzv. magozoologa jsou oficiálně popisovány jako „extenze kouzelnického světa“. Na rozdíl od čistě britských Harryho trampot začne Scamanderova odysea za kouzelnou zvířenou v New Yorku.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací