Karate Kid – recenze

Kung-fu se skrývá v každodenních běžných činnostech.
 
 
Trend poslední doby se nezměnil. Filmaři se stále spoléhají převážně na „pecky“ z osmdesátých let. Dají jim nový, modernější design a alou do kina vydělávat penízky. Kvalita snímků povětšinou připomíná jízdu na horské dráze, kde se vzhůru vyšvihnete poskrovnu. Další adept vydávající se na cestu se jmenuje Karate Kid. Původní Karate Kid spatřil světlo světa v roce 1984. Režisérské taktovky se chopil tehdy téměř 50ti letý John G. Avildsen, mladého outsidera si zahrál Ralph Macchio a moudrého mistra ztvárnil Pat Morita. Dvojka se zrodila o pouhé dva roky později (1986) a trojka na sebe taky nenechala dlouho čekat (1989). O závěr se postarala mladinká Hilary Swank v Nový Karate Kid z roku (1994). Pat Morita byl velmi trpělivým učitelem.

Po 26 letech od prvního filmu se s Karate Kidem setkáváme znovu. Režie se tentokrát ujal Harald Zwart, jehož posledním počinem na kontě je Růžový panter 2. Malého bojovníka si zahrál syn Willa Smitha. Jaden Smith miluje bojová umění a jeho rodiče mají nemalou zásluhu nad vznikem tohoto filmu. Mistrem a rádcem se stal všem známý „bojový komik“ Jackie Chan.

Karate Kid s datem narození 1984 a 2010 se od sebe příliš neliší. Jen jsme se z Kalifornie přesunuli do Číny. Politika velmi ovlivňuje filmový průmysl. A i když se film jmenuje stejně, budeme se učit kung-fu. Jak jsem v úvodu napsala – kung-fu se skrývá v každodenních běžných činnostech – nevymýšlela jsem si. A bylo tomu tehdy i dnes. Jen jsme se přesunuli od natírání plotu a leštění auta voskem k oblékání bundy. Ano děti. Pomůžete tatínkovi v garáži a základy kung-fu (popřípadě karate) máte v malíčku. I stěžejní moudro zůstalo pořád stejné: Kung-fu slouží k obraně, nikoliv k vyvolávání soubojů a násilí.

Zkrátka, co se děje týče, nic vás nepřekvapí. Ať již jste původní film viděli či ne. Ale rozhodně tím nechci říci, že letošní Karate Kid je špatný. Jaden Smith působí ve filmu příjemně a v bojových scénách dokazuje, že opravdu něco umí. Jackie Chan zanechal pitvoření, a i když moc prostoru v akčních sekvencích nedostal, je velkým přínosem filmu. Navíc dokázal, že i ve vážných scénách umí. Dalším plusem snímku je výprava. I když někdo může namítnout, že se nejedná o nic jiného, než reklamu turistických „zlatých dolů“ země. Pohled na nádhernou přírodu a architekturu je svěžím šperkem.

Karate Kid není sice špičkovým filmem, ale patří k remakům, které mile překvapí. Všichni dnešní mladí kluci by ho určitě měli vidět. A kdo má rád Čínu, Jackieho Chana a bojová umění (v něžnějším podání) jakbysmet.
 

V roce 1984 se leštil automobil. V roce 2010 se trénuje i na Velké čínské zdi.


 

Pozor, černý pasažér.


 

Mladí mají zvláštní chutě.


 

60%

Karate Kid

Karate Kid není sice špičkovým filmem, ale patří k remakům, které mile překvapí. Všichni dnešní mladí kluci by ho určitě měli vidět. A kdo má rád Čínu, Jackieho Chana a bojová umění (v něžnějším podání) jakbysmet.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací