Harry Potter a Relikvie smrti část 1 / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 – recenze

Expelliarmus, Avada kedavra a Mnoholičný lektvar v hlavních rolích.
 
 
Kdo četl knihu, ten ví, že Harry Potter a Relikvie smrti se skládá ze dvou rovin. Akční, nebezpečné a plné smrtících kleteb. A druhé, komornější, kde se řeší osobní vztahy jak mezi živými, tak mrtvými. Pocity naděje jsou střídány depresí a beznadějí. A úspěch jde ruku v ruce s nezdarem. Obě tyto polohy jsou pro příběh stejně důležité a opovrhovat jednou či druhou zkrátka nelze. Znalec knižní předlohy tohle všechno věděl a počítal s tím. Zejména s faktem, že první film bude více reprezentovat druhou rovinu. Pro diváky knihou nepolíbené byl přichystán menší podraz v podobě traileru. Převážná část záběrů pocházela až z druhé části filmu. Akční momenty jsou hold pro trailer vhodnější a pro oko diváka poutavější. Ale takto zmatené publikum šlo do kina na akci a dočkalo se něčeho naprosto jiného.

Aby nedošlo k dalšímu omylu. Relikvie smrti z roku 2010 též obsahuje akci. Nejvíce se ji dočkáte cca v první půlhodince. Dál nás čeká rozebírání pocitů, vztahů, nejasných instrukcí a vodítek a mravenčí práce při hledání viteálů. Ale i tato klidnější část je velice dobře podána. Má výborně vykreslenou atmosféru a obsahuje i velmi temné momenty. Aby toho pochmurného nebylo příliš, objeví se několik opravdu vtipných okamžiků. Některé byste v knize jen marně hledali. Celkově David Yates a Steve Kloves odvedli poměrně dobrou práci. To co v knize funguje velmi dobře, ale na filmové plátno by se nehodilo, přetransformovali tak, že divák může být spokojen.

Pokud jste neviděli ani jeden z předchozích filmů, nemáte šanci vše dokonale pochopit. Hlavně, pokud jste neviděli šestý díl (Harry Potter a Princ dvojí krve), kde jste se dozvěděli, proč se Harry (Daniel Radcliffe) s Ronem (Rupert Grint) a Hermionou (Emma Watson) rozhodli neabsolvovat poslední rok školy a jaký pro to mají důvod. Což jsme se dostali k dalšímu kladu filmu. Vždy se říkalo, že další Harry Potter bude temnější a jiný. A tentokrát je opravdu jiný. Hlavní rozdíl je v tom, že opouštíme hranice školních pozemků v Bradavicích a dostáváme se do světa. Některé lokace jsou doslova dechberoucí. Přívlastek temnější je též oprávněný. Temnější, nebezpečnější, ale i dospělejší. Hlavně „dětští“ herci nám vyrostli a jejich herecký projev je vyzrálejší a díl od dílu lepší. Opravdu je na co se koukat. Na některých scénách je vidět, že tento film již není pro malé děti a nebýt svázanosti díky nálepce „přístupný“, mohlo to být ještě lepší a pochmurnější.

Dočkáme se i vyprávění bájí a pověstí. Provedení, jakým nám je příběh podán je pro Harryho Pottera opravdu nezvyklé a povedené. 3D animace opravdu v minimalistkém podání působí drsně a magicky. Je to takový malý bonbonek pro všechny a milé okořenění nejen pro fanoušky.

Zatím převážně chválím, chválím a chválím. Ale ať se tvůrci snažili sebevíc, naprosté dokonalosti docílit snad ani nemohli. Vzhledem k tomu, že jsem knihy četla, legycké mezery se mě tolik nedotýkají. Ale bohužel, chtě nechtě tam jsou. Ale není jich mnoho. Princ dvojí krve jimi byl naopak doslova zamořen. Třeba se vysvětlení dočkáme v závěrečném dílu a opravdu mě hodně zajímá, jak ze zodpovězení některých nastolených otázek Yates s Klovesem vybruslí.

Závěrem. Pozor na marketingovou past v podobě akčního traileru. Pokud se jí nenecháte ovlivnit, ušetříte si pořádný šok v sedačce kina. Předposlední Harry velmi dobře ustál přerod ze stránek knihy na stříbrné plátno. A i přes (nebo možná právě proto) větší množství dialogů a rozebíráni sama sebe i ostatních je film velmi zajímavý a svižný. Stoprocentně si zaslouží, abyste na něj zašli do kina.
 

Budeme objevovat krásy Země.


 

Jízda výtahem může být nevyzpytatelná.


 

Jsou si podobní jako vejce vejci.


 

85%

Harry Potter a Relikvie smrti část 1 / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Závěrem. Pozor na marketingovou past v podobě akčního traileru. Pokud se jí nenecháte ovlivnit, ušetříte si pořádný šok v sedačce kina. Předposlední Harry velmi dobře ustál přerod ze stránek knihy na stříbrné plátno. A i přes (nebo možná právě proto) větší množství dialogů a rozebíráni sama sebe i ostatních je film velmi zajímavý a svižný. Stoprocentně si zaslouží, abyste na něj zašli do kina.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací