Filmové události #18/14: Alfredson staví sněhuláka, Star Wars se odhalují, Jackman končí s Wolverinem?

star_wars_1977_posterOdevzdejte skandální životopisy!
 
 
 
 
Nejlepší příběhy píše sám život, říkají někteří. Naopak jsem kdysi četl, že „God writes shity drama“. Pravda asi je, že skutečnost nabízí zajímavé příběhy, když příjde s revoluční změnou. Když někdo porazí předsudky, když někdo vymění svou kulturu nebo si dokonce nechá změnit pohlaví. Takové náměty už stojí za zachycení ve filmu, stejně jako tomu je u životů významných zpěváků a spisovatelů. Ano, realita umí být i krutá… Jenže krutí jsou i někteří velikáni fikce, třeba Jo Nesbø…

 
 
 
Zemřel B. Hoskins (26. 10. 1942 – 29. 4. 2014)

Smrt nám sebrala další významnou filmovou osobnost, tentokrát si skrze zápal plic vyžádala britského herce Roberta Williama Hoskinse Jr., známého jako Bob Hoskins. Syn úředníka a učitelky z mateřské školky začal hrát v divadle roku 1968. V polovině 70. let se poprvé objevil i na televizních obrazovkách, kde jako Alf Hunt ze seriálu On the Move měl pomáhat řešit problém analfabetismu. S kariérou mu však pomohl spíš záletný cesťák Arthur Parker v šestidílném cyklu Pennies from Heaven. Předtím však již byl vidět na plátně díky válečné komedii Vzhůru na frontu.

Následující desetiletí se pro něj neslo ve znamení velkých filmových rolí jako gangster Harold Shand z Dlouhého velkého pátku, ctitel luxusní prostitutky George z Mony Lisy (nominován na Oscara) či detektiv Eddie Valiant nenávidící kreslené spoluobčany z Falešné hry s králíkem Rogerem. Sám později litoval, že představoval i Maria, proslulého instalatéra z videoher v těžce proklínaném snímku Super Mario Bros. Do Československa se dostal, když jako režisér natáčel historické drama The Raggedy Rawney.

Lepší službu než Mariovi vykonal historickým postavám typu J. Edgara Hoovera (Nixon) nebo Nikity Chruščeva (Nepřítel před branami). Na Zlatou malinu byl nominován poté, co jako Ódin v Masce Juniorovi buzeroval Lokiho (Alan Cumming). Víte, to bylo ještě předtím, než nám Anthony Hopkins a Tom Hiddleston ukázali, jak má ten vztah správně vypadat. Svou kariéru uzavřel ztvárněním trpaslíka Muira ve Sněhurce a lovci. Do herecého důchodu odešel kvůli Parkinsonově chorobě. Zanechal po sobě čtyři děti.


 

Star Wars přitáhly sedm zářících hvězd

Díky prosté slovní hříčce je dnešek, 4. květen (May the Fourth / May the Force), svátkem všech fanoušků Star Wars. Již pár dní mají co slavit. Zdánlivá věčnost skončila a nyní známe představitele hlavních postav Epizody VII, kterou pro nás připravuje režisér J. J. Abrams.

Skutečně se mezi nás vracejí mnozí herci známí z předchozí trilogie – Mark Hamill (Luke Skywalker), Harrison Ford (Han Solo), Carrie Fisher (princezna Leia), Peter Mayhew (Žvejkal / Chewbacca), Anthony Daniels (droid C-3PO) a Kenny Barker (droid R2-D2). Úloha Hana Sola je dokonce údajně „gigantická“. Nejzajímavější jsou však jména těch, jejichž postavy zatím neznáme. Účast některých nových herců byla již v minulosti neoficiálně prozrazena, jiná jména jsou naprostým překvapením.

Noví hrdinové a zlotřilci jsou:

John Boyega – Brit nigerského původu sklidil roku 2011 potlesk jako Moses, mladý vůdce gangu, jenž pomáhal chránit Zemi proti mimozemšťanům v Útoku na věžák. Žvejkale, měj se na pozoru!

Daisy Ridley – Jediná žena mezi nováčky. Především diváci ve Velké Británii ji mohli zachytit v seriálech Tichý svědek, Youngers, Mr. Selfridge a Causalty. Cizí jí tedy není komedie, krimithriller ani historie. Pokud jde o velké plátno, účinkovala v krátkém hororu Blue Season i interaktivním snímku Lifesaver. Její výkon budeme moci posoudit v chystaných filmech Scrawl a pokračování veselohry Přizdis*áči.

Adam Driver – Známý pod průhledným „pseudonymem“ Adam Sackler ze seriálu Girls. Jeho tvář jsme mohli zachytit mimo jiné i v historických dramatech Lincoln nebo J. Edgar a V nitru Llewyna Davise mu role úspěšného hudebníka Ala Codyho poskytla příležitost iritovat hlavního, ne tak spokojeného hrdinu. Podle dřívějších drbů si ve Star Wars zahraje nového padoucha.

Oscar Isaac – Představitel především vedlejších postav se vyšplhal až na hvězdu filmu bratří Coenových. Je jasné, proč se Llewyn Davis přidal k novému vesmírnému dobrodružství. Chce rozbít držku Alu Codymu.

Andy Serkis – Snad ho vůbec nemusíme představovat. Mistr technologie motion capture vzbuzuje dohady, jestli se objeví v počítačové upravené podobě, stejně jako Glum v Pánovi prstenů nebo kapitán Haddock v Tintinových dobrodružstvích, či uvidíme jeho pravou tvář.

Max von Sydow – Nejstarší mezi novou skvadrou. V Sedmé pečeti hrál šachy se smrtí, v Největším příběhu všech dob byl samotným Ježíšem a ve Vymítači ďábla překvapivě pomáhal vymítat ďábla. Jenže taky namluvil Viga Karpatského v Krotitelích duchů II a ve stěžejní (Lucasově oblíbené) space opeře Flash Gordon si zahrál galaktického císaře Minga Nemilosrdného. Pokud jde o Sílu, má tedy předpoklady k velkému dobru i k strašlivé temnotě a následování odkazu Palpatinova…

Domhnall Gleeson – Bill Weasley z Harryho Pottera se vyšvihl do moderní Anny Kareniny a přehnaně využíval mystické schopnosti své rodiny cestovat časem v romantické komedii Lásky čas. Taková moc by v Předaleké galaxii byla jistě unikátní, snad ji využije.

Nechť nás všechny provází Síla! Star Wars: Epizoda VII se v českých kinech objeví 17. prosince 2015.


Elvise zkušenému, Sterlinga začátečníkovi

Režisér Baz Luhrmann možná natočí orientální western podle starého seriálu (viz Filmové události #15/14), ale Warner Bros. by jej rád využil pro zadaptování života krále rocku Elvise Presleyho podle scénáře Kelly Marcel (Zachraňte pana Bankse). Všichni víme, že Elvis je někde naživu, takže se ke své biografii určitě sám vyjádří.

Kariéru spisovatele J.D. Salingera (Kdo chytá v žitě) se pak pokusí zpřítomnit režisérský debutant Danny Strong pod dramaticky nazvaným příběhem Salinger´s War, jenž se má odehrávat nejen v okruhu literátů, nýbrž i na bojištích druhé světové války. Strong, držitel ceny Emmy, je známý svými scénáři k televizním filmům Prezidentské volby a Nové sčítání hlasů.


 

Černý hrabě možná přinese studiu poklad

Kdyby Alexander Dumas žil dnes, svět Hollywoodu by mu určitě nebyl cizí. On sám kinematografii zásobil nepřebernými náměty. Je na čase oplatit laskavost a natočit příběh jeho relativně neznámého otce Alexe. Životopisná kniha Toma Reisse The Black Count podnítila budoucí scénář a režii Caryho Fukunagy (Jana Eyrová).

Alex (Thomas – Alexandre) Dumas se jako syn bílého šlechtice a černé otrokyně stal nejúspěšnějším „barevným“ mužem tehdejší Francie a jako jedinému nebělochovi v celé Evropě se mu dostalo hodnosti brigádního generála. Právě jeho osobnost zřejmě inspirovala mnohé heroické postavy v synových románech, jako Hrabě Monte Christo nebo Tři mušketýři.

Kdo by chtěl být dánským chlapcem, když může být dánskou dívkou

Ano, příběh nejstaršího ze tří pamětihodných Dumasů bude určitě plný zajímavostí, ale i ty blednou ve srovnání se zkušenostmi průkopníků mezi transsexuály. Režisér Tom Hooper (Králova řeč, Bídníci) se po spolupráci na muzikálové verzi Hugova příběhu znovu spojí s hercem Eddie Radmaynem, aby zfilmovali literární předlohu Dánská dívka od Davida Ebershoffa.
Kniha popisuje radikální životní změnu dánského malíře Einara Wegenera. Ten nejprve pózoval manželce, také malířce, v ženských šatech, až nakonec roku 1930 podstoupil v Německu první operativní změnu pohlaví a přejmenoval se na Lili Elbe. Románové zpracování končí daleko optimističtěji než skutečnost, v níž manželský pár nemohl pokračovat ve svém vztahu a umělec zemřel na pooperační potíže. Obsazení je zatím neznámé. O možnost zahrát si Lili v minulosti projevily zájem Nicole Kidman, Charlize Theron, Gwyneth Paltrow nebo Rachel Weisz. Scénář k adaptaci napsala Lucinda Coxon (Neřízená střela, The Heart of Me, Crimson Peak).


 

Námořní conquistador jako vzor Avatara

Roland Emmerich se také chystá vypravit do světa sexuálních menšin (viz Filmové události #15/14), ale stále rozšiřuje zdroje své inspirace. Nedávno se mu podařilo získat práva na knihu Maya Lord. Historik John Coe Robbins v ní líčí příběh, jaký by se dneska mohl jevit jako strašlivá snůška klišé, kdyby se skutečně neodehrál.

Roku 1511 padl španělský námořník Gonzalo Guerrero po ztroskotání svého plavidla do mayského zajetí. Nicméně kulturu svých věznitelů přijal a získal si jejich respekt, dokonce i s rukou náčelníkovy dcery Ix Zazil. Jeho osud je kontrastován s přístupem dalšího trosečníka. Kněz Jeronimo se podřídit odmítá a kvůli tomu zůstává otrokem.


 

Máte na tento thriller sněhové koule?

Mnozí touží po možnosti filmovat díla, která napsal norský mistr detektivky a thrilleru Jo Nesbø, včetně i třeba Channinga Tatuma (viz Filmové události #13/14). Sněhulák, adaptace románu z roku 2007, je už na cestě. Mrkev na jeho nos obstará švédský režisér Tomas Alfredson (Jeden musí z kola ven) a produkovat snímek bude samotný Martin Scorsese, jenž ještě nedávno zastával Alfredsonovu úlohu. Scénář si na starost vezme Soren Sveistrup.

Sněhulák je sedmou knihou s detektivem Harry Holem. Sotva, co se v Norsku objevuje první sníh, ztrácí se řada žen. Jonas, syn jedné z nich, objeví matčinu šálu na čerstvě zhotoveném sněhulákovi a a Harry větří spojitost s výhrůžným dopisem, který nedávno dostal.


 

Oko na nebi hledá správný cíl

Jihoafrický filmař Gavin Hood (X-Men Origins: Wolverine, Enderova hra) se nechal naverbovat k režii thrilleru Eye in the Sky s Colinem Firthem. Scénář Guye Hibberta (Pět minut v nebi) sleduje zprvu agentku britské tajné služby připravující zásah amerického dronu proti skupině teroristů v Nairobi. Rychle musí změnit své plány, když zjistí, že sledovaní zločinci připravují sebevražednou misi. K úderu se mezitím připravuje pilot (Firth), jehož misi komplikuje devítileté děvče v oblasti, na niž má zaútočit.


 

Avengers, konkurence vám dýchá na krk!

Došlo konečně k tomu, o čem jsme vlastně věděli už od komerčního úspěchu Muže z oceli. Warner Bros. nám dopřejí film o superhrdinském týmu Justice League a jako režisér se jej ujme Zack Snyder. První příběh Ligy spravedlivých bude tvořit zároveň s očekávaným snímkem, jenž zatím známe pouze jako Batman vs. Superman. Již v něm se Superman (Henry Cavill) setká s Batmanem (Ben Affleck), komorníkem Alfredem (Jeremy Irons) ale také krásnou Wonder Woman (Gal Gadot), kybernetickým válečníkem Cyborgem (Ray Fisher) a padouchem Lexem Luthorem (Jesse Eisenberg). Zatímco Batman vs. Superman má americkou premiéru stanovenou na 6. května 2016, Justice League můžeme čekávat v kinech až roku 2017. Podle nejnovějšího drbu se k superhrdinům přidá i Matt Damon jako pán moří Aquaman.


 

Osmkrát Wolverinem a dost?

Hugh Jackman jako mutant Wolverine sehraje velmi důležitou úlohu v nadcházejícím filmu X-Men: Budoucí minulost. Ale co budoucí budoucnost? Vypadá to, že 3. března 2017 se na plátna dostane třetí sólový snímek o mutantovi s adamantiovými drápy a jeho představitel v nedávném rozhovoru pro server SFX naznačil, že to bude naposledy, co se jako Wolverine/Logan ukáže. Tedy, je si tím jist na 99,9%. Má to svou logiku, jelikož Jackman na rozdíl od své postavy stárne.

X-Men: Budoucí minulost má v Česku premiéru 22. května 2014.


 

Pán času převáží v TARDIS vraždící roboty

Představitel jedenáctého Pána času (Doctor Who) Matt Smith se přidal k obsazení nového terminátorského snímku Terminator: Genesis. Podle oficiálního vyjádření studia bude hrát hrdinu silně spojeného s Johnem Connorem v podání Jasona Clarka. V rebootu slavné sci-fi ságy dále hrají Emilia Clarke (Sarah Connor), Jai Courtney (Kyle Reese), terminátor řady T-800 (Arnold Schwarzenegger) nebo Dayo Okeniyi (Danny Dyson).


 

Shakespeare a počítačoví templáři

Prastará válka mezi řádem templářů a islámskými hašašíny o mocné artefakty se k nám nezadržitelně blíží. Adaptaci počítačové hry Assassin´s Creed s Michaelem Fassbenderem v hlavní roli pořád schází režisér, ale to by se již brzy mohlo změnit. Podle serveru Variety se jím může stát Justin Kurzel, jehož MacBatha (vlastně „Skotský film“) uvidíme v kinech příští rok. Tvůrce hry, společnost Ubisoft, plánuje premiéru svého výtvoru právě na 7. srpna 2015.


 

Tony Stark má v záloze záhadný plášť

Iron Man možná pomalu opouští svět Marvelu, ale Robert Downey Jr. má stále cit pro pokleslou kinematografii. Společně se svou manželkou Susan Downey prodal společnosti Warner Bros. svůj námět na komediální horor Cloaked, jenž autoři přirovnávají k Americkému vlkodlakovi v Londýně. Zatím není jisté, jestli si v něm Robert Downey Jr. také zahraje.


 

Kalendář zajímavých premiér

Na 15. května 2015 byla stanovena premiéra filmu Chrise Columbuse. Pixels, založený na krátkém filmu od Patricka Jeana bude vyprávět o skupině hráčů, kteří chrání svět před postavami z našich vlastních videoher. V hlavních rolích uvidíme Adama Sandlera, Petera Dinklage a Kevina Jamese.

K očekávaným filmům příštího roku se přidal také sequel k loňskému thrilleru Pád Bílého domu, v němž Mike Banning (Gerard Butler) zachraňoval prezidenta Spojených států (Aaron Eckhart) před korejskými teroristy. Od 2. října 2015 bude chránit světové vůdce shromážděné v Londýně po pohřbu britského premiéra. Pokračování v originále ponese název London Has Fallen.

O něco dříve uvidíme horror Goosebumps režiséra Roba Lettermana, původně plánovaný na březen 2016. 7. srpna 2015 zjistí ke vé hrůze spisovatel R.L. Stirne (Jack Black), že jeho literární výtvory ožívají.

25. března 2016 se Edidie Murphy vrací jako policista Alex Foaley ve čtvrtém dílu své série Policajt v Beverly Hills. Snímek bude režírovat Brett Ratner a scénář napíší Josh Appelbaum s Andrem Nemecem.

Až na 5. srpna 2016 byl odložen čistě animovaný film o Šmoulech, v němž nám režisér Kelly Asbury vysvětlí původ celé vesnice našich modrých skřítků.
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací