Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka / The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader – recenze

Do třetice všeho dobrého i zlého.
 
 
Vánoce jsou časem pohádek, proto není až tak překvapivé, že právě v tomto období se do kin vřítila Narnie. Objevovat její kouzelná zákoutí můžeme na filmovém plátně již potřetí. Druhé dobrodružství pod vedením prince Kaspiana nebylo až tak úspěšné a povedené. Uvidíme, co nám přinese Jitřní poutník.

U předchozích Narnií jsme si zvykli na armády zvířat a velké, především závěrečné, bitvy. Tato Narnie je komornější a úspornější. Ale bylo to na škodu? Podle mne rozhodně ne. Na scénu se vrací většina starých známých: princ Kaspian (Ben Barnes), Lucinka (Georgie Henley), Edmund (Skandar Keynes), Aslan, ale i odvážný myšák Ripčíp. Zuzana a Petr už odrostli a mají na starosti jiné věci než zachraňovat pohádkový svět. Ano, i tentokrát se bude volat o pomoc. Budeme pátrat po osudech 7 lordů, po jejich 7 mečích a po důvodu vzniku záhadné zelené mlhy. Prozkoumáme tajemné ostrovy s ještě tajemnějšími obyvateli.

Příběh trochu připomíná Odysseovu cestu domů plnou nástrah. Propracovat trochu více motivaci by neuškodilo, ale budiž. Zkrátka, je to naše královská povinnost a šmytec. To je pro někoho naprosto dostačující důvod plout do náruče neznáma a nebezpečí. Jak už jsem řekla, žádné velkolepé a monstrózní bitvy nás nečekají, i když záverečný souboj je efektní i s menším počtem aktérů. Stovky a tisíce bojovníků nemusí být vždy jen to jediné správné řešení.

Novou postavou v tomto příběhu je Eustace Scrubb (Will Poulter, znát ho můžete např. z filmu Malý Rambo). Otravný, rozmazlený a neustále si stěžující bratránek Edmunda a Lucie. Po pěti společných minutách na jedné lodi a budete skákat přes palubu a bude Vám jedno, jestli umíte plavat či nikoliv. Ale jeho nepřetržité breptání je milým a především zábavným zpestřením filmu. I když, určitě se najdou tací, kdo ho budou nenávidět. Ať již tak či onak, tuto postavu si zajisté zapamatujete.

I Narnie nelenila a šáhla po 3D. Špatně rozhodně nepůsobí, ale bez problémů bych se bez něj obešla. Moc tento rozměr totiž vnímat nebudete. Atmosféru sice podkreslí, ale za nemalý příplatek to asi nestojí.

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka je dobrodružná podívaná prošpikovaná Eustacem Scrubbem. Příběh a akce je trošku dietnější než u předchozích dvou dílů, ale objevování neznáma a kouzelných zákoutí tyto „chybičky“ napravuje. Zajít si na tuto fantasy pohádku v čase předvánočním je to pravé ořechové.
 

Nebojácný a chrabrý Ripčíp nesmí chybět.


 

Kde jsem vzal světelný meč?


 

Lev, nejlepší přítel děvčátka.


 

65%

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka / The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka je dobrodružná podívaná prošpikovaná Eustacem Scrubbem. Příběh a akce je trošku dietnější než u předchozích dvou dílů, ale objevování neznáma a kouzelných zákoutí tyto "chybičky" napravuje. Zajít si na tuto fantasy pohádku v čase předvánočním je to pravé ořechové.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací