3 dny na zabití / 3 Days to Kill – recenze

[singlepic id=6373 w=200 h=200 float=left]Na nemocného špiona nesmíte spěchat.
 
 
 
Vezmeme-li scénář Luca Bessona a režii McG, stvořitele filmových Charlieho andílků, budeme čekat akčnák s nějakou pohlednou femme fatale. V 3 dnech na zabití jedna taková skutečně řídí operaci, ale hlavní kus práce za ní odvede umírající agent CIA Ethan Renner (Kevin Costner).

Kam až může zajít béčko, abychom ho mohli nejen tolerovat, nýbrž i užívat? Hlavně by nemělo předstírat serióznost, jak na to doplatila například Bessonova vlastní Columbiana. Jeho nový snímek se něčemu takovému zdaleka vyhýbá. Ethen má sice zhoubný nádor na mozku, ale pokud bude spolupracovat se svou agenturou, může jej přežít, vesele cestovat po Paříži, mučit grázly a především se v mezidobí starat o svou pubertální dceru Zoey (Hailee Steinfeld), z čehož vznikají komické propletence. Myslím, že thriller stojí za to vidět už jen kvůli chvílím, kdy tito pohůnci zločineckých es pomáhají Ethanovi s výchovou. Nebojte se, nemyslím tím nic drastického.

Kromě agenta a jeho dcery nám pomůže k rozptýlení několik dalších postav.Kromě agenta a jeho dcery nám pomůže k rozptýlení několik dalších postav, jako třeba svůdná zabijačka Vivi (Amber Heard) nebo rodina Afričanů, s nimiž je ztrápený agent nucen bydlet a sbližuje se s nimi během znovuobjevování vlastní rodiny. Ať už se hlavní hrdina věnuje misi, nebo svým blízkým, vymění si se svým okolím řadu zpestřujících replik.

Když už však béčko nás chce vzít na divokou jízdu, mělo by nabídnout možnost „vypnout“, tj. zahltit nás svou akcí, až z toho budeme vyměšovat oběma způsoby. 3 dny na zabití vypadají v tomto ohledu slibně během úvodního zátahu na bandu teroristů a už nikdy se k těmto vrcholům nevrátí.

Zkušenost napovídá, že Američané natáčejí většinou příšerné komedie a skvělé akční snímky, zatímco s Francouzi je to naopak. McG je možná Američan, ovšem jeho styl tentokrát vychází plně z produkce země galského kohouta. Konfrontace se záporáky jsou rozvleklé a neinvenční, navíc přerušované Ethanovými zdravotními komplikacemi podle momentální potřeby příběhu. Jeho střet pracovních povinností s rodinnými vypadá uměle, jelikož podle všeho zvládá obojí, i když nechce, tudíž nám nepřipadá jeho konečné rozhodnutí jako revoluční.

Zkouknete, zasmějete se a nikoliv za tři dny, spíš za tři hodiny na to přestanete myslet. Besson stále ještě musí dohánět své mladší já.
 
 

Mulder a Scullyová překazili Kouřícímu muži ideální rande.

[singlepic id=7710 w=400 h=300 float=center]
 
 

Manžel sice umírá, ale aspoň bude zbytek jeho života normální.

[singlepic id=7718 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Ty jsi taky otec?“

[singlepic id=7723 w=400 h=300 float=center]
 

60%

3 dny na zabití / 3 Days to Kill

Zkouknete, zasmějete se a nikoliv za tři dny, spíš za tři hodiny na to přestanete myslet. Besson stále ještě musí dohánět své mladší já.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací